papier scheiden op kantoor

Papier en karton afval

Oud papier afval is misschien wel een van de bekendste afvalstromen in Nederland. Al decennialang zijn we gewend om afval papier en karton in te zamelen en aan te bieden voor recycling. En gelukkig maar, want papier en karton afval is perfect te recyclen. Papier karton afval is dan ook een perfecte grondstof voor nieuw papier.

Wat mag er bij het papier karton afval?

Bij het papier karton afval mogen allerlei soorten papier en karton. Het gaat dan om bijvoorbeeld kranten, folders, wc-rolletjes, printpapier, briefpapier of verpakkingspapier en karton. Wel is het belangrijk dat het papier schoon is. Vervuild, gecoat of geplastificeerd papier of karton mag niet bij het papier karton afval. Ook papier dat erg vies is, bijvoorbeeld gebruikte tissues of pizzadozen of gebakdozen met veel vetvlekken, mogen niet bij het oud papier. Deze horen bij het restafval. Drankkartons, zoals bijvoorbeeld pakken van de melk en sapjes, horen ook niet bij het oud papier afval. Deze mogen bij het PMD afval.

Oud papier is tot wel 25 keer te recyclen

Papier scheiden levert veel milieuwinst op. Door papier en karton afval apart in te zamelen en aan te bieden voor recycling, krijgt het een tweede leven als nieuw papier. Oud papier is tot wel 25 keer te gebruiken om nieuw papier en karton van te maken. Wist je dat Nederlands papier voor ruim 80% uit papier-karton afval bestaat? Nederland is een echte koploper in het scheiden van oud papier en karton. We leveren ruim driekwart van al ons papier en karton afval gescheiden in. Met papier scheiden red je dus heel veel bomen die zo niet gekapt hoeven te worden voor nieuw papier. Een schoolvoorbeeld van waarom streven naar een circulaire economie zo nodig is.

Onze producten voor de afvalstroom papier

Wat gebeurt er met jouw papier en karton afval?

Scheiden op papier levert een schone stroom op van afval papier. Dit wordt ingezameld door een afvalinzamelaar en naar een afvalverwerker gebracht. Al het ingezamelde papier afval en karton afval wordt gereinigd, gesorteerd en dan in balen geperst. Daarna wordt het oud papier afval opgelost in water zodat er een papierpulp of vezelbrij ontstaat. Alles wat niet in het papier thuishoort, zoals nietjes of stukjes plastic, wordt eruit gezeefd. Daarna is de pulp klaar om nieuw papier en karton van te maken.

Starten met afval scheiden papier en karton

Starten met scheiden van karton afval en afval papier is heel eenvoudig. Ga eens praten met diverse afvalinzamelaars in jouw regio en vraag wat ze voor jou kunnen betekenen. Maak ook goede afspraken over rapportages.  Het is interessant om te weten hoeveel grondstoffen jij aanlevert. Ook is het belangrijk om te zorgen dat er een speciale afvalbak voor papier is. Zet deze op een centrale plek op de gang, op kantoor of plaats meerdere papier afvalbakken. Zo maak je scheiden makkelijk voor alle medewerkers, voorbijgangers, leerlingen of wie er ook maar langsloopt.

Begin vandaag nog met afval scheiden papier

Een afvalscheidingsprullenbak maakt het extra makkelijk om verschillende afvalstromen te scheiden. De circulaire bakken van De Afvalbak hebben verschillende compartimenten voor bijvoorbeeld papier, pmd en restafval. Meer weten of gelijk jouw afvalscheidingsprullenbakken bestellen.

Andere afvalstromen