Prullenbak voor de openbare ruimte
Afval scheiden is inmiddels geen bijzaak meer. Het heeft de absolute prioriteit. En iedereen draagt hierin verantwoordelijkheid. Dit is de enige manier om een volledig circulaire economie te realiseren die draait op de waarde van schoon afval. Steeds meer bedrijven, scholen en overige instellingen omarmen de verantwoordelijkheid om afval gescheiden in te zamelen. En gemeenten zien steeds vaker de meerwaarde van prullenbakken in de openbare ruimte die afval scheiden stimuleren.
Laagdrempelige verandering
Hoewel misschien niet iedereen zich bewust is van het belang van afval scheiden, zorgt een prullenbak in de openbare ruimte onbewust voor grote verandering. Door ervoor te zorgen dat ze in het straatbeeld passen maar toch voldoende opvallen om stil te staan bij de functie van een prullenbak in de openbare ruimte, stimuleer je het scheiden van afval op een intuïtieve en laagdrempelige manier.
Waarom is afval scheiden in de openbare ruimte belangrijk?
Dat afval scheiden beter is voor het milieu, weet inmiddels vrijwel iedereen. Maar afval scheiden in de openbare ruimte heeft ook veel andere voordelen. We vertellen je graag welke dit zijn en delen handige tips om afvalscheiding in de openbare ruimte makkelijker en efficiënter te maken.
Duurzame design afvalbakken
Afval scheiden als norm
Met prullenbakken in de openbare ruimte geef je een signaal af. Zo maak je van afval scheiden de norm. En hier kleven weer andere voordelen aan!
Kostenbesparing
Organisaties betalen het meest voor de inzameling van restafval. Door de hoeveelheid restafval te verminderen, kan dus flink worden bespaard op de bedrijfskosten.
Voorbeeldfunctie
De overheid beschouwt afvalscheiding als de norm. Door afval met prullenbakken in de openbare ruimte te scheiden, geven gemeenten en lokale overheden het goede voorbeeld. Ook andere organisaties en bedrijven kunnen de bewustwording over afval vergroten door gescheiden afvalinzameling aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor organisaties met een educatieve of maatschappelijke functie, zoals bibliotheken en voetbalclubs. Wanneer het goede voorbeeld wordt gegeven, kan dit burgers motiveren ook thuis hun afval netjes te scheiden.
Minder zwerfafval
Gemeenten en beheerders van publiek toegankelijke ruimtes proberen al jaren de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het de openbare ruimte schoner, aantrekkelijker en veiliger maakt. Door mensen te motiveren hun afval in de prullenbak te gooien en dit makkelijk te maken – bijvoorbeeld door voldoende afvalbakken voor zwerfafval te plaatsen – kan veel overlast van zwerfafval voorkomen worden. Met één prullenbak in de openbare ruimte maak je dus al aanzienlijk verschil!
4 tips om afval scheiden in de openbare ruimte makkelijk te maken
Als je als instelling of gemeente wilt beginnen met het scheiden van afval in de openbare ruimte, kan het lastig zijn om te bepalen waar te beginnen. De volgende tips helpen je op weg.
1. Communiceer helder
Om te zorgen dat mensen hun afval in de (juiste) afvalbak gooien, is heldere communicatie cruciaal. Leg daarom goed uit waarom afval scheiden belangrijk is. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat afval scheiden grote milieuwinst oplevert, en benadruk ook de grote kostenbesparingen. Verder kun je de voordelen concreet maken door bijvoorbeeld te laten zien welke nieuwe producten van bepaalde afvalstromen worden gemaakt. Verschillend gekleurde afvalzakken kunnen duidelijk maken dat niet alles ‘op de grote hoop’ belandt met een prullenbak in de openbare ruimte voor het scheiden van afval.
2. Zorg voor duidelijke aanwijzingen op de afvalbak
Ook op de bakken zelf moet de communicatie duidelijk zijn. Door de juiste aanwijzingen aan te brengen (door middel van kleuren, pictogrammen of inwerp-openingen) weten mensen direct welk afval in welke bak moet. Gebruik voor de herkenbaarheid bijvoorbeeld dezelfde symbolen en kleuren als voor huishoudelijk afval in je gemeente.
3. Zorg voor genoeg prullenbakken in de openbare ruimte en genoeg volume
Als mensen niet snel genoeg een afvalbak kunnen vinden of een volle afvalbak aantreffen, kan dit demotiverend werken. Zorg daarom voor voldoende vuilnisbakken, en bepaal hoeveel volume nodig is. Houd daarbij rekening met de soorten afval, het aantal bezoekers en de frequentie waarmee de bakken geleegd worden. Plastic neemt bijvoorbeeld relatief veel ruimte in.
4. Bepaal de belangrijkste afvalstromen
Onderzoek heeft aangetoond dat het efficiënter is om per afvalbak niet te veel afvalstromen in te zamelen. Naast plastic en restafval, op vrijwel alle plekken de meest voorkomende afvalstromen, is het daarom goed te bedenken welke afvalstromen je op welke plek wilt inzamelen. Als papier in de buitenlucht wordt ingezameld, wordt het bijvoorbeeld snel nat en vies. Op stations, waar traditiegetrouw veel kranten worden gelezen, kan de inzameling van papier echter heel zinvol zijn.
Hoe helpt een prullenbak in de openbare ruimte bij afvalscheiding?
De hoogwaardige producten van De Afvalbak zijn een stijlvolle en efficiënte oplossing voor afvalscheiding in de openbare ruimte. De bakken zijn zeer robuust en zijn vast te maken aan de grond, wat ze ideaal maakt als prullenbak in de openbare ruimte. Ook zijn ze snel en eenvoudig te legen. Tegelijkertijd hebben de afvalscheidingsbakken een elegante vormgeving, die past in elke omgeving en het duurzame karakter van locaties vergroot. Heldere signing maakt bovendien direct duidelijk welk afval waar thuishoort. De pictogrammen zijn eenvoudig te vervangen door uitingen in je eigen huisstijl dankzij een gebruiksvriendelijk magneetsysteem. Standaard zijn de afvalbakken verkrijgbaar in meerdere groottes en met verschillende handige features, maar ook design op maat is mogelijk. Onze prullenbakken voor in de openbare ruimte hebben zich al bewezen op stations, luchthavens en gemeentehuizen.
Een prullenbak in iedere openbare ruimte
Ben je op zoek naar de juiste oplossing voor afval in de openbare ruimte? Bekijk het assortiment van De Afvalbak en ontdek welke prullenbak voor jouw situatie het meest geschikt is. Zo zetten we met iedere afvalbak een stap richting een volledig circulaire economie.
Meer weten over ons verhaal of heb je advies nodig over de juiste afvalbakken voor jouw omgeving en de diverse afvalstromen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee en strijden zo samen voor een circulaire samenleving.