De Afvalbak bij zorginstelling Amsta

Rogier Hofstee    3 min
Sorteren bij Zorginstelling Amsta met BINBIN

Amsta is een zorginstelling in Amsterdam. De organisatie biedt wonen en zorg aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebeurt vanuit 30 locaties, verdeeld over de stad Amsterdam. Christiaan Høvig is Teammanager facilitaire zaken.

“Een functionele, stevige bak vinden die ook nog mooi is? Dat bleek een hele uitdaging”

Toen Christiaan op zoek ging naar afvalscheidingsprullenbakken voor de organisatie, bleek dat nog een hele uitdaging te zijn. “We waren op zoek naar grote, stevige afvalbakken om afval te scheiden. In eerste instantie voor op onze kantoorlocatie, maar met het idee om stapsgewijs ook steeds meer van onze zorglocaties aan te sluiten. Er was best veel keus in afvalbakken, maar als we kijken naar de meer functionele bakken, die wat steviger zijn in het gebruik, waren ze vaak heel lelijk. BINBIN was eigenlijk de enige bak die functioneel en stevig is en er ook goed uitziet. Precies die combinatie van design en functionaliteit zochten we.”

Pictogrammen maken het scheiden makkelijker

Ongeveer een jaar geleden werden, via De Afvalbak, de eerste BINBIN’s bij Amsta geplaatst. Christiaan: “We beginnen langzaamaan met het afval scheiden. Het eerste jaar hebben we de bakken alleen nog maar op kantoor gebruikt, maar we zijn het afval scheiden nu ook aan het implementeren op de zorglocaties. Bij onze doelgroep is dat nog best wel lastig, want een groot deel van onze bewoners heeft last van dementie. Pictogrammen, stickers en andere communicatie rondom de bakken gaat het scheiden daar makkelijker maken. De Afvalbak denkt hierin goed mee en gaat ons daarbij helpen.”

Langzaam uitrollen over alle locaties
Op dit moment staan er op 1 kantoorlocatie 5 bakken en voor een zorglocatie zijn nu ook vijf bakken besteld. Langzaam wordt het concept verder uitgerold over de andere locaties. “Onze doelstelling is om in 2025 ons afval volledig te scheiden”, vertelt Christiaan. Op kantoor staan de bakken verdeeld over de gangen, in de kantine en in het atrium. We scheiden nu restafval, pmd, papier, bekers en glas. De ene stroom wordt twee keer per week ingezameld, de ander 1 keer per maand, dat verschilt per afvalstroom.”

Makkelijker dan voorheen
Het afval scheiden begint al aardig ingeburgerd te raken, geeft Christiaan aan. “In 90% van de gevallen gaat het goed. We zien dat er goed gescheiden wordt, er is duidelijk minder restafval. Over een jaar kunnen we goed concrete resultaten zien. Op de zorglocatie waar al gescheiden wordt, zijn ze mega enthousiast. Het is makkelijker dan voorheen en de bakken zijn een stuk steviger dan de bakken die we hadden.”

“Het is echt een mooie bak”
De samenwerking met De Afvalbak, die ons de BINBIN afvalbakken heeft geadviseerd, bevalt Christiaan goed. “Het contact is heel goed. Ze hebben een goede presentatie gehouden bij ons op kantoor en ze denken erg goed mee. Het is gewoon een leuke club, ze maken afvalbakken nog een beetje sexy. Bij BINBIN maken ze er wat leuks van. Het is echt een mooie bak.”

“In 90% van de gevallen gaat het goed. We zien dat er goed gescheiden wordt, er is duidelijk minder restafval. Over een jaar kunnen we goed concrete resultaten zien”
BINBIN bij zorginstelling amsta
Zorginstelling Amsta | De Vuilbak

Duurzaamheid in circulaire afvalbakken

Benieuwd naar wat wij kunnen doen om je te helpen in duurzaamheid of bij het scheiden van afval? Bekijk onze producten of ontvang advies op maat.

Duurzame design afvalbakken

100% Circulair

100% Modulair