Afval scheiden, wat hoort nou waar?
Op kantoor is zakelijk afval scheiden tegenwoordig heel normaal. En gelukkig maar, want ook bedrijfsafval bestaat uit waardevolle grondstoffen die prima opnieuw te gebruiken zijn. Een afvalscheidingsprullenbak maakt het afval scheiden op kantoor heel gemakkelijk. Toch twijfelen veel mensen nog wel eens over wat nou waarbij hoort. Want mag dat chipszakje nou bij het pmd of niet? En moet die vieze servet bij het restafval of toch bij het papier? Weet jij welk afval waarbij hoort?
Wat hoort waar? Check je inzamelaar!
Hieronder geven we de antwoorden op veel vragen rondom zakelijk afval scheiden en ‘wat hoort waarbij’. Het is altijd handig om ook even te checken bij jouw afvalinzamelaar. Jouw inzamelaar weet welke sorteermachine de afvalverwerker heeft en welke afvalstoffen nog gesorteerd kunnen worden uit jouw bedrijfsafval. De meeste afvalinzamelaars hebben bovendien lijsten op hun website staan met welke afvalstoffen wel en niet bij bepaalde afvalstromen mogen. Een handige ‘afval scheiden lijst’ vind je ook op www.afvalscheidingswijzer.nl.
Wat valt er onder pmd-afval?
Ook op kantoor is pmd een grote afvalstroom. Pmd staat voor plastic, metaal en drankkartons. Sommige afvalinzamelaars gebruiken ook de term pbd, wat staat voor plastic, blik en drinkpakken. Onder pmd of pbd vallen bijvoorbeeld shampooflesjes, tandpastatubes en lege melkpakken. Op kantoor heb je vooral te maken met bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddel, drinkpakjes en flesjes, yoghurtbakjes, zakjes en blikjes. En ja, ook de chipszakken mogen bij het pmd.
Wat valt er onder papierafval?
Bij papierafval hebben we het over kranten, reclamefolders, tijdschriften, enveloppen, enzovoorts. Maar let op; niet al het papier mag bij het papierafval. Zo horen melkpakken bij het pmd. Bakpapier en ander vetvrij papier moet bij het restafval, net als enveloppen met bubbeltjesplastic en vieze gebakdozen. Als het papier te veel vervuild is, kan het namelijk niet meer goed gerecycled worden. Heb je veel papieren met vertrouwelijke informatie zoals contracten of facturen? Denk dan eens na over aparte afvoer van vertrouwelijk papier.
Wat valt er onder gft-afval?
Appelkroosjes, mandarijnenschillen, koffieprut, uitgebloeide tulpen, etensresten uit de kantine… Ook op kantoor heb je vaak het nodige gft-afval. En ook dit kun je, net als thuis, gescheiden laten afvoeren zodat het hergebruikt kan worden voor compost of biogas. Onder gft-afval vallen etensresten, eierschalen, oud brood, losse thee en koffiefilters met koffiedik, maar bijvoorbeeld ook bloemen en klein snoeiafval. Vloeistoffen horen er dan weer niet in thuis.
Wat valt er onder restafval?
Restafval is alles wat echt niet meer hergebruikt of gerecycled kan worden. Als je goed afval scheidt, is de hoeveelheid restafval die overblijft heel klein. Toch zijn er altijd dingen die nergens anders thuishoren. Zoals bijvoorbeeld een kapot glas, koffiecupjes, theezakjes of een vieze pizzadoos.
Wat zijn de instinkers bij afval scheiden?
Je bananenschil gaat bij het gft, die envelop bij papier en dat flesje van je smoothie bij het pmd. Toch zijn er een aantal instinkers die vaak fout gaan. Wist je dat bijvoorbeeld de botten van je kipkluifjes ook gewoon bij het gft mogen? Koffiecupjes horen dan weer bij het restafval. Net als foto’s of zelfklevende etiketten. Ook het netje van de mandarijnen hoort bij het restafval. Niet omdat het geen kunststof is, maar omdat de machine vastloopt op het materiaal. Je moet het maar weten! Waxinelichtcupjes mogen dan weer wel bij het pmd. Hetzelfde geldt voor het aluminiumfolie rond een reep chocola.
Afval scheiden in de openbare ruimte
Ook in de openbare ruimte is afval scheiden inmiddels heel normaal. Gelukkig maar, want op stations, in winkelcentra of op straat komen natuurlijk ook allerlei verschillende afvalstromen vrij. Dit afval wordt beschouwd als bedrijfsafval. De gemeente of de organisatie die de publieke plek beheert, is verplicht om deze afvalstoffen zoveel mogelijk te scheiden. Een afvalscheidingsprullenbak zorgt ervoor dat al deze reststromen gescheiden kunnen worden opgevangen en ingezameld.
Lees hier meer over afval scheiden in de openbare ruimte
Checklist: begin met scheiden
Wordt er op jouw kantoor of binnen jouw organisatie nog geen afval gescheiden? Het is heel gemakkelijk om te beginnen! Allereerst heb je een contract nodig met een afvalinzamelaar. In elke regio zijn meerdere zakelijke afvalinzamelaars actief, een rondje Google levert je veel op! Samen met de afvalinzamelaar maak je een plan voor welke afvalstromen er binnen jouw organisatie vrijkomen. Met special afvalscheidingsprullenbakken maak je het makkelijk om de verschillende stromen apart in te zamelen.
Zakelijk afval scheiden met de afvalbak
De Afvalbak helpt je om het afval scheiden makkelijk en aantrekkelijk te maken. de modulaire BINBIN afvalscheidingsprullenbak kun je precies indelen voor die afvalstromen die bij jou het meest voorkomen. Pmd, papier, gft, restafval? Of toch liever een apart vak voor klein gevaarlijk afval (batterijen) of koffiebekers? Kan allemaal! Wij helpen je het afval scheiden binnen de organisatie over de bühne te brengen. Met aantrekkelijk communicatiemateriaal, posters, stickers en een campagne om het afval scheiden een vliegende start te geven. Veranderen de afvalstromen? Je kunt jouw BINBIN op elk moment makkelijk aanpassen aan alle eisen en wensen van jouw organisatie én je inzamelaar!
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.