Circulair ondernemen

Circulaire economie en afval

De ambitie om een circulaire economie te realiseren valt of staat met de manier waarop we afval verwerken. Om de keten circulair te maken is het namelijk noodzakelijk dat afval goed wordt gescheiden bij de bron. De circulaire economie draait om verduurzaming. Niet alleen op grote schaal maar ook zeker binnen kleinere entiteiten zoals scholen, zorginstellingen of kantoren. Hier valt namelijk veel terrein te winnen als het gaat om het realiseren van een circulaire economie. Maar welke rol speelt afval hierin?Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat afval bijdraagt aan een circulaire economie en het niet in de weg staat? Op kantoor, op school, in de sportkantine of in iedere andere branche — overal kunnen we stappen zetten in de goede richting. Ontdek hoe!

Wat is een circulaire economie?

In de kern betekent circulariteit of een circulaire economie niets anders dan het hergebruiken van bestaande materialen. In tegenstelling tot het wegwerpen van materialen wanneer ze hun oorspronkelijke functie hebben vervuld, hergebruik je het materiaal voor andere of soortgelijke doeleinden — al dan niet verwerkt tot een ander product. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van plastic tot nieuwe grondstoffen en die gebruikt kunnen worden voor o.a. gebruiksvoorwerpen en zelfs kleding. De rol van afval in een circulaire economie is dan ook cruciaal. Om afval zo goed mogelijk te kunnen hergebruiken, is het noodzakelijk dat het zo schoon mogelijk wordt ingezameld bij de bron. Kortom, afval scheiden. Van grote hoeveelheden industrieel afval tot klein huishoudelijk afval — door het te scheiden draag je bij aan het bereiken van circulariteit. Gelukkig zijn er oplossingen die je bij iedere stap in het proces helpen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheidssubsidies maar ook aan praktische zaken als afvalbakken. Deze laatste groep is precies waar wij in uitblinken. Simpel maar onmisbaar: afvalbakken om een circulair economie mogelijk te maken.

Afval scheiden in een circulaire economie

Circulariteit begint met een slimme en laagdrempelige manier van afval scheiden. Op kantoor betekent dit afvalbakken die het medewerkers mogelijk maken om afval intuïtief te kunnen scheiden. Onze afvalbakken zijn ontworpen om afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken. Dankzij handige stickers waarop te zien is welk afval in welk compartiment thuishoort, blijft afval scheiden eenvoudig. Bovendien mogen onze prullenbakken met hun mooie Dutch Design echt gezien worden. Je plaatst ze daar waar medewerkers er niet omheen kunnen en stuurt zo op circulariteit en het begin van een circulaire economie.

De circulaire economie begint met De Afvalbak

Zet nu de eerste stap richting circulariteit en een circulaire economie met onze afvalbakken. In iedere branche komen onze producten van pas en vormen ze een verlengstuk op jouw duurzame ambitie.

Producten

Vraag het je inzamelaar

Het is belangrijk om met de afvalinzamelaar afspraken te maken over wat zij met jullie gesorteerde grondstoffen gaan doen. Hoe gaan zij de gesorteerde grondstoffen verwerken naar andere producten? Wat doen zij met de ingezamelde grondstoffen? Kunnen ze aantonen dat ze het plastic weer verwerken naar nieuwe producten? Kunnen ze aantonen dat papier weer wordt gerecycled. Ook als ze dat nog niet kunnen is het zaak om te vragen naar de ontwikkelingen bij de afvalinzamelaar. Er worden miljoenen geïnvesteerd op het ogenblik om afval te scheiden. Daarvoor is testmateriaal nodig en moeten de consumenten worden opgevoed. Dit gaat vaak hand in hand. Dus afval scheiden is echt noodzakelijk, zodat ‘at the end’ een goede verwerking kan plaatsvinden tot nieuwe producten. Een goed voorbeeld is plastic recycling Amsterdam, waar plastic wordt gerecycled naar een 99% zuivere grondstof. www.plasticrecyclgingamsterdam.nl

Start de circulaire transitie

Meer weten over ons verhaal of heb je advies nodig over de de juiste producten voor in jouw omgeving? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee en strijden zo samen voor een circulaire economie.

een afvalbak van BINBIN die het makkelijk maakt om PMD en restafval van elkaar te sorteren

Aan de bak!

Ben je enthousiast geraakt over onze bakken en zou je graag meer willen weten? We kunnen je op allerlei manieren helpen. Je kunt zelfs een 14 daagse proefplaatsing boeken van onze BINBIN bakken. Neem contact met ons op via onderstaande buttons of bel naar 020 700 99 80.