duo-afvalbak-afvalscheiden-kantoor

4 tips om je kantoor te verduurzamen

admin    3 min
Kantoor verduurzamen

Koffiebekers van sinaasappelschillen, notitieboekjes van koffiedik en bloemenvazen van hergebruikt glas. De originaliteit en diversiteit binnen recycling is verbazingwekkend. Aan de lopende band zien we dan ook nieuwe varianten van producten van hergebruikt materiaal.

Maar hoe populair recycling ook is: zelf zitten we zelden aan onze keukentafel om van hergebruikte cementzakken een nieuwe etui te maken. Wat kunnen we dan wel doen? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om verduurzaming toe te passen op de werkvloer. Voor ieder product is namelijk wel een duurzamer alternatief te vinden. Óf een alternatief waarmee je je afvalproductie drastisch verlaagt.

4 tips op een rij:


1. Neem afscheid van wegwerp

In veel kantoren worden wegwerpbekertjes nog aan de lopende band gebruikt. Dit is eenvoudig op te lossen door de bekertjes te vervangen door herbruikbare mokken en bekers.

Wil je het helemaal grondig aanpakken? Breng dan een bezoekje aan de tweedehandswinkel: hier vind je mokken en bekers te over. Zo verminder je niet alleen afval, je bespaart ook ontzettend veel grondstoffen door gebruik te maken van tweedehands producten. Dubbel duurzaam dus!

Naast het elimineren van wegwerpbekers zijn er natuurlijk veel meer wegwerpproducten die je eenvoudig kunt reduceren. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk papier te gebruiken én zo min mogelijk inkt. Op ecofont.com kun je een lettertype downloaden dat hele kleine gaatjes laat in het midden van de letter.

Meer mogelijkheden om kantoor te verduurzamen:

  • Vervang flipovers voor whiteboards.
  • Gebruik een nietloze nietmachine.
  • Gebruik notitieboekjes gemaakt van koffiedik.
  • Gebruik oplaadbare batterijen.
  • Verminder het plastic artikelen op kantoor.

Plastic Pact

De Nederlandse overheid stelt het Plastic Pact NL beschikbaar. Met het ondertekenen van dit pact beloven bedrijven om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken en plastic artikelen zo te produceren dat het mogelijk is om te recyclen. Hierbij kun je je als bedrijf bij aansluiten door het pact te ondertekenen.

2. Bespaar stroom

Instrueer je personeel om de lichten, het apparatuur en de verwarming uit te zetten bij het verlaten van het pand. Dit voorkomt het verbruiken van onnodige energie en stroom. Denk er bijvoorbeeld ook aan om de computers zo in te stellen dat ze na vijf minuten overgaan in de slaapstand. Alle kleine beetjes helpen.

  • Isolatie is ook een manier om stroom te besparen: je zorgt er zo voor dat de opgewarmde (of gekoelde) lucht niet zomaar het pand verlaat.
  • In een gebouw staat er in totaal flink veel verlichting aan. Er staan ook vaak lichten aan in ruimtes waar niet gewerkt wordt. Kies daarom voor zuinige verlichting zoals ledlampen. Of stel een timer in zodat de lampen na een tijdje automatisch uitgaan.

Tip: om te weten hoe zuinig een energielamp echt is, deel je het aantal lumen door het aantal watt.

3. Verduurzaam je interieur

Plaats planten in het interieur. Veel planten staan gezellig, maar het belangrijkste: ze reinigen de lucht. Zo creëer je een extra gezonde omgeving voor je werknemers. Lekker duurzaam voor een mensenleven dus!

Wanneer er nieuwe kantoormeubelen nodig zijn, kun je kantoormeubilair ook huren. Zo kun je zorgeloos van het meubilair gebruikmaken en eenvoudig uitbreiden of afschalen. Zonder dat je steeds bezig bent met aanschaffen en/of wegdoen van meubilair.

Tip: wanneer een product op zichzelf niet duurzaam of circulair is voortgebracht (neem niet duurzaam meubilair), is het natuurlijk altijd nog beter om deze producten wél helemaal te gebruiken tot het ‘op’ is, dan het weg te doen en iets nieuws aan te schaffen.

4. Afvalscheiding

Afvalscheiding is wederom een laagdrempelige manier om op kantoor te verduurzamen. Door het afval te scheiden bied je de mogelijkheid om het vuilnis dat jouw bedrijf creëert terug te laten keren in de economie. En tegenwoordig kan afvalscheiding circulair én helemaal in stijl! Bekijk hier ons aanbod in design afvalbakken.

 

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!

Reageren