10-tips-minder-afval-kantoor-blog

10 tips voor minder afval op kantoor

admin    4 min
Kantoor verduurzamen

Afval scheiden

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel afval je produceert op kantoor? Veel mensen scheiden thuis hun afval, maar op kantoor gaat alles in dezelfde bak. Afval scheiden is belangrijk, maar het minderen van de productie van afval is minstens zo belangrijk. Dit is niet alleen nodig om de klimaatcrisis te verhelpen, maar scheelt ook een hele hoop geld. Daarom geven wij 10 tips om minder afval te produceren op kantoor!

Tip 1: Weg met de wegwerpbekertjes op kantoor   

Je herkent het vast wel; ‘s ochtends bij aankomst op het werk als eerste even een kopje koffie uit de automaat halen. Het plastic bekertje gaat onder de machine, een suikerzakje erbij en even doorroeren met een plastic roerstaafje. Alleen bij deze handelingen kun je al zoveel winst maken! Denk bijvoorbeeld aan recyclebare kartonnen bekers waar je er 1 per dag van gebruikt. Een andere oplossing die misschien voor de hand ligt, is het meenemen van je eigen mok naar kantoor. Het nadeel hiervan is dat deze mokken aan het einde van de dag in een (halfvolle) vaatwasser belanden. Dit kost veel water en CO2. Daarom zijn  recyclebare kartonnen bekers de beste optie voor het milieu.

Tip 2: Koop tweedehands 

Heb je op kantoor een nieuw bureau nodig? Zonde om direct een nieuwe te kopen. Kijk eerst eens op tweedehands sites of bezoek de lokale kringloopwinkel. Scheelt jou veel geld en is een stuk beter voor het milieu! 

Tip 3: Sorteer het glas  

Leuk, die vrijdagmiddagborrels, maar er blijft vaak veel glas over. Als je dit bij het restafval deponeert, wordt het niet allemaal gerecycled. Dat is zonde want glas een 100% circulair product; het kan volledig gerecycled worden. Daarbij is het inzamelen en verwerken van restafval vele malen duurder dan andere afvalstromen. Glas sorteren levert dus winst op. Officieel mag je als bedrijf je glas niet naar de glasbak brengen omdat het bedrijfsafval is. Veel glasafval verdwijnt daarom bij het restafval. Dus wordt glas niet bij je ingezameld? Gooi het dan maar in de glasbak op de hoek van de staat, beter dan bij het restafval. 

Tip 4: Print zo min mogelijk  

Tegenwoordig doen we al heel veel digitaal. Vraag je daarom bij elk document dat je wilt printen af of het echt nodig is om deze fysiek te hebben. Kun je deze niet op bijvoorbeeld je laptop of tablet meenemen? Als je toch echt iets moet printen, print dan dubbelzijdig. Zo heb je al de helft minder papier nodig. Hoe minder je print, hoe minder afval! 

Tip 5: Schaf herbruikbare drinkflessen aan  

Om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen is het aanschaffen van herbruikbare flessen een goede optie. Geef alle medewerkers eenmalig een leuke fles met bijvoorbeeld het logo van het bedrijf. Deze flessen kunnen gedurende de dag gevuld blijven worden. Zo hoeft niemand van je werknemers meer plastic flesjes te blijven kopen.  

Tip 6: Let op je inkoop  

Koop je vaak te veel in voor bijvoorbeeld de lunch? Heel zonde. Zorg ervoor dat je goed in kaart brengt voor hoeveel personen er lunch gehaald moet worden per dag. Zo voorkom je het onnodig weggooien van etenswaren die over de datum gaan. 

Tip 7: Sharing is caring   

Hoeveel spullen heb jij op je kantoor staan die je kunt delen met je collega? Waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie denkt. Ga na wat je niet elke dag nodig hebt en dus kunt delen met je collega’s. Denk bijvoorbeeld aan een plakbandapparaat, een nietmachine en een perforator. Hier heeft niet iedereen een eigen exemplaar van nodig. Deze producten zijn ook niet meer nodig als je niks meer print. 

Tip 8: Zero waste competitie 

Houden jij en je collega’s van een beetje competitie? Doe dan eens de zero waste challenge. Iedereen krijgt eigen prullenbakjes en wie aan het eind van de week het minste afval geproduceerd heeft is de winnaar. Maak van deze challenge een terugkerend onderwerp om zo steeds minder afval te produceren op kantoor. Scrum zelf ook wekelijkse even de spelregels aan; die collega die vorige week al het afval mee naar huis nam, wordt komende week gediskwalificeerd! 

Tip 9 Afval scheiden is het halve werk  

Hoe meer je je afval kunt scheiden, hoe minder restafval je overhoud. Hierdoor betaal je minder, omdat je voor het ophalen restafval moet betalen. Wanneer je ervoor zorgt dat je PMD, GFT, glas en papier los van elkaar weggooit heb je minder restafval over. Daarbij kunnen deze genoemde afvalstromen gerecycled worden waardoor het ook nog eens een stuk beter voor het milieu is! 

Tip 10: Maak het afval scheiden makkelijk

Hoe toegankelijker je het scheiden van afval maakt, hoe meer afval er gescheiden wordt. Zorg ervoor dat je over een afvalbak beschikt met meerdere componenten. De afvalbakken van de Afvalbak zijn in te delen naar jouw eigen wens. Kies de meest voorkomende afvalstromen en maak duidelijk wat in welke bak moet met de duidelijke signing en de juiste accessoires. Door afval scheiden toegankelijk te maken, zal het meer gebeuren en houden we minder restafval over! 

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!