Afvalscheiding in de Horeca
Circulair ondernemen en het scheiden van afval is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en krijgt ook een steeds prominentere rol binnen de hospitality branche. Horeca ondernemingen – groot en klein- leveren een grote hoeveelheid aan afval op. Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook energie en is kostenbesparend. De afvalstromen binnen de horeca zijn zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. De Afvalbak deelt graag een aantal handige tips en tricks om afvalscheiding binnen de horeca zo efficiĆ«nt en makkelijk mogelijk te maken.
Waarom is afval scheiden binnen
hospitality (horeca en recreatiebranche) zo belangrijk?
Binnen de hospitality branche (horeca en recreatiebranche) wordt er dagelijks veel weggegooid en is er sprake van een diverse afvalstroom. Denk hierbij aan organisch keukenafval, olie en frituurvet, glas en papier, plastic, karton en restafval. Tussen het afval zitten kostbare grondstoffen die dankzij afvalscheiding opnieuw gebruikt kunnen worden. Door het recyclen van het afval zijn er minder nieuwe grondstoffen en is er minder energie nodig om nieuwe producten te fabriceren. Ook verdwijnt er minder restafval in vuilverbrandingsovens. Door een gedegen afvalbeleid te hanteren draag je als organisatie bij aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid.
Wat levert afvalscheiding mijn horecaonderneming op?
Naast de voordelen voor het milieu zorgt het scheiden van afval ook voor kostenbesparing. De materialen die gerecycled kunnen worden, zoals papier en glas leveren geld op. Het inzamelen en verwerken van horeca afval wordt hierdoor goedkoper. Ook zorgt het scheiden van afval ervoor dat je als horeca organisatie minder restafval over houdt, waardoor je bespaart op afvalstoffenheffing. Aangezien afvalscheiding met behulp van afvalscheidingsbakken vaak goed zichtbaar is, heeft afvalscheiding ook een positieve invloed op het duurzame imago van je horecazaak en de beleving van je gast. Zowel met betrekking tot je gasten en bezoekers, als je werknemers.
Recyclen heeft allemaal voordelen voor je zaak, maar duurzaamheid in het algemeen levert een hoop op voor je onderneming, lees hierover meer in onze blog over duurzaamheid in de horeca.
Deze bakken zijn geschikt voor de drukste hospitality plekken
- Grote capaciteit, zodat je hem niet om het uur hoeft te legen gedurende dag!
- Stijlvol, deze afvalbakken durf je in het zicht te zetten van je gasten!
- en volledig Circulair!
3 tips om afvalscheiding in de recreatiebranche makkelijker te maken
Wil je binnen jouw horeca onderneming het afval gaan scheiden, maar weet je niet hoe je dit het best kunt aanpakken? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips!
1. Breng de afvalstromen in kaart
Zoals eerder benoemd zijn de meeste afvalstromen binnen de horeca en recreatie zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. Ga na welke afvalstromen er binnen jouw onderneming voorkomen en kijk op basis van deze informatie welk afvalverzamelings systeem geschikt is.Ā
2. Voorkom verspilling
Een van de belangrijkste manieren om het afvalbeleid binnen de hospitality- en recreatiebranche te managen, is door de voedselverspilling kritisch onder de loep te nemen. Het verspillen van voedsel is niet alleen een grote belasting op het milieu, maar resulteert ook in hoge (weggegooide) kosten. Door enkele maatregelen hierin door te voeren kan de verspilling van voedsel af flink teruggedrongen worden. Wanneer het vaak voorkomt dat er voedsel op de borden van de gasten blijft liggen, is het bijvoorbeeld een optie om de porties te verkleinen. Daarnaast kun je vanuit eigen initiatief de gasten doggybags aanbieden. Op deze manier wordt er minder eten weggegooid en kunnen de gasten nogmaals genieten van het aangeboden eten.Ā
3. Kies de juiste afvalbak en zet hem op de juiste plek!
Doordat je de afvalstromen in kaart hebt gebracht, weet je precies welke afvalbak op welke plek nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld over een groot buitenterras beschikt kan je op een aantal centrale punten afvalbakken plaatsen. Kies hierbij voor een afvalbak met compartimenten die aansluiten bij de meest voorkomende afvalstromen van deze plek. Achter de bar is de samenstelling van de afvalbak hoogstwaarschijnlijk anders ingericht dan de afvalbakken op bijvoorbeeld het toilet of het buitenterras.
Hoe kan De Afvalbak helpen bij het scheiden van afval in de hospitality branche?
De hoogwaardige producten van De Afvalbak zijn een stijlvolle en efficiĆ«nte oplossing voor afvalscheiding binnen de recreatie en hospitality branche. Dankzij de vele mogelijkheden met betrekking tot kleur en hun elegante design, passen ze perfect binnen elke horecagelegenheid. Door gebruik te maken van duidelijke symbolen weten jouw gasten en werknemers precies welk soort afval in welke bak thuishoort. Daarnaast zorgen de slimme features van onze afvalbakken ervoor dat ze heel gemakkelijk door het personeel te legen zijn. Al onze afvalbakken zijn inclusief de compartimenten geheel naar wens samen te stellen.Ā
Relevante regelgeving voor de hospitality branche
2025
In 2025 willen veel gemeentes naar een zero-emissiezone, dit is relevant als jouw zaak in deze zones staat, want dat betekent dat ook je leveranciers en afvalverwerkers zich hieraan moeten houden willen ze jou bereiken. Doe dus op tijd onderzoek!
Op de website Opwegnaarzes.nl vind je een overzicht van de gemeenten die een zero-emissiezone instellen en per wanneer en op de website van KHN vind je een voorbeeldmail die je kunt opsturen naar je leveranciers en afvalverwerkers.
2024
Vanaf 1 januari 2024 verandert er weer een hoop in de regel- en wetgeving, ook voor de horecazaken. Op het gebied van duurzaamheid en recyclen betekent dit dat je geen eenmalige plastic bekers en maaltijdverpakkingen meer mee mag geven bij āconsumptie ter plaatseā.
Benieuwd naar wat er in de regelgeving allemaal nog meer veranderd is op 1 januari 2024, lees dan de blog van Koninklijke Horeca Nederland.
Start de transitie
Benieuwd wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met op voor meer informatie, advies of een pilot op maat. Wij staan voor je klaar!