De circulaire afvalbak

De Afvalbak bij Het Nutshuis in Den Haag

Marloes Aarns    3 min
Het Nutshuis - Commissarissenzaal - De Vuilbak

“Alles in één keer goed aanpakken”

Het Nutshuis in Den Haag is het voormalige hoofdkantoor van de Haagse Nutsspaarbank. Sinds 2004 is het pand in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw voor verschillende (voornamelijk MVO) organisaties. De zalen van Het Nutshuis zijn te huur en op doordeweekse dagen is Het Nutshuis open voor bezoekers. Veel mensen weten inmiddels het Café te vinden voor een ontbijt, lunch of borrel. Sinds zomer 2022 werkt het Nutshuis samen met De Afvalbak. Facilitair manager Niels Van Iwaarden vertelt hoe de samenwerking is ontstaan.

“We zijn begonnen met inventariseren welke afvalstromen we hebben, welke stromen we willen scheiden en hoe we dat gaan organiseren. Daarbij hebben we gekeken naar wat logische stromen zijn om te scheiden, wat haalbaar is voor de afvalverwerker, maar ook voor de schoonmaak. Zo zijn we gekomen tot vier afvalstromen: restafval, papier, PMD en GFE (etensresten).” Toen begon de zoektocht naar afvalbakken. Dat bleek nog niet eenvoudig. “We zagen veel heel grote bakken, dat wilden we niet. Omdat het onpraktisch is, maar ook de uitstraling is niet mooi.” De bakken van BINBIN bleken het meest aan te spreken.

“Ze zijn heel mooi, functioneel, stevig en degelijk. Onze huurders waren ook enthousiast over het uiterlijk en de mogelijkheden. Bijvoorbeeld om magneetstickers te plaatsen in verschillende talen, we hebben namelijk veel internationale mensen in ons pand.”

Subsidie

Op basis van de inventarisatie maakte Niels een plan waarmee hij naar het bestuur ging. “Wij willen dit graag, maar willen de huurders het ook en hebben ze ook budget om zo’n bak aan te schaffen? Want uiteindelijk is zoiets alleen maar succesvol als iedereen op dezelfde manier afval scheidt. De huurders wilden graag mee doen. Ze vonden het ook heel belangrijk, maar ze hadden niet het budget om een afvalbak aan te schaffen. De eigenaar van Het Nutshuis, Fonds 1818, financiert als fonds veel duurzame initiatieven. Zij vonden het belangrijk dat zij in hun eigen pand ook het goede voorbeeld geven. Er is dus gekozen om de bakken voor het hele pand en de huurders te financieren. We hebben 32 bakken in één keer geplaatst. We hebben de bakken van BINBIN vooral gekozen op basis van design en functionaliteit, maar ook wel op basis van de prijs. Het zijn niet de goedkoopste, maar zeker ook niet de duurste bakken die er te krijgen zijn.”

In één keer goed

Het Nutshuis besloot het project in één keer goed aan te pakken. “We hebben door het hele pand bakken geplaatst, en ook buiten. We hadden buiten al afvalbakken staan, die hebben we nu vervangen door twee grote afvalscheidingsbakken. Buiten scheiden we twee verschillende stromen: restafval en plastic. De bakken voor buiten zijn ook heel mooi, met sedum er bovenop, het zijn echt gave bakken.” De gebruikers van Het Nutshuis zijn heel enthousiast. “Iedereen is er heel blij mee. Van de schoonmakers horen we dat het overwegend goed gaat en de contacten met De Afvalbak zijn ook goed. We zijn heel goed geholpen met advisering en als er eens wat is, wordt dat goed opgelost. Ik vind het ook leuk om samen te werken met een jong bedrijf dat nog aan het bouwen is. Bovendien is het een echte specialist in afvalbakken en geen inzamelaar die de bakken er bij doet.”

“Remco van De afvalbak heeft ons heel goed geadviseerd over de plaatsen van de bakken en hoeveel bakken ideaal waren.”

Duurzame mindset

We gaan ook afspraken maken met de nieuwe cateraar, daar valt nog winst te behalen. In de keuken komt toch het meeste afval vrij en dat wordt al wel gescheiden, maar dat kan nog veel beter. Naast deze gescheiden afvalstromen zamelen we ook batterijen en cartridges in, eigenlijk alles wat de huurders weg willen gooien. We gaan ook een speciale pagina maken op onze website over wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid, afval scheiden, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van biologisch schoonmaakmiddel, zonnepanelen, windenergie, enzovoort.”

Het Nutshuis - Klant De Vuilbak

Duurzaamheid in circulaire afvalbakken

Benieuwd naar wat wij kunnen doen om je te helpen in duurzaamheid of bij het scheiden van afval? Bekijk onze producten of ontvang advies op maat.