Bedrijfsafval

Bedrijfsafval, wat moet je ermee?

Marloes Aarns    3 min

bedrijfsafval scheiden

Waar mensen wonen, leven of werken, komt afval vrij. En dus ook in elk bedrijf of elke organisatie. Dit noemen we bedrijfsafval. Ook binnen bedrijfsafval heb je allerlei verschillende afvalstromen zoals restafval, karton en papier, bouwafval of gft. Al het afval dat binnen de kaders van het bedrijf ontstaat, wordt tot bedrijfsafval gerekend. Maar wat doe je als bedrijf met dit afval? En hoe zit het met bedrijfsafval scheiden?

Bedrijfsafval scheiden is verplicht

Vanuit de klimaatdoelstellingen is afgesproken dat we in Nederland streven naar een circulaire economie in 2050. Het bedrijfsleven speelt hierin een belangrijke rol. Bedrijven en instanties zijn verantwoordelijk om bij te dragen aan een circulaire samenleving. Daarom is het in Nederland voor bedrijven ook verplicht om afval te scheiden en gescheiden af te voeren. Hoe dat precies gaat, verschilt per gemeente. In de vergunningen van provincies en gemeenten staat om welke afvalstromen het gaat en hoe het afval moet worden aangeboden bij de afvalverwerker.

Hoe doe je dat, bedrijfsafval scheiden?

Bedrijfsafval scheiden werkt eigenlijk net zoals afval scheiden thuis. Je houdt de diverse afvalstromen apart van elkaar en biedt deze gescheiden aan voor inzameling. Wat wel anders is dan thuis, is dat je zelf een contract moeten afsluiten met een afvalinzamelaar. En elke regio zijn verschillende afvalinzamelaars actief. Zoek informatie, maak eens een paar afspraken en sluit vervolgens een contract af met de inzamelaar die het beste past bij jouw wensen. De volgende stap is om het proces goed in te regelen. Welke afvalstromen komen er vrij binnen jouw organisatie, om hoeveel gaat het en wat is een handige frequentie voor de inzameling? De afvalinzamelaar kan je hiermee helpen, maar wij adviseren je hierbij ook graag.

En dan de praktijk

Als je eenmaal in kaart hebt gebracht welke afvalstromen je hebt en je hebt afspraken gemaakt over de inzameling daarvan, begint het echte scheiden. Om dit handig te regelen, heb je afvalscheidingsbakken nodig: afvalbakken met aparte compartimenten voor de verschillende afvalstromen. Hiermee maak je het makkelijk voor mensen om afval gescheiden weg te gooien. De verschillende afvalstromen staan op dezelfde plek, dus het kost geen enkele extra moeite. Goede signing op de bakken zorgt ervoor dat in één oogopslag duidelijk is wat waar thuishoort.

Modulaire afvalbakken

Een logische indeling van een afvalscheidingsafvalbak is een indeling met compartimenten voor plastic, karton en papier en koffiecups of bekers. Ook gft afval komt vaak voor, vooral in de kantine of bedrijfskeuken. Een groot voordeel van de BINBIN afvalbak is dat je de modules eenvoudig op elk moment kunt aanpassen. Verander je van afvalstroom, komt er een stroom bij of gaat er juist een af, dan kun je de modules flexibel aanpassen, zonder dat je gelijk een nieuwe afvalbak hoef te kopen. Modulaire afvalbakken zijn er voor binnen, maar ook voor in de openbare ruimte, op stations of langs het voetbalveld bijvoorbeeld. Ook zijn er bakken die speciaal zijn ingericht om tegen een stootje te kunnen, bijvoorbeeld op scholen of bij stadions.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.