wat zijn de verschillende afvalstromen

PMD afval scheiden

Pmd afval is een steeds bekendere afvalstroom. Weet jij wat de betekenis van pmd afval is? Pmd staat voor plastic, metaal en drankkartons. Sommige afvalverwerkers gebruiken ook de term pmd. Dan staat het voor plastic, blik en drinkpakken. Pmd afval bij bedrijven is ook een grote afvalstroom. Het recycleren van pmd levert veel op. Voor het bedrijf zelf, omdat de hoeveelheid (dure) restafval afneemt, maar vooral ook voor het milieu, omdat pmd prima is te recyclen.

Wat is pmd afval?

Pmd afval is grofweg bijna alles wat je in de badkamer en de keuken gebruikt. Denk dan aan een plastic flesje en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Dit zijn vrijwel alle verpakkingen van voeding of cosmetica. Ook op kantoor of in het bedrijfsleven is een pmd prullenbak op zijn plaats. Want denk alleen maar eens aan wat je meeneemt voor de lunch. Een yoghurtbekertje, een flesje van een smoothie, boterhamzakje… Allemaal pmd afval dat thuishoort in de pmd afvalbak. Want met elke afvalstroom die je gescheiden inzamelt en aanbiedt voor recycling, draag je bij aan de circulaire economie!

Wat gebeurt er met jouw pmd afval?

Pmd afval scheiden is makkelijk en levert veel op. Door zoveel mogelijk afvalstromen gescheiden te houden, hou je zo min mogelijk restafval over. Dat is gunstig, want restafval is een dure stroom om te laten verwerken. Bovendien doe je het milieu een groot plezier met gescheiden afval. Van het ingezamelde pmd afval kunnen namelijk allerlei nieuwe spullen worden gemaakt. Denk aan shampooflessen of plastic producten zoals broodtrommels, kratten of emmers. Al het ingezamelde pmd afval wordt naar een afvalverwerker gebracht. Daar gaan ze pmd sorteren in verschillende plastic soorten. Deze worden versnipperd, gewassen en vermalen. Wat overblijft zijn plastic korrels: grondstof voor nieuwe plastic producten.

Begin vandaag nog met pmd afval scheiden

Een afvalscheidingsprullenbak maakt het extra makkelijk om verschillende afvalstromen te scheiden. De modulaire afvalscheidingsprullenbakken van De Afvalbak hebben verschillende compartimenten voor bijvoorbeeld pmd, papier en restafval. Zet de prullenbakken op verschillende centrale locaties binnen het bedrijf, zodat afval scheiden voor iedereen makkelijk is. Veranderen de afvalstromen, dan kun je de compartimenten eenvoudig aanpassen. Je hoeft dus geen nieuwe afvalbak of pmd container te kopen, maar je kunt volstaan met bijvoorbeeld een extra splitser. Meer weten of gelijk jouw afvalscheidingsprullenbakken bestellen?

Onze producten voor de PMD afvalstroom

Tips voor pmd afval scheiden

In je pmd prullenbak of afvalbak kunnen allerlei verpakkingen van plastic en metaal. De verschillende materialen worden later bij de verwerking van elkaar gescheiden. Wel is het belangrijk dat je verpakkingen niet in elkaar schuift of stapelt. Wanneer je een zakje in een blikje doet, herkent de verwerkingsmachine de materialen niet meer. Zo valt het afval alsnog uit het proces en komt het onterecht weer bij het restafval terecht. En dat was nou net wat je niet wilde. Je kunt drankkartons of melkpakken wel platdrukken om ruimte te besparen. Nog een tip: gooi de netjes van bijvoorbeeld mandarijnen of uien niet bij het pmd, hiervan kan de machine vastlopen. Op zoek naar een pmd afvallijst? Kijk dan eens op www.afvalscheidingswijzer.nl.

Starten met pmd afval scheiden

Afval scheiden pmd is niet moeilijk. Als eerste ga je praten met een of meerdere afvalinzamelaars in jouw regio. Elke inzamelaar heeft zijn eigen methode en soms net wat andere pmd afvallijsten. Maak goede afspraken met de partij die jou het meest aanspreekt en maak ook afspraken over de rapportages. Het is tenslotte heel interessant om te weten hoeveel kilo’s pmd afval jij aanlevert en daarmee redt van het restafval. Dan is het zaak om het pmd afval scheiden bij jou op kantoor of binnen jouw organisatie goed in te regelen. Daarvoor heb je afvalscheidingsprullenbakken nodig met verschillende compartimenten.

Andere afvalstromen