Afvalscheiding op de sportclub en kantine

Afval scheiden is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Zowel thuis, op school of op het kantoor, overal neemt het een steeds prominentere rol in. Toch gebeurt het nog niet altijd in de sportwereld. Afval scheiden is goed voor het milieu, het bespaart energie en helpt tegen de opwarming van de aarde. Help bijdragen aan een groenere wereld en start ook met jouw sportclub met het scheiden en recyclen van afval! Ontdek wat het belang is in een sportclub of  sportschool en we geven we je graag een aantal handige tips die je helpen om te starten met het scheiden van afval.

Waarom is afval scheiden in de sportclub belangrijk?

Juist in een sportfaciliteit komen veel verschillende afvalstromen samen. Zo worden er dagelijks patatbakjes, drankenkartons, blikjes en deobussen weggegooid. Gemiddeld wordt er op een sportclub van gemiddeld formaat jaarlijks 400 kilo afval geproduceerd. Dit lijkt misschien weinig in vergelijking met een huishouden, maar het afval bestaat voornamelijk uit lichtgewicht plastic. Opgeteld zijn dit dus heel wat plastic flesjes, verpakkingen en patatbakjes. Veel van dit afval belandt ook nog wel eens naast de prullenbak en zorgt dus voor zwerfvuil op de club. Zwerfvuil en afval dat eigenlijk door middel van afvalscheiding en recycling gewoon duurzaam omgezet kan worden tot grondstoffen voor nieuwe producten. Wanneer het afval al gescheiden is, zijn er minder nieuwe grondstoffen en energie nodig om deze producten te kunnen maken en verdwijnt er minder restafval in de vuilverbrandingsovens. 

Effectiviteit van de sport

Naast dat het goed is voor het milieu, heeft de sport ook een bepaalde voorbeeldfunctie tegenover de maatschappij. Een sportclub is een plek waar veel verschillende mensen uit de samenleving samenkomen om met elkaar actief bezig te zijn. Het is dus een ultieme plek om elkaar het goede voorbeeld te geven door ook op de sportclub of – school afval te scheiden. Hierdoor worden mensen gestimuleerd om nog verantwoordelijk met hun afval om te gaan, zowel thuis als tijdens het sporten.

4 tips voor afvalscheiding op de club

Maar hoe begin je aan zo’n project? Er zijn verschillende manieren om een sportvereniging milieubewuster en schoner te maken door middel van afvalscheiding. Hieronder volgen een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Inzicht in de afvalstromen

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende afvalstromen binnen een vereniging. Denk hierbij aan karton, plastic, klein chemisch afval en gft. Het is van belang om na te gaan welke verschillende afvalstromen er binnen jouw organisatie voorkomen en vanuit daar kun je kiezen voor welke soort afvalinzamelingsysteem je kiest. 

2. Kies de juiste compartimenten voor de afvalbak

Het is mogelijk om een afvalscheidingsbak met verschillende compartimenten te bestellen. Je kunt vervolgens, op basis van het onderzoek naar de afvalstromen, zelf bepalen welke compartimenten je wilt gebruiken voor de meest voorkomende groepen. Zoals eerder genoemd zal plastic waarschijnlijk de meest voorkomende afvalstroom zijn, maar houd ook rekening met eventuele andere stromen. Beschikt de sportclub bijvoorbeeld over een kantine waar men broodjes of versnaperingen kan eten? Dan kan de kantine wel een gft-compartiment gebruiken. Staat er in de kleedkamer een watermachine met kartonnen bekertjes? Dan kan hier ook een speciaal compartiment voor worden toegevoegd. 

3. Voorkom onnodig afval op de club

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar voorkom onnodig afval op de club! Dit hangt namelijk direct samen met de kosten die je betaalt aan afvalstoffenheffing; hoe meer afval, des te hoger de kosten. Ga na of er binnen de club bepaalde processen zijn waardoor de hoeveelheid afval beperkt kan worden. Worden er bijvoorbeeld veel plastic bekertjes gebruikt? Kijk dan of het mogelijk is om over te stappen op herbruikbare bekers of mokken. Worden alle artikelen in de sportkantine individueel in plastic verpakt? Kijk dan of het mogelijk is om de producten zonder plastic verpakking te verkopen. Ga op zoek naar mogelijkheden!

4. Organiseer een afval themaweek 

Een belangrijk onderdeel om het scheiden van afval tot een succes te brengen binnen de sportclub, is om in te spelen op de bewustwording van de mensen. Organiseer bijvoorbeeld een jaarlijkse afval themaweek waar jong en oud bij wordt betrokken. Denk hierbij aan een puntenverzameling systeem voor de allerkleinsten en een inspirerende gastspreker voor de ouderen. Het ophangen van diverse banners en vlaggen draagt ook bij aan de bewustwording. Ze worden hierdoor zowel buiten als binnen de sportclub actief herinnert aan het belang van afvalscheiding.

Hoe kan De Afvalbak helpen in de sport?

Het hoogwaardige productassortiment van De Afvalbak maakt afval scheiden op een sportclub een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. De afvalbakken hebben een zeer elegant design en passen perfect binnen elke sportfaciliteit, wat de stijl of inrichting dan ook is. Door middel van duidelijke symbolen en kleurgebruik is het voor iedereen gelijk duidelijk welk soort afval in welke bak thuishoort. Ook zijn er slimme features toegevoegd die het legen van de bakken versimpelen. De afvalbakken zijn samen met hun compartimenten geheel naar wens samen te stellen. 

Benieuwd wat wij kunnen doen om je te helpen met een oplossing op maat? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies of en proefplaatsing op maat. Wij helpen je graag verder!

Duurzame design afvalbakken

100% Circulair

100% Modulair