Petfles afval scheiden

Een petfles is een fles zoals je ze kent van de frisdrank. Dus die colafles, sinasfles, maar ook de flesjes van verse smoothies. De betekenis van petfles? PET staat vol Poly Ethyleen Tereftalaat. Dat is een polyester kunststof die sterk is en geen gas en reukstoffen doorlaat. Het materiaal is ook gemakkelijk te vervormen als het verhit wordt. Maar vooral: PET is volledig recyclebaar. Wel zijn er een aantal extra bewerkingen nodig om het materiaal opnieuw te gebruiken.

Petflessen gescheiden inzamelen

Petflessen komen op verschillende manieren bij afvalverwerkers terecht. Een belangrijke manier van inzamelen, is natuurlijk via het statiegeldsysteem van supermarkten. Ook worden er petflessen ingezameld via de Plastic Hero’s campagne. Verschillende gemeenten hebben daarnaast speciale bakken waar je petflessen kunt inleveren waar geen statiegeld op zit. Zakelijk petflessen recyclen is weer een ander verhaal. Heb je bij jou op het werk of binnen jouw organisatie veel afval van petflessen? Maak dan aparte afspraken met een afvalinzamelaar. Zij komen de petflessen bij je ophalen en bieden ze vervolgens aan voor verwerking bij een recyclingfabriek. Zo draag je met jouw ‘afval’ heel concreet bij aan de circulaire economie!

Wat gebeurt er met jouw petfles afval?

Petflessen hebben een groot volume, waarbij een groot deel bestaat uit lucht. Bij de recyclingfabriek worden de petflessen dan ook eerst tot balen geperst. Zo krijg je balen die meer dan 350 kg per stuk wegen. Voordat de petflessen tot balen geperst worden, worden ze eerst gecheckt. Alles wat niet bij de petflessen hoort, bijvoorbeeld blikjes en andere soorten plastic, wordt er uitgehaald. Daarna worden de petflessen gemalen tot kleine stukjes. Deze stukjes, zogenaamde flakes, worden gewassen en gedroogd. De flakes worden computergestuurd op kleur gesorteerd. Het eindresultaat zijn flakes in verschillende kleuren die perfect te gebruiken zijn als grondstof voor nieuwe producten. In Nederland bestaan alle petflessen die op de markt komen voor tenminste 50% uit gerecycled PET. En dat is natuurlijk heel gunstig, want het produceren van nieuwe PET kost 60% meer energie dan het recyclen van PET.

Starten met petflessen recyclen

Starten met petflessen recyclen is eenvoudig. Zodra je afspraken hebt gemaakt met een afvalinzamelaar, is het zaak om het scheiden binnen de organisatie goed over de bühne te brengen. Zorg dat iedereen weet dat ook petflessen ingezameld worden als aparte afvalstroom. Maak het mensen daarbij zo makkelijk mogelijk. Plaats afvalscheidingsprullenbakken op centrale, goed zichtbare plaatsen binnen de organisatie. In de kantine natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld op de gang of in de verschillende kantoren. Zo komen mensen niet in de verleiding om de petflessen toch bij het restafval te gooien.

Begin vandaag nog met petflessen recyclen

Voor het scheiden van verschillende afvalstromen is het ideaal om te werken met modulaire afvalbakken. Deze hebben verschillende compartimenten voor diverse afvalstromen. Zo kun je bijvoorbeeld papieren koffiebekers, pmd afval en petflessen kwijt in één prullenbak. De modulaire afvalbakken van De Afvalbak zijn heel flexibel. Meer weten of gelijk jouw afvalscheidingsprullenbakken bestellen?

Andere afvalstromen