Drie eenvoudige manieren om duurzaam te ondernemen

Drie eenvoudige manieren om duurzaam te ondernemen

admin    2 min
Duurzaam-ondernemen-kantoor

Duurzaam ondernemen

MKB-bedrijven laten veel kansen liggen op het gebied van duurzaam ondernemen. Slechts één op de vijf bedrijven haalt volgens een onderzoek van de SRA voordeel uit verduurzaming. De KvK ontdekte verder dat meer dan 80% van de ondernemers belemmeringen voelt bij duurzaam ondernemen. Onvoldoende kennis, tijdsgebrek en stijgende kosten houdt ze tegen. Tegelijkertijd zien zij het nut van groen ondernemen wel.

Gelukkig hoeft verduurzaming niet ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme stappen ben je goed op weg. Lees hieronder de drie beste tips voor duurzaam ondernemen binnen jouw bedrijf.

1. Begin klein

Groen ondernemen hoeft niet grootschalig, complex en ingrijpend te zijn. Houd het overzichtelijk en klein: doe de lichten uit in ruimtes die weinig gebruikt worden, laat computers niet op stand-by staan en print minder vaak. Ook waterbesparende kranen maken veel verschil, net als het kiezen voor een duurzame oplossing als je een nieuw product koopt.

De volgende stap is de inkoop van materiaal en grondstoffen. Waar liggen mogelijkheden tot verduurzaming en kunnen materialen efficiënter vervoerd worden? Ook is het nuttig om binnen het bedrijf minder schadelijke stoffen te gebruiken, of het aantal verpakkingen te verminderen. Motiveer werknemers om te carpoolen, gebruik te maken van het openbaar vervoer en het aantal koffiebekertjes en printjes te verminderen.

2. Ga efficiënt om met bedrijfsafval

Eén van de beste investeringen voor duurzaam ondernemen is het efficiënt scheiden en inzamelen van bedrijfsafval. Gescheiden afval wordt gerecycled en verwerkt tot nieuwe grondstof. Dat is belangrijk, omdat grondstoffen steeds schaarser zijn. Daarnaast verbruikt het recyclen van producten minder energie dan het maken van producten met nieuwe grondstoffen.

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 80 procent van het afval te scheiden is. Het scheiden van afvalstromen is voor jouw bedrijf daarom een belangrijke, duurzame keuze. Bovendien is het inzamelen van een recyclebare afvalsoort goedkoper. Het kost minder geld om papier en karton op te laten halen, omdat het bijna volledig te hergebruiken is. Restafval wordt verbrand en is daarom duurder om af te voeren.

3. Wees niet bang om hulp te vragen

Volgens onderzoek van de KvK zijn veel ondernemers op zoek naar informatie en ondersteuning over duurzaam ondernemen. Vraag daarom hulp bij andere ondernemers, organisaties en bedrijven die duurzame diensten aanbieden. Wees niet bang om je uitgebreid te laten informeren over verschillende zaken, zonder een dienst meteen te gebruiken. Neem de tijd, praat met experts en bezoek bijeenkomsten en seminars die in het teken staan van duurzaam ondernemen. Zo maak je een bewuste keuze.

Dit artikel is gebaseerd op een publicatie van Wastenet.

Verder zijn tuin ideeën ook interessant voor ondernemers die iets in het kader van duurzaamheid willen doen. Ontdek Eigen Huis & Plant voor inspiratie.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.

Reageren