De Afvalbak bij Maandag® in Amsterdam

Bob    3 min

“Mensen zijn nu veel bewuster over het afval scheiden”

Maandag® is dé verbinder in werk waar mensen zin in hebben en zin in houden. Met 48 vestigingen in 16 steden is Maandag® al bijna 35 jaar leidend binnen het publieke domein in Nederland. De afgelopen jaren is het bedrijf ook sterk gegroeid binnen de commerciële sector. Met meer dan 5600 professionals is Maandag® actief in de zorg, overheid, onderwijs, IT, engineering, finance, HR en communicatie.

Duurzaamheid is belangrijk voor Maandag®. De afgelopen jaren hebben ze veel initiatieven ontwikkeld door de hele organisatie heen. Eén van deze initiatieven is het goed scheiden van afval. Om dat efficiënt in te regelen, koos Maandag® voor modulaire afvalbakken van BINBIN.

Judith Roodenrijs is programma manager environmental sustainability bij Maandag®. Zij houdt zich bezig met duurzaamheidsvraagstukken die relateren aan milieu en CO2 zoals: het in kaart brengen van de CO2 uitstoot, opstellen van beleid en ervoor zorgen dat Maandag® klaar is voor nieuwe wetgeving op dit vlak (CSRD). Ook integreert zij duurzaamheid in de bedrijfsvoering zoals bijvoorbeeld verduurzaming in de catering, duurzame mobiliteitsopties en ook goed afval scheiden.

“Dat kan ik natuurlijk niet alleen. Voor het project afval scheiden heb ik nauw samengewerkt met onze afdeling facilitair en met onze officemanager Madeleine Jansen. Om de afvalscheiding goed in te regelen, hebben we voor BINBIN gekozen. De bakken van BINBIN zijn namelijk aanpasbaar naar iedere situatie. Zo hebben wij huurpanden op verschillende locaties in Nederland, maar ook in België en Polen. Door met de bakken van BINBIN te werken, konden we dezelfde basisbak gebruiken, maar de stromen aanpassen naar de situatie doordat het magneet en de stickers op de bak aanpasbaar zijn.”  

Inventariseren van afvalstromen

Judith: “Maandag® is gevestigd in huurpanden. We hebben daarom eerst de huidige afvalstromen in kaart gebracht. Wat wordt er al gescheiden en wat niet? Hoe gaat het op de Maandag® vestigingen met de nascheiding? Is er een vaste afvalverwerker? In hoeverre staat de verhuurder open voor het toevoegen van een eventuele afvalstroom? Nadat al deze vragen beantwoord waren, is er gezocht naar een leverancier die het beste bij onze wensen en behoeften past. En zo zijn we terecht gekomen bij BINBIN.”

Bewustwording

De afvalscheiding is inmiddels geïmplementeerd en gaat steeds beter. Madeleine Jansen officemanger bij Maandag®:

“Het gaat goed, maar ik denk dat het nog wel beter kan. Maar we hebben al veel bereikt. Voorheen ging alles in één zak. En nu scheiden we blikjes, koffiecups, plastic en restafval. Soms gaat het nog wel eens mis, dan zit er iets van plastic bij het restafval, maar de nieuwe modulaire bakken hebben mensen zeker al veel bewuster gemaakt om afval te scheiden. Ik denk dat we goed op weg zijn.”

Eigen prullenbakjes weg

De transitie naar gescheiden afval was wel even omschakelen, vertelt Madeleine. “Mensen waren gewend aan een prullenbak die in de keukenkast zat. Ondanks dat we alles goed gecommuniceerd hadden, gingen mensen toch heel lang nog automatisch naar die plek. Dat heeft wel even tijd nodig gehad.” “Daar komt bij: mensen waren gewend aan een kleine, losse prullenbak bij hun bureau en die hebben we weggehaald. Dat betekent dat je nu een stukje moet lopen om je afval weg te gooien, en dat is even wennen.” vult Judith aan..” Natuurlijk was communicatie ook belangrijk. We hebben onze collega’s meegenomen in de aanpak en duidelijk uitgelegd wat waarin moet. Ik ben blij met hoe we dit project samen hebben gedaan.”

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.