Tips om het afval scheiden in de zorg makkelijker te maken
Hoe pak je zo’n project aan? Er zijn verschillende manieren om je zorginstelling milieuvriendelijker te maken op het gebied van afvalscheiding. Hieronder volgen een aantal tips.
Krijg inzicht in de verschillende afvalstromen
Of het gaat om een relatief kleine huisartsenpraktijk of een compleet ziekenhuis, het is belangrijk om alle verschillende afvalstromen van afval in de zorg in kaart te brengen. Op basis van de afvalstromen kan er bepaald worden voor welk soort afvalinzamelingsysteem je kiest.
Zet de juiste bak op de juiste plek
Nadat de algemene afvalstromen van het afval in de zorg in kaart zijn gebracht, ga je bepalen welke afvalstromen er in bepaalde ruimtes voorkomen. Op basis daarvan kies je vervolgens de compartimenten uit die daarbij aansluiten. In een wachtruimte zal je niet zo snel een compartiment nodig hebben voor klein gevaarlijk afval, maar een compartiment voor gft is wel heel handig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wachtende oudere man in de wachtkamer het klokhuis van zijn appeltje in het gft compartiment kan weggooien. Ga dus heel specifiek alle ruimtes af en bedenk welke soorten afval daar voor kunnen komen. De plek van de afvalbakken is ook heel belangrijk. Het moet voor mensen direct duidelijk zijn dat er een goede afvalbak aanwezig is. Zet de afvalbakken voor al het afval in de zorg daarom neer op aantrekkelijke, goed zichtbare plaatsen. Om ze extra op te laten vallen kun je opvallende kleuren gebruiken.
Voer een nieuw afvalbeleid in en maak het leuk
Nadat je hebt bepaald hoeveel afvalbakken je voor het afval in de zorg nodigt hebt en uit welke compartimenten ze moeten bestaan, is het tijd voor het opstellen van een nieuw afvalbeleid. Betrek hier ook vooral medewerkers bij, zodat ze zich meer betrokken voelen bij het onderwerp en ze eerder geneigd zijn om er actief mee aan de slag te gaan.
Waar bestaat een afvalbeleid uit? De volgende vier pijlers vormen de basis van een afvalbeleid:
- Stel de visie van de zorginstelling op met betrekking tot afvalverwerking van afval in de zorg;
- Stel vervolgens de daarbij behorende doelen op;
- Stel ten slotte een plan van aanpak op hoe de zorginstelling deze doelen wil bereiken;
- Houd rekening met de specifieke ziekenhuisafval wetgeving.
Om echt tot de bewustwording van de medewerkers door te dringen is het belangrijk om het nieuwe afvalbeleid over afval in de zorg duidelijk te communiceren. Plan dus zeker een voorlichtingsbijeenkomst in, zodat iedereen op de hoogte is van het nieuwe afvalbeleid.