wat zijn de verschillende afvalstromen

Afvalstromen | Slim afval scheiden met de Afvalbak

Afval scheiden — misschien wel één van de meest ondergewaardeerde aspecten van onze bijdrage aan een betere wereld. Met slechts een kleine aanpassing maak je een groot verschil. Toch wordt het in het bedrijfsleven nog niet volop omarmd. Dat is geen onwil maar puur het gebrek aan kennis van afvalstromen. Want hoe kun je afval scheiden als je niet precies weet wat in welke afvalstroom thuishoort?

Lees hier alles wat je moet weten over afvalstromen!

Wat zijn afvalstromen?

Wie afval ziet als enkel afval doet deze bron van hernieuwbare grondstoffen tekort. Maar de scheiding van afvalstromen is hiervoor wel noodzakelijk. Met verschillende afvalstromen zorg je er namelijk voor dat soortgelijke materialen gescheiden van andere materialen worden ingezameld en op die manier eenvoudiger verwerkt kunnen worden tot nieuwe energie. Afval is dan ook – nu meer dan ooit – waardevol. En afval scheiden is een vereiste.

Maar wat is een afvalstroom? Zie verschillende soorten afvalstromen als groepen materialen die gezamenlijk ingezameld kunnen worden om circulair verwerkt te worden tot nieuwe grondstoffen.

GFT

GFT

Groente, fruit en klein tuinafval wordt ook wel gft-afval genoemd en kan gezien worden als materiaal dat composteerbaar is. Hoe zuiverder gft-afval wordt ingezameld, hoe beter het te verwerken is tot kwaliteitscompost. Etensresten, koffieresidu of bloemen — het valt allemaal onder gft-afval en kan ook op kantoor apart worden ingezameld. Hoewel dit misschien niet de eerste afvalstroom is waar je aan denkt bij bedrijfsafval, is het toch echt een belangrijke bron van nieuwe energie. Waar veel mensen werken ontstaat ook veel gft-afval. Door dit slim in te zamelen draag je bij aan een betere wereld.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom GFT

 

Bekers en Cups

Bekers en cups

Wegwerpbekers zijn misschien niet de meest ideale gebruiksvoorwerpen, simpelweg omdat ze voor eenmalig gebruik zijn. Toch zijn bekers niet het grootste probleem als het aankomt op de groeiende afvalberg. De kartonnen bekers met polyethyleen-coating kunnen namelijk heel goed gerecycled worden tot bijvoorbeeld toiletpapier. Door ze apart in te zamelen, verkort je het verwerkingstraject en leg je minder druk op het milieu.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom bekers/cups

PMD

PMD

PMD-afval duidt de groep plastic, metaal en drinkpakken aan. Deze afvalstroom is groot binnen huishoudens en bedrijfsomgevingen. Veel verpakkingen worden namelijk gemaakt van plastic of metaal en de stapel PMD-afval stapelt zich dan ook snel op. Gelukkig is dit materiaal doorgaans erg geschikt om gerecycled te worden. Zo ontstaan grondstoffen die weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Bovendien kan het materiaal in deze afvalstroom na de bronscheiding – het moment dat jij het apart inzamelt – ook nog bij een nascheiding – het moment waarop een verwerkingsbedrijf het PMD-afval machinaal verwerkt – nog verder gescheiden worden. Zo worden metalen verpakkingen bijvoorbeeld weer gebruikt in de metaalindustrie en worden plastic verpakkingen verwerkt tot recycled plastics. Helemaal circulair.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom PMD

Papier

Papier en karton

De afvalstroom papier en karton is met name in het bedrijfsleven een grote bron van afval. Onder deze afvalstroom verstaan we o.a. drukwerk, kartonnen dozen en andere kartonnen verpakkingen. Het is belangrijk om deze afvalstroom zo schoon mogelijk in te zamelen zodat het sorteerproces snel verloopt en het ingezamelde papier en karton weer gebruikt kan worden voor producten als printpapier of zakdoekjes. ‘Schoon’ in deze context betekent zowel niet verontreinigd als zo min mogelijk gemixt met materialen die niet binnen deze afvalstroom vallen, zoals metaal of plastic. Een goed voorbeeld hiervan is de welbekende gebruikte pizzadoos. Door het vet van de pizza is het karton dusdanig vervuild dat het niet meer bruikbaar is.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstromen papier en karton

Glas

Glas

Glasafval is het perfecte voorbeeld van een circulaire afvalstroom. Glas kan namelijk goed omgesmolten worden tot nieuw glas. Keer op keer — zonder kwaliteit te verliezen. Het gescheiden inzamelen van glas is inmiddels behoorlijk ingeburgerd maar op kantoor kan het nog beter. Zorg ervoor dat lege flessen waar geen statiegeld op zit niet in een hoek of onder een bureau belanden, maar verzamel ze centraal en voedt de cirkel met nieuwe grondstoffen.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom glas

Petflessen

Petflessen

Sinds 1 juli 2021 ontvang je statiegeld op ieder plastic flesje. Dit betekent dat je als bedrijf, onderwijsinstelling, horecagelegenheid of sportkantine iedere petfles weer in wil leveren. Met een speciale bak voor petflessen maak je dit zo makkelijk mogelijk en draag je ook nog eens bij aan een schone omgeving. Neem bijvoorbeeld ons Throw For Charity initiatief. Petflesjes worden dan apart ingezameld en de opbrengst van het statiegeld wordt overgemaakt naar een door jou uitgekozen goed doel.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom PET

Rest

Restafval

Onder restafval verstaan we eigenlijk alles wat niet thuishoort in de afvalstromen die gerecycled kunnen worden wanneer ze apart ingezameld worden. Toch betekent dit niet dat restafval niet verwerkt kan worden tot nieuwe duurzame energie en grondstoffen.Sterker nog, steeds meer duurzame energie wordt vervaardigd uit het verbrandingsproces van restafval. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, stoom en warmte. Na het verbrandingsproces blijven bovendien waardevolle resten achter die óók weer gebruikt kunnen worden voor de zwaardere industrie. Kortom, afval is nooit écht afval.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Rest

Afvalstromen bedrijven

Steeds meer bedrijven staan voor de uitdaging om bedrijfsafval zorgvuldig te scheiden. Dit is een belangrijk onderdeel van moderne bedrijfsvoering maar vormt nog te vaak een hoofdpijndossier. Iedere sector krijgt bovendien te maken met andere afvalstromen. Denk bijvoorbeeld aan de hospitality/horeca, waar eenmalig gebruik vaak de standaard is. Of het basisonderwijs, waar de kennismaking met verantwoord afval scheiden zorgt voor een generatie die zich bewust is van de noodzaak. Dus of je nu op zoek bent naar afvalscheidingsbakken voor op kantoor, op de sportclub of de openbare ruimte – de eerste stap is zorgen dat ze aanwezig én zichtbaar zijn.

Afvalstromen altijd en overal gescheiden inzamelen

Hoewel het totale aantal afvalstromen nog veel hoger ligt dan wat we hierboven hebben behandeld, zijn dit wel de afvalstromen waar veruit het grootste deel van de samenleving op dagelijkse basis mee te maken krijgt. Ook op kantoor, in het ziekenhuis, bij de sportclub of op school. Met onze missie om afval scheiden zo laagdrempelig mogelijk te maken om zo bij te dragen aan een beter milieu, hebben we afvalbakken ontwikkeld die in iedere situatie uitkomst bieden. Gewoon door er te staan. Simpel – zeker – maar toch ook helemaal niet. Als het simpel was, stond ons milieu er echt beter voor. Maar dit mag de motivatie om het beter te doen niet in de weg staan!

Het scheiden van de verschillende afvalstromen wordt makkelijker wanneer dit zoveel mogelijk gefaciliteerd wordt. En hoe doe je dit beter dan met afvalbakken die niets aan het toeval overlaten? Mooi, oersterk en voorzien van meerdere departementen om afvalstromen zo slim en eenvoudig mogelijk apart in te zamelen.

Een bak voor iedere afvalstroom

Ben je zelf op zoek naar een oplossing voor het scheiden van afval op kantoor, in het onderwijs, in de hospitality of andere branche? Ontdek dan onze afvalbakken en realiseer een schone en gezonde omgeving voor medewerkers, gasten, scholieren — voor iedereen. En minimaliseer tegelijkertijd je impact op het milieu.

Meer weten over ons ons verhaal

…of heb je advies nodig over de juiste afvalbakken voor jouw omgeving en de diverse afvalstromen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee en strijden zo samen voor een circulaire samenleving.