Plastic scheiden

Plastic afval scheiden is een goed idee dat makkelijk is in te voeren én uit te voeren. Ook op kantoor, op school, in een ziekenhuis of in de openbare ruimte. Door een aparte afvalbak of container te hebben voor plastic afval, hou je de diverse afvalstromen goed gescheiden en schoon. Het plastic afval kun je aanbieden als aparte afvalstroom die perfect te gebruiken is als grondstof voor nieuwe plastic producten.

Wat is plastic afval?

Plastic afval wordt meestal samen ingezameld met metalen verpakkingen, blikjes en drankkartons zoals melkpakken. Deze afvalstroom staat dan ook bekend als pmd (plastic, metaal, drinkpakken). Bij pmd hebben we het over klein plastic afval zoals vrijwel alle verpakkingen van producten die je gebruikt in de badkamer of in de keuken. Hard plastic, zoals speelgoed, tuinstoelen of kratten, hoort niet bij pmd. Hard plastic moet je apart laten inzamelen of naar de milieustraat brengen. Heb je zowel pmd afval als hard plastic afval, maak dan goede afspraken met een afvalinzamelaar om beide stromen gescheiden op te laten halen. Elke afvalstroom die je gescheiden inzamelt en aanbiedt voor recycling, levert een concrete bijdrage aan de circulaire economie!

Wat gebeurt er met jouw plastic afval?

Plastic is heel goed te recyclen. Daarom is het ook zo belangrijk om plastic te scheiden. Als je het bij het restafval zou gooien, wordt het verbrand en dat is erg belastend voor het milieu. Bovendien is restafval een dure afvalstroom, juist omdat het zo slecht is voor het milieu. Door meer afvalstromen apart te scheiden, bespaar je dus ook nog geld. Meerdere goede redenen dus om plastic afval apart in te zamelen. De afvalinzamelaar brengt al het ingezamelde plastic afval naar een verwerkingsbedrijf. Hier wordt het plastic uit gesorteerd naar verschillende soorten, gezeefd, gewassen en tot korrels geperst. Deze korrels dienen weer als grondstof voor nieuwe plastic producten.

Starten met plastic afval scheiden

Plastic afval is vaak een grote afvalstroom. In huishoudens, maar ook op kantoor of bij bedrijven, bestaat meestal een groot deel van al het reguliere afval uit pmd. Denk maar aan verpakkingen uit de kantine zoals yoghurtbekertjes, flesjes van smoothies, bakjes en zakjes, maar ook producten waar de schoonmaakmedewerkers mee werken zoals flessen en spuitbussen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken om al deze materialen gescheiden in te zamelen, zijn afvalscheidingsprullenbakken ideaal. Deze speciale modulaire afvalbakken hebben verschillende compartimenten voor meerdere afvalstromen. Zo kun je in één afvalbak bijvoorbeeld pmd, papier en gft afval kwijt. Handig!

Begin vandaag nog met plastic afval scheiden

Hoe kleiner de moeite, hoe groter het effect. Door het mensen zo makkelijk mogelijk te maken, bereik je het meest. Zet dus afvalscheidingsprullenbakken op veel verschillende plekken. In de hal, in de kantine, op de gangen… De modulaire afvalbakken van De Afvalbak zijn heel flexibel. Veranderen de afvalstromen, dan kun je de compartimenten eenvoudig aanpassen. Meer weten of gelijk jouw afvalscheidingsprullenbakken bestellen?

Andere afvalstromen