Afval scheiden in de zorg

Afval scheiden in de zorg, maar ook in andere branches, is in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken en wordt alleen nog maar belangrijker. Zeker nu het algemeen bekend is wat een impact het heeft op het milieu en het klimaat. Dit geldt ook voor al het afval in de zorg. In zorginstellingen heb je namelijk te maken met verschillende soorten afvalstromen, waarbij het extra belangrijk is dat deze op de juiste wijze verwerkt worden. Ontdek wat het belang is van het scheiden van afval in de zorg en ontvang handige tips die je helpen om te starten met het afval scheiden in de zorg.

Waarom is het scheiden van ziekenhuisafval en afval in de zorg zo belangrijk?

In de zorg zijn er volop kansen op het gebied van afvalscheiding en afvalreductie. Binnen een zorginstelling zijn er namelijk veel verschillende afvalstromen. Denk hierbij aan papier/karton, vertrouwelijk papier, klein gevaarlijk afval, ziekenhuisafval, laboratorium afval en restafval. Het komt geregeld voor dat de verschillende afvalstromen nog niet op de juiste manier worden gescheiden. Er komt daardoor veel restafval in de zorg bij het klein chemisch/gevaarlijk afval terecht. Het afvoeren en verwerken van klein chemisch/gevaarlijk afval is veel duurder dan het afvoeren en verwerken van restafval. Hierdoor is een zorginstelling vaak hoge kosten kwijt aan hun ziekenhuisafval verwerking en afvoer. Wanneer het afval in de zorg op de juiste manier gescheiden wordt, kan het beter, goedkoper en milieuvriendelijker worden verwerkt en biedt dit ruimte voor recycling. Daarnaast kan het scheiden van afval in de zorg een positief effect hebben op het imago dat een zorginstelling wil uitstralen naar zijn gasten, patiënten en werknemers.

Green Deal 3.0 ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’ is een initiatief bedoeld om verduurzaming in de zorg te versnellen. November 2022 is de nieuwe Green Deal 3.0 ondertekend. Lees hier meer over de Green Deal 3.0

Onze bakken

De serie die speciaal is ontwikkeld voor in de praktijk

Het gebruik van disposables in de zorg is de afgelopen jaren drastisch toegenomen, zeker het afgelopen jaar. De disposables hebben wellicht handige voordelen voor het dagelijks gebruik, echter worden ze ook vaak verkeerd of niet gescheiden. Omdat ook dit afval in de zorg is dat een enorme impact op het milieu heeft, is het belangrijk om dit net als het medisch afval in het ziekenhuis goed te scheiden. Uit onderzoek is echter gebleken dat gebrek aan tijd en ruimte de grootste obstakels vormen voor afvalscheiding.

Daarom ontwikkelde de Afvalbak samen met zorgspecialisten dé afvalbak die ideaal is voor de praktijkruimte. De Globular 40L serie is ontworpen als een radiator met afmetingen die afgestemd zijn op de meest gangbare behandelkamers. Op deze manier is het geen excuus meer dat een gebrek aan ruimte ervoor zorgt dat afval in de zorg niet juist wordt weggegooid.

3 tips om het afval scheiden in de zorg makkelijker te maken

Hoe pak je zo’n project aan? Er zijn verschillende manieren om je zorginstelling milieuvriendelijker te maken op het gebied van afvalscheiding. Hieronder volgen een aantal tips.

1. Krijg inzicht in de verschillende afvalstromen

Of het gaat om een relatief kleine huisartsenpraktijk of een compleet ziekenhuis, het is belangrijk om alle verschillende afvalstromen van afval in de zorg in kaart te brengen. Op basis van de afvalstromen kan er bepaald worden voor welk soort afvalinzamelingsysteem je kiest.

2. Zet de juiste bak op de juiste plek

Nadat de algemene afvalstromen van het afval in de zorg in kaart zijn gebracht, ga je bepalen welke afvalstromen er in bepaalde ruimtes voorkomen. Op basis daarvan kies je vervolgens de compartimenten uit die daarbij aansluiten. In een wachtruimte zal je niet zo snel een compartiment nodig hebben voor klein gevaarlijk afval, maar een compartiment voor gft is wel heel handig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wachtende oudere man in de wachtkamer het klokhuis van zijn appeltje in het gft compartiment kan weggooien. Ga dus heel specifiek alle ruimtes af en bedenk welke soorten afval daar voor kunnen komen. De plek van de afvalbakken is ook heel belangrijk. Het moet voor mensen direct duidelijk zijn dat er een goede afvalbak aanwezig is. Zet de afvalbakken voor al het afval in de zorg daarom neer op aantrekkelijke, goed zichtbare plaatsen. Om ze extra op te laten vallen kun je opvallende kleuren gebruiken.

3. Voer een nieuw afvalbeleid in en maak het leuk

Nadat je hebt bepaald hoeveel afvalbakken je voor het afval in de zorg nodigt hebt en uit welke compartimenten ze moeten bestaan, is het tijd voor het opstellen van een nieuw afvalbeleid. Betrek hier ook vooral medewerkers bij, zodat ze zich meer betrokken voelen bij het onderwerp en ze eerder geneigd zijn om er actief mee aan de slag te gaan.

Waar bestaat een afvalbeleid uit? De volgende vier pijlers vormen de basis van een afvalbeleid:

  • Stel de visie van de zorginstelling op met betrekking tot afvalverwerking van afval in de zorg;
  • Stel vervolgens de daarbij behorende doelen op;
  • Stel ten slotte een plan van aanpak op hoe de zorginstelling deze doelen wil bereiken;
  • Houd rekening met de specifieke ziekenhuisafval wetgeving.

Om echt tot de bewustwording van de medewerkers door te dringen is het belangrijk om het nieuwe afvalbeleid over afval in de zorg duidelijk te communiceren. Plan dus zeker een voorlichtingsbijeenkomst in, zodat iedereen op de hoogte is van het nieuwe afvalbeleid.

Hoe kan De Afvalbak helpen bij het afval scheiden in de zorg?

De hoogwaardige producten van De Afvalbak zorgen dat het scheiden van afval in de zorg veel gemakkelijker en aantrekkelijker wordt. Door het mooie design en de algehele uitstraling van de afvalbakken passen ze perfect binnen elke zorginstelling en zijn ze ook zeer geschikt voor een openbare/publieke ruimte.

Door het gebruik van duidelijke symbolen en kleurgebruik is het voor alle medewerkers en bezoekers direct duidelijk welk type afval in welke bak thuishoort. Daarnaast kunnen de afvalbakken voor afval in de zorg compleet gepersonaliseerd worden. Denk hierbij aan het gebruik van stickers en de kleuren van de afvalbakken, waardoor ze perfect passend gemaakt kunnen worden voor alle verschillende soorten afval in de zorg. Ook de samenstelling van de afvalbakken kan geheel naar eigen wens worden ingericht. Zijn er drie verschillende compartimenten nodig? Of toch liever vier? Alles is mogelijk.

Meer weten over de Afvalbak?

De afvalbakken zijn zeer gemakkelijk schoon te maken en erg robuust. De afvalbak is alles wat je van een professionele bak voor afval in de zorg mag verwachten – en meer. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor De Afvalbak van groot belang, daarom zijn alle producten van 98% recyclebare materialen gemaakt.

Benieuwd wat wij kunnen doen om je te helpen met een oplossing op maat voor jouw afval in de zorg? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies of een pilot op maat. Wij helpen je graag verder!