Afval scheiden in de zorg

Het scheiden van afval is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en wordt alleen nog maar belangrijker. Zeker nu het algemeen bekend is wat een impact het heeft op het milieu en het klimaat. In zorginstellingen heb je te maken met verschillende soorten afvalstromen, waarbij het extra belangrijk is dat deze op de juiste wijze verwerkt worden. Ontdek wat het belang is van het scheiden van afval in een zorginstelling en ontvang een aantal handige tips die je helpen om te starten met het scheiden van afval binnen de zorg.

Waarom is scheiden van afval in zorginstellingen en ziekenhuizen zo belangrijk?

In de zorg zijn er volop kansen op het gebied van afvalscheiding en afvalreductie. Binnen een zorginstelling zijn er namelijk veel verschillende afvalstromen. Denk hierbij aan papier/karton, vertrouwelijk papier, klein gevaarlijk afval, ziekenhuisafval, laboratorium afval en restafval. Het komt geregeld voor dat de verschillende afvalstromen nog niet op de juiste manier gescheiden worden. Er komt daardoor veel restafval bij het klein chemisch/gevaarlijk afval terecht. Het afvoeren en verwerken van klein chemisch/gevaarlijk afval is veel duurder dan het afvoeren en verwerken van restafval. Hierdoor is een zorginstelling vaak hoge kosten kwijt aan de afvoer en verwerking van hun afval. Wanneer het afval op de juiste manier gescheiden wordt, kan het beter, goedkoper en milieuvriendelijker worden verwerkt en biedt dit ruimte voor recycling. Daarnaast kan het scheiden van afval een positief effect hebben op het imago dat een zorginstelling wil uitstralen naar zijn gasten, patiënten en werknemers. 

vergaderruimte afvalbak scheiding kantoor

De serie die speciaal is ontwikkeld voor in de praktijk 

Het gebruik van disposables in de zorg is de afgelopen jaren drastisch toegenomen, zeker het afgelopen jaar. Disposables hebben een enorme impact op het milieu. Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan tijd en ruimte de grootste obstakels vormen voor afvalscheiding.

Daarom ontwikkelde de Afvalbak samen met zorgspecialisten dé Afvalbak die ideaal is voor de praktijkruimte. De Globular 45L serie is ontworpen als een radiator met afmetingen die afgestemd zijn op de meest gangbare behandelkamers.

Ontdek de zorgserie

Tips om het afval scheiden in de zorg makkelijker te maken

Hoe pak je zo’n project aan? Er zijn verschillende manieren om je zorginstelling milieuvriendelijker te maken op het gebied van afvalscheiding. Hieronder volgen een aantal tips.

Krijg inzicht in de verschillende afvalstromen
Of het gaat om een relatief kleine huisartsenpraktijk of een compleet ziekenhuis, het is belangrijk om alle verschillende afvalstromen in kaart te brengen. Op basis van de afvalstromen kan er bepaald worden voor welk soort afvalinzamelingsysteem je kiest.  

Zet de juiste bak op de juiste plek
Nadat de algemene afvalstromen in kaart zijn gebracht, ga je bepalen welke afvalstromen er in een bepaalde ruimtes voorkomen. Op basis daarvan kies je vervolgens de compartimenten uit die daarbij aansluiten. In een wachtruimte zal je niet zo snel een compartiment nodig hebben voor klein gevaarlijk afval, maar een compartiment voor gft is wel heel handig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wachtende oudere man in de wachtkamer het klokhuis van zijn appeltje in het gft compartiment kan weggooien. Ga dus heel specifiek alle ruimtes af en bedenk welke soorten afval daar voor kunnen komen. De plek van de afvalbakken is ook heel belangrijk. Het moet voor mensen direct duidelijk zijn dat er een goede afvalbak aanwezig is. Zet de afvalbakken daarom neer op aantrekkelijke, goed zichtbare plaatsen. Om ze extra op te laten vallen kan je opvallende kleuren gebruiken.  

Voer een nieuw afvalbeleid in en maak het leuk
Nadat je hebt bepaald hoeveel afvalbakken je nodigt hebt en uit welke compartimenten ze moeten bestaan, is het tijd voor het opstellen van een nieuw afvalbeleid. Betrek hier ook vooral medewerkers bij, zodat ze zich meer betrokken voelen bij het onderwerp en ze eerder geneigd zijn om er actief mee aan de slag te gaan. 

Waar bestaat een afvalbeleid uit? De volgende drie pijlers vormen de basis van een afvalbeleid:

  1. Stel de visie van de zorginstelling op met betrekking tot afvalverwerking;
  2. Stel vervolgens de daarbij behorende doelen op;
  3. Stel ten slotte een plan van aanpak op hoe de zorginstelling deze doelen wil bereiken.

 Om echt tot de bewustwording van de medewerkers door te dringen is het belangrijk om het nieuwe afvalbeleid duidelijk te communiceren. Plan dus zeker een voorlichtingsbijeenkomst in, zodat iedereen op de hoogte is van het nieuwe afvalbeleid. 

Hoe kan De Afvalbak helpen bij afvalverwerking in de zorg?

De hoogwaardige producten van De Afvalbak zorgen dat het scheiden van afval in de zorg veel gemakkelijker en aantrekkelijker wordt. Door het mooie design en de algehele uitstraling van de afvalbakken passen ze perfect binnen elke zorginstelling en zijn ze ook zeer geschikt voor een openbare/publieke ruimte.

Door het gebruik van duidelijke symbolen en kleurgebruik is het voor alle medewerkers en bezoekers direct duidelijk welk type afval in welke bak thuishoort. Daarnaast kunnen de afvalbakken compleet gepersonaliseerd worden. Denk hierbij aan het gebruik van stickers en de kleuren van de afvalbakken, waardoor ze perfect passend gemaakt kunnen worden voor alle verschillende soorten zorg. Ook de samenstelling van de afvalbakken kan geheel naar eigen wens worden ingericht. Zijn er drie verschillende compartimenten nodig? Of toch liever vier? Alles is mogelijk. 

Meer weten over de Afvalbak?

De afvalbakken zijn zeer gemakkelijk schoon te maken en erg robuust. De afvalbak is alles wat je van een professionele bak mag verwachten – en meer. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor De Afvalbak van groot belang, daarom zijn alle producten van 98% recyclebare materialen gemaakt. 

Benieuwd wat wij kunnen doen om je te helpen met een oplossing op maat? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies of een pilot op maat. Wij helpen je graag verder!

Ontdek onze bakkenOntvang advies