Bedrijfskleding is in veel organisaties vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Van supermarkten tot bouwbedrijven of hulpdiensten. Maar wat gebeurt er wanneer deze kleding zijn maximale levensduur heeft bereikt? Vaak belandt bedrijfskleding tussen ander afval, waardoor waardevolle materialen verloren gaan en het milieu onnodig wordt belast. Dat kan anders!
Volgens schattingen van het European Environment Agency wordt binnen de Europese Unie elk jaar zo’n vijf miljoen ton aan kleding afgedankt. Een groot deel van deze kleding eindigt op stortplaatsen of wordt verbrand. Eeuwig zonde, aangezien textiel goed gerecycled kan worden. Het gescheiden inzamelen van bedrijfskleding is dan ook een essentiële stap naar duurzamer afvalmanagement.
Wat kun je doen met afgeschreven bedrijfskleding?
Gebruiken jullie in jouw organisatie bedrijfskleding? Dan is het aan te raden om ook deze afvalstroom apart te scheiden. Dit kan eenvoudig in een van de aparte compartimenten in de modulaire BINBIN afvalbak. Op jouw verzoek kunnen wij hiervoor een speciale front en top signing maken, zodat het voor medewerkers direct duidelijk is waar ze hun kleding weg kunnen gooien. Bak vol? De gescheiden ingezamelde kleding kan op verschillende manieren hergebruikt worden, zoals:
- Kringloopwinkels:
Afgedankte kleding in goede staat kan worden gedoneerd aan kringloopwinkels, waardoor anderen er nog gebruik van kunnen maken. Een mooi sociaal initiatief en gratis publiciteit voor jou. Kringloopwinkels zijn er vaak vanuit de gemeente, maar ook vanuit liefdadigheidsinstellingen zoals het Leger des Heils. In vrijwel alle gemeenten staan ook kledingcontainers op straat.
- Liefdadigheidsinstellingen:
Veel liefdadigheidsinstellingen zijn regelmatig op zoek naar goede gebruikte kleding, zoals bijvoorbeeld warme truien of jassen voor daklozen, kleding voor vluchtelingen of voor de kledingbank. Het schenken van ingezamelde kleding aan liefdadigheidsorganisaties is een prachtige manier om bij te dragen aan de gemeenschap en tegelijkertijd te voorkomen dat bruikbare kleding verloren gaat.
Inleverregels
Als kleding een op een hergebruikt gaat worden als kleding, moet het natuurlijk wel in goede staat zijn. De kleding die je inlevert bij een instelling of bij een kringloopwinkel moet dus schoon, heel en draagbaar zijn. Voor het inleveren van de kleding in kledingcontainers gelden ook regels. Kleding moet bijvoorbeeld in een afgesloten zak worden geplaatst en droog zijn voordat het wordt ingeleverd.
Kleding vernietigen
In sommige gevallen kan het nodig zijn om kleding te vernietigen. Bijvoorbeeld als het om afgekuerde merkkleding gaat die niet op de markt mag komen, winkelretouren of overstock. In deze gevallen is het belangrijk om te kiezen voor professionele en duurzame vernietigingsopties, zoals die worden aangeboden door dienstverleners als Brantjes.
Opkomende trend: statiegeld op kleding
Een interessante ontwikkeling binnen duurzame mode is het concept van statiegeld op kleding. Bij aankoop van kleding betaal je een kleine vergoeding, die je terugkrijgt als je het kledingstuk aan het einde van de levensduur weer inlevert. Het modemerk New Optimist heeft aangekondigd vanaf september 2023 statiegeld in te voeren. Daarmee maakt het merk kleding 100% circulair.
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.