Afval scheiden wettelijk verplicht

Sinds 1 juli 2020 is het voor Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen. Dit betekent dat afvalscheidingsbakken steeds vaker de openbare buitenruimte sieren. Of het nu gaat om ondergrondse containers of afvalbakken op stations en in parken die het mogelijk maken om afval gescheiden in te zamelen, aanwezigheid stimuleert gedrag. Nu afval scheiden wettelijk verplicht is voor Nederlandse gemeenten, heeft dit ook effect op de werkvloer, gemeenschappelijke ruimtes en meer. Lees hier wat dit betekent voor jou.

Wetgeving afval bedrijven

Hoe zit het nu precies met de wetgeving rondom bedrijfsafval? Laten we de wet er eens op naslaan. Als bedrijf ben je verplicht om bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen te scheiden en gescheiden af te voeren. Het afvoeren kun je zelf doen of laten uitvoeren door de gemeente of een erkende inzamelaar.

Om welke afvalstromen het precies gaat wordt vermeld in de vergunning van een gemeente of provincie. Kijk hier dus goed naar en bepaal welke afvalscheidingsbakken geschikt zijn voor jouw situatie.

Producten

Verplicht afval scheiden voor bedrijven

Bedrijfsafval moet dus volgens de wet gescheiden worden ingezameld en afgevoerd. De overheid stuurt hierbij actief op een betrokken en bewuste houding van de samenleving en doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van iedereen. Het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs — met iedere nieuwe scheidingsbak die geplaatst wordt, zetten we een stap in de circulaire transitie.Is afval scheiden verplicht? Deze vraag is moeilijk zwart-wit te benaderen. Gemeenten zijn namelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen en te verwerken. Als bedrijf ben je verplicht om bedrijfsafval gescheiden in te zamelen en af te voeren naar de verwerker. Maar dit beperkt zich op dit moment vaak nog tot restafval, karton en soms PMD of glas. In de praktijk blijkt dan ook dat bedrijven restafval en karton en papier wel degelijk gescheiden inzamelen en laten verwerken, maar dat de volgende stap een obstakel blijft. Zaken als gft-afval en vaak ook nog PMD-afval blijven achter. Hoewel dit niet verplicht is, maakt het wel verschil in de strijd tegen afval dat niet geschikt is voor circulaire verwerking.

Afval scheiden op kantoor

Hoewel de wet het misschien niet voorschrijft, staat vergaande afvalscheiding bij veel bedrijven wel hoog op de agenda. Door gezamenlijk deze verantwoordelijkheid te dragen, laagdrempelig afval scheiden mogelijk te maken en de wetgeving vooruit te zijn, werken we aan een betere wereld. Wil je hier met jouw bedrijf ook aan bijdragen? Onze afvalbakken maken het mogelijk. Dankzij de hoge kwaliteit, het intuïtieve gebruik en de toepassingen in iedere branche zijn onze afvalbakken voor afvalscheiding niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Deze afvalbakken mogen – nee, moeten – gezien worden.

Maak bedrijfsafval scheiden makkelijk

Dat afval scheiden wettelijk verplicht is zorgt ervoor dat deze verantwoordelijkheid bij jou komt te liggen. Of je nu op zoek bent naar afvalbakken voor op kantoor, in zorg de openbare ruimte of op scholen — onze afvalbakken helpen om het scheiden van afval makkelijker te maken.

Informeer naar de mogelijkheden van onze afvalbakken met compartimenten. Bekijk alle producten of neem contact met ons op. We vertellen je alles over onze missie, het design van onze afvalbakken en de manier waarop ze bijdragen aan een schonere wereld.

Mogen we jou ook helpen?

Het is onze missie om het bedrijfsleven te verduurzamen door organisaties te helpen bij de gescheiden inzameling van afvalstromen met onze circulaire afvalbakken. Wij delen dus heel graag al onze kennis en ervaringen met andere organisaties. Mogen we jou ook helpen?