Duurzaam-ondernemen-kantoor

8 tips om jouw organisatie duurzaam te maken

admin    3 min

Tips voor een duurzame organisatie

Een duurzaamheidsplan voor jouw organisatie is in deze onzekere tijd misschien het laatste waar je aan denkt. Maar bekijk het eens van de andere kant: misschien heb je juist nu de tijd en de ruimte om een doelgericht plan te maken. In deze blog zetten wij een aantal goede tips op een rij om een geschikt duurzaamheidsplan te maken voor jouw organisatie.

1. Voer een afvalscan uit

Een afvalscan maakt je bewust van de afvalstromen binnen jouw bedrijf. Met zo’n scan kom je erachter welke rotzooi het meest wordt weggegooid binnen jouw organisatie, waar dat afval naartoe gaat en welke partijen betrokken zijn bij de verwerking. Zo breng je precies in kaart welke stappen je ecologisch en economisch kunt zetten om jouw circulaire afvalverwerking te verbeteren. Informeer bij de Afvalbak naar de mogelijkheden voor een afvalscan bij uw organisatie.

2. Stel toegankelijke doelen op

Een haalbaar duurzaamheidsplan valt en staat met het opstellen van realistische en meetbare doelen. Begin vooral met kleine dingen: doe de lichten uit in ruimtes die weinig gebruikt worden, laat computers niet op stand-by staan en print minder vaak. De volgende fase kan zijn om bepaalde afvalstromen consequent te scheiden, en daar steeds een stap verder in te gaan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van circulaire afvalbakken.

3. Maak medewerkers bewust van duurzaamheid

Een duurzame organisatie bereik je met het gehele bedrijf. Maak je medewerkers daarom bewust van duurzaamheid. Dat begint met richtlijnen bij afvalbakken, waarin afval scheiden wordt uitgelegd, maar ook door de voordelen van een duurzame organisatie te belichten.

4. Koop circulaire producten

Een belangrijk middel in het bereiken van een duurzame organisatie zijn circulaire producten. Denk bijvoorbeeld aan circulair printpapier en circulaire koffiebekers. Een circulaire koffiebeker is te recyclen – mits je een geschikte afvalbak neerzet, met een apart gat voor bekers. Ook kun je ervoor kiezen om het gebruik van mokken en andere afwasbare bekers te stimuleren.

5. Kies voor afvalmanagement

Als je serieus aan de slag wilt met duurzaamheid, is het een goed idee om een toegewijde afvalmanager in te zetten. Een afvalmanager doet een volledige check: van de schoonmakers, de catering en het facilitymanagement, tot de kantoormedewerkers. Met een rapport maakt de afvalmanager de mogelijkheden van duurzaamheid zichtbaar. Alles om een doelgerichte aanpak, samenwerking, innovatie en gedragsverandering te stimuleren. Vraag de Afvalbak naar advies op maat over afvalmanagement.

6. Plaats circulaire afvalbakken

Als je op zoek bent naar afvalbakken, dan zie je regelmatig de termen circulair en duurzaam voorbijkomen. Er wordt al snel gedacht dat deze twee termen dezelfde betekenis hebben, maar toch is er een groot verschil. Een duurzaam product is niet per definitie circulair, aangezien het van essentieel belang is van welk materiaal er gebruik wordt gemaakt. Circulaire producten zijn daarentegen wél duurzaam. Plastic gemaakt van HPL mag dan wel lang meegaan, maar is niet circulair. Na gebruik komt dit namelijk op de grote hoop terecht, dat is zonde en onnodig. Kies daarom voor materialen die lang meegaan én een leven na gebruik van het product hebben.

7. Lease circulaire afvalbakken, in plaats van ze te kopen

Het kan in deze onzekere tijd een behoorlijke drempel zijn om jouw afvalbakken te vervangen door nieuwe, circulaire afvalbakken. Door de afvalbak te leasen, neem je het grootste obstakel voor afval scheiden weg. Je betaalt een vast, laag bedrag per maand voor de afvalbak en kunt direct starten met verduurzamen.

8. Vraag advies op maat bij een duurzaamheidsexpert

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen als het om duurzaamheid gaat, is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren partij. De Afvalbak levert niet alleen duurzame afvalbakken, zij geven ook advies op maat over de juiste keuzes voor jouw organisatie. Daarnaast kunnen zij een afvalscan voor je uitvoeren. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!