Afvalscheiding in de openbare ruimte 

Steeds meer organisaties en overheden die de openbare ruimte beheren, zetten in op afvalscheiding. Dat afval scheiden beter is voor het milieu, weet vrijwel iedereen. Maar afval scheiden in de openbare ruimte heeft ook veel andere voordelen. De Afvalbak vertelt je graag welke dit zijn, en deelt handige tips om afvalscheiding in de openbare ruimte makkelijker en efficiënter te maken.

Waarom is afval scheiden in de openbare ruimte belangrijk?

Goed voor het milieu
In de openbare ruimte (alle publiek toegankelijke plekken buitenshuis) wordt elke dag veel afval weggegooid. Een groot deel van het afval dat in bijvoorbeeld stations, gemeentehuizen, winkelcentra, stadions en op straat wordt ingezameld, bestaat uit kostbare grondstoffen die kunnen worden gerecycled. Door deze opnieuw te gebruiken, hoeven minder nieuwe grondstoffen te worden gefabriceerd, en vermindert de hoeveelheid afval die als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. De winst voor het milieu is dan ook één van de belangrijkste voordelen van afvalscheiding in de openbare ruimte. 

Verplichting
Afval dat wordt ingezameld in de openbare ruimte, wordt beschouwd als bedrijfsafval. Net als bedrijven zijn gemeenten en organisaties die publieke plekken beheren dan ook verplicht zoveel mogelijk afvalstoffen te scheiden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat afval scheiden bij de bron goedkoper en efficiënter is dan nascheiding.

Afval scheiden als norm

Kostenbesparing
Organisaties betalen het meest voor de inzameling van restafval. Door de hoeveelheid restafval te verminderen, kan dus flink worden bespaard op de bedrijfskosten. 

Voorbeeldfunctie
De overheid beschouwt afvalscheiding als de norm. Door afval in de openbare ruimte te scheiden, geven gemeenten en lokale overheden het goede voorbeeld. Ook andere organisaties en bedrijven kunnen de bewustwording over afval vergroten door gescheiden afvalinzameling aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor organisaties met een educatieve of maatschappelijke functie, zoals bibliotheken en voetbalclubs. Wanneer het goede voorbeeld wordt gegeven, kan dit burgers motiveren ook thuis hun afval netjes te scheiden.   

Minder zwerfafval
Gemeenten en beheerders van publiek toegankelijke ruimtes proberen al jaren de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het de openbare ruimte schoner, aantrekkelijker en veiliger maakt. Door mensen te motiveren hun afval in de prullenbak te gooien en dit makkelijk te maken – bijvoorbeeld door voldoende afvalbakken voor zwerfafval te plaatsen – kan veel overlast van zwerfafval voorkomen worden.

Tips om afval scheiden in de openbare ruimte te vergemakkelijken 

Als je als instelling of gemeente wilt beginnen met het scheiden van afval in de openbare ruimte, kan het lastig zijn om te bepalen waar te beginnen. De volgende tips helpen je op weg. 

Communiceer helder
Om te zorgen dat mensen hun afval in de (juiste) afvalbak gooien, is heldere communicatie cruciaal. Leg daarom goed uit waarom afval scheiden belangrijk is. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat afval scheiden grote milieuwinst oplevert, en benadruk ook de grote kostenbesparingen. Verder kun je de voordelen concreet maken door bijvoorbeeld te laten zien welke nieuwe producten van bepaalde afvalstromen worden gemaakt. Verschillend gekleurde afvalzakken kunnen duidelijk maken dat niet alles ‘op de grote hoop’ belandt.

Zorg voor duidelijke aanwijzingen op de afvalbak
Ook op de bakken zelf moet de communicatie duidelijk zijn. Door de juiste aanwijzingen aan te brengen (door middel van kleuren, pictogrammen of inwerpopeningen) weten mensen direct welk afval in welke bak moet. Gebruik voor de herkenbaarheid bijvoorbeeld dezelfde symbolen en kleuren als voor huishoudelijk afval in je gemeente. 

Zorg voor genoeg afvalbakken en genoeg volume
Als mensen niet snel genoeg een afvalbak kunnen vinden of een volle afvalbak aantreffen, kan dit demotiverend werken. Zorg daarom voor voldoende vuilnisbakken, en bepaal hoeveel volume nodig is. Houd daarbij rekening met de soorten afval, het aantal bezoekers en de frequentie waarmee de bakken geleegd worden. Plastic neemt bijvoorbeeld relatief veel ruimte in.

Bepaal de belangrijkste afvalstromen
Onderzoek heeft aangetoond dat het efficiënter is om per afvalbak niet te veel afvalstromen in te zamelen. Naast plastic en restafval, op vrijwel alle plekken de meest voorkomende afvalstromen, is het daarom goed te bedenken welke afvalstromen je op welke plek wilt inzamelen. Als papier in de buitenlucht wordt ingezameld, wordt het bijvoorbeeld snel nat en vies. Op stations, waar traditiegetrouw veel kranten worden gelezen, kan de inzameling van papier echter heel zinvol zijn.

Hoe helpt De Afvalbak bij afvalscheiding in de openbare ruimte?

De hoogwaardige producten van De Afvalbak zijn een stijlvolle en efficiënte oplossing voor afvalscheiding in de openbare ruimte. De bakken zijn zeer robuust en zijn vast te maken aan de grond, wat ze ideaal maakt voor de openbare ruimte. Ook zijn ze snel en eenvoudig te legen. Tegelijkertijd hebben de afvalscheidingsbakken een zeer elegante vormgeving, die past in elke omgeving, en het duurzame karakter van locaties vergroot. Heldere signing maakt direct duidelijk welk afval waar thuishoort. De pictogrammen zijn eenvoudig te vervangen door uitingen in je eigen huisstijl, dankzij een gebruiksvriendelijk magneetsysteem. Standaard zijn de afvalbakken verkrijgbaar in meerdere groottes en met verschillende handige features, maar ook design op maat is mogelijk. De Afvalbak voor de openbare ruimte heeft zich al bewezen op stations, luchthavens en gemeentehuizen.

Ontdek onze bakkenOntvang advies

In de praktijk: Een bak circulariteit voor de NS

Bij de NS zochten wij naar een afvalscheidingsbak die een zo’n laag mogelijke ecologische voetafdruk zou achterlaten in de grondstofcyclus. Dit vonden wij bij de Afvalbak. Het duurzame design met bamboe laat precies zien waar wij bij de NS mee bezig zijn in het kader van afvalreductie en recycling.

Bekijk de bak van de NS