recyclage en circulariteit - De Vuilbak

Duurzaam Ondernemen: wat is recycling en circulariteit?

admin    3 min
recyclage en circulariteit - De Vuilbak

Duurzaamheid is al jaren een populair thema. Tóch laten organisaties nog veel kansen liggen op het gebied van duurzaam ondernemen. Onze huidige manier van leven leidt uiteindelijk tot uitputting van ons leefgebied. Daar moet iets aan gebeuren. Er wordt steeds meer gezocht naar de juiste balans bij het gebruik van grondstoffen. Het toepassen van duurzaamheid is een belangrijk begin om deze situatie te keren. Als organisatie kun je een goede duurzame keuze maken door belangrijke afvalstromen gescheiden in te zamelen.

 

Onder duurzaamheid verstaan we alle ontwikkelingen die voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. Bijvoorbeeld het beter scheiden van afval zodat bepaalde stoffen weer hergebruikt kunnen worden. In deze blog lichten we recycling en circulariteit uit als onderdelen van duurzaamheid.

Een duurzaam product heeft een lange levensduur óf is geproduceerd op een wijze waarop het milieu zo min mogelijk is belast. Recyclebaar en circulair vallen beide onder duurzaam. Toch is circulair vele malen beter voor het milieu dan recyclebaar.

 

De definities

 

 

Recycling

Recyclebaar betekent: geschikt voor (eenmalig) hergebruik. Bij recyclen gaat het dus om het verwerken van (onderdelen) van het product, zodat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Het product kan niet in eigen vorm hergebruikt worden. Bij recycling worden bijvoorbeeld notitieboekjes gemaakt van koffiedik, of wordt van een groentepotje een lamp gemaakt. Papier, plastic en glas zijn voorbeelden van stoffen die geschikt zijn voor recycling. De voornaamste stoffen die geschikt zijn voor recycling zijn: papier, glas en plastic. Omdat plastic schadelijk is voor het milieu, is inzamelen en recyclen des te belangrijker.

Recyclen draagt bij aan duurzaamheid en is beter voor het milieu. Maar het kan nóg beter. Bijvoorbeeld een product dat je eindeloos kunt hergebruiken.

Circulair

“Circulariteit gaat om het besef dat er geen grondstoffen verloren mogen gaan en is gericht op gebruik van het hele product, recycling en compostering. Kortom: de cirkel sluiten, dat is het idee.”

  • Sander Verschuren, duurzaamheidsadviseur en circulariteitsexpert van Green Leisure Group.

De definitie van circulair is letterlijk: kringvormig. Circulariteit is gebaseerd op de natuur, waar geen afval bestaat. Hier is afval voor het ene voeding voor de ander. Producten die circulair zijn worden in het begin dus al anders geproduceerd. De onderdelen van het product worden zo gemaakt dat het materiaal oneindig vaak gebruikt kan worden. Dat staat haaks op de manier waarop we in deze maatschappij leven – daar creëren we een product (vaak gemaakt van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu), gebruiken het product tot het ‘op’ is en gooien het vervolgens weg.

Circulair ondernemen

Overheden sturen steeds meer aan op duurzaamheid en circulair aanbesteden in de bedrijfswereld. Anita de Wit, oprichter ReBlend, adviseert ondernemers zelfs om snel in te stappen: “Nu zit je bij wijze van spreken bij de voorhoede, maar als je tien jaar wacht, loop je eigenlijk achter de feiten aan. Het doel is dat we met elkaar een betere wereld creëren. Bovendien krijg je het op lange termijn financieel niet meer rond als je verhaal niet klopt.”

Afval scheiden aan de voor- én de achterkant

Met de juiste kennis is het succesvol implementeren van afvalscheiding in je organisatie een stuk gemakkelijker. Een duidelijke introductie op de werkvloer draagt bij aan de bewustwording van je personeel.

Als je afval scheidt aan de voorkant (op de werkvloer) is het belangrijk om dit ook aan de achterkant te doen. Als al het netjes gescheiden afval namelijk aan de achterkant (in de container) weer bij elkaar komt, heeft dit niet het gewenste effect op het milieu. In de blog 5 tips bij het scheiden van bedrijfsafval nemen we belangrijke stappen met je door.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.