Afvalscheiding in de Horeca

Circulair ondernemen en het scheiden van afval is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en krijgt ook een steeds prominentere rol binnen de hospitality branche. Horeca ondernemingen – groot en klein- leveren een grote hoeveelheid aan afval op. Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook energie en is kostenbesparend. De afvalstromen binnen de horeca zijn zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. De Afvalbak deelt graag een aantal handige tips en tricks om afvalscheiding binnen de horeca zo effici├źnt en makkelijk mogelijk te maken.

Waarom is afval scheiden binnen de horeca en recreatiebranche zo belangrijk?

Binnen de horeca en recreatiebranche wordt er dagelijks veel weggegooid en is er sprake van een diverse afvalstroom. Denk hierbij aan organisch keukenafval, olie en frituurvet, glas en papier, plastic, karton en restafval. Tussen het afval zitten kostbare grondstoffen die dankzij afvalscheiding opnieuw gebruikt kunnen worden. Door het recyclen van het afval zijn er minder nieuwe grondstoffen en is er minder energie nodig om nieuwe producten te fabriceren. Ook verdwijnt er minder restafval in vuilverbrandingsovens. Door een gedegen afvalbeleid te hanteren draag je als organisatie bij aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid.

Wat levert afvalscheiding mijn horecaonderneming op?

Naast de voordelen voor het milieu zorgt het scheiden van afval ook voor kostenbesparing. De materialen die gerecycled kunnen worden, zoals papier en glas leveren geld op. Het inzamelen en verwerken van horeca afval wordt hierdoor goedkoper. Ook zorgt het scheiden van afval ervoor dat je als horeca organisatie minder restafval over houdt, waardoor je bespaart op afvalstoffenheffing. Aangezien afvalscheiding met behulp van afvalscheidingsbakken vaak goed zichtbaar is, heeft afvalscheiding ook een positieve invloed op het duurzame imago van je horecazaak en de beleving van je gast. Zowel met betrekking tot je gasten en bezoekers, als je werknemers.

3 tips om afvalscheiding in de recreatiebranche makkelijker te maken

Wil je binnen jouw horeca onderneming het afval gaan scheiden, maar weet je niet hoe je dit het best kunt aanpakken? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips!

1. Breng de afvalstromen in kaart

Zoals eerder benoemd zijn de meeste afvalstromen binnen de horeca en recreatie zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. Ga na welke afvalstromen er binnen jouw onderneming voorkomen en kijk op basis van deze informatie welk afvalverzamelings systeem geschikt is. 

2. Voorkom verspilling

Een van de belangrijkste manieren om het afvalbeleid binnen de hospitality- en recreatiebranche te managen, is door de voedselverspilling kritisch onder de loep te nemen. Het verspillen van voedsel is niet alleen een grote belasting op het milieu, maar resulteert ook in hoge (weggegooide) kosten. Door enkele maatregelen hierin door te voeren kan de verspilling van voedsel af flink teruggedrongen worden. Wanneer het vaak voorkomt dat er voedsel op de borden van de gasten blijft liggen, is het bijvoorbeeld een optie om de porties te verkleinen. Daarnaast kun je vanuit eigen initiatief de gasten doggybags aanbieden. Op deze manier wordt er minder eten weggegooid en kunnen de gasten nogmaals genieten van het aangeboden eten. 

Kies de juiste afvalbak en zet hem op de juiste plek!

Doordat je de afvalstromen in kaart hebt gebracht, weet je precies welke afvalbak op welke plek nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld over een groot buitenterras beschikt kan je op een aantal centrale punten afvalbakken plaatsen. Kies hierbij voor een afvalbak met compartimenten die aansluiten bij de meest voorkomende afvalstromen van deze plek. Achter de bar is de samenstelling van de afvalbak hoogstwaarschijnlijk anders ingericht dan de afvalbakken op bijvoorbeeld het toilet of het buitenterras.

Hoe kan De Afvalbak helpen bij het scheiden van afval in de hospitalitybranche?

De hoogwaardige producten van De Afvalbak zijn een stijlvolle en effici├źnte oplossing voor afvalscheiding binnen de recreatie en hospitality branche. Dankzij de vele mogelijkheden met betrekking tot kleur en hun elegante design, passen ze perfect binnen elke horecagelegenheid. Door gebruik te maken van duidelijke symbolen weten jouw gasten en werknemers precies welk soort afval in welke bak thuishoort. Daarnaast zorgen de slimme features van onze afvalbakken ervoor dat ze heel gemakkelijk door het personeel te legen zijn. Al onze afvalbakken zijn inclusief de compartimenten geheel naar wens samen te stellen. 

Start de transitie

Benieuwd wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met op voor meer informatie, advies of een pilot op maat. Wij staan voor je klaar!