Volgens de befaamde mythe testte Edison meer dan 6.000 materialen voordat hij uiteindelijk op de materiaalsoort struimelde die de gloeilamp-revolutie zou inluiden. De ‘Edison approach’ van trial and error resulteerde in bijna 1100 patenten die de wereld zouden transformeren. Terugblikkend op de gloeilamp-revolutie lijkt het meer dan logisch dat deze zich zou ontvouwen zoals hij deed echter was dit niet zo vanzelfsprekend. Weinigen weten dat Edison hoogstpersoonlijk de gehele elektrische infrastructuur in de V.S. heeft aangelegd om zijn product aan de man te brengen.
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration.
De overgang van de kaars naar de gloeilamp was niet behaald met de uitvinding van een gloeilamp, er zijn zelfs archieven van uitvindingen van de gloeilamp 20 jaar voordat Edison überhaupt startte met zijn onderzoek. Edison heeft toch alle eer en commerciële successen naar zich toe weten te trekken. De les die we uit deze case kunnen trekken is het sleutelwoord infrastructuur. Ondanks dat een maatschappelijke transitie gestoeld is op een disruptieve innovatie tezamen met de positionering van een commercieel aantrekkelijk product kan het niet slagen als er geen onderliggende infrastructuur aanwezig is.
Edison kampioen uitvinden of kampioen netwerken?
Vooruit gespoeld naar onze tijd is het waarschijnlijk dat jij en ik de maatschappelijke transities missen waar we middenin staan. Naast de aanstaande zelfrijdende auto’s, artificial intelligence en bijvoorbeeld 3D printers staan we eveneens aan de vooravond van de circulaire transitie. Net zoals bij de gevoelsmatig vanzelfsprekende gloeilamp-revolutie kunnen sommigen nu ook al goed inbeelden hoe zo’n dergelijke circulaire economie zou moeten functioneren. Sinds het kabinet aankondigde dat Nederland in 2050 volledig circulair zou moeten zijn en Philips de gloeilamp-as-a-service introduceerde wordt er door een groepje pioniers hard gewerkt aan de inrichting van de circulaire economie. De grootschalige en commerciële succes blijven vooralsnog uit. Hebben we onze focus wellicht op de verkeerde horizon, staat het sleutelwoord infrastructuur wel in het vocabulair van de circulaire pioneer?
Eén ding is zeker, de circulaire economie kan alleen van de grond komen als er intensief wordt samengewerkt tussen een scala van entiteiten met tegengestelde belangen. Als er één land is die weet hoe ze een consensus kunnen bereiken over tegenstrijdige belangen is het Nederland. De circulaire partij die de eerste grootschalige circulaire successen zal bereiken zal hoogstwaarschijnlijke een Nederlandse netwerkpartij zijn.
Infrastructuur & het poldermodel als startpunt voor de circulaire economie.
Eén van deze Nederlandse partijen die vooruit de troepen loopt en à la Edison groot denkt, commercieel realistisch is en voorzichtig een infrastructuur aanlegt is Seenons. Al een tijdje weten zij nu door de haarvaten van de maatschappij kleine- en grote organisaties in Amsterdam restafval vrij te krijgen. En met succes, hun dienstverlening zal al gauw toegankelijk worden in alle grote steden in Nederland. In principe kan het heel simpel zijn, alleen personen en bedrijven maken afval. Als deze personen fatsoenlijk hun afval zouden kunnen deponeren om in de logistiek te belanden zou de circulaire economie in zicht kunnen komen te staan. De truc is dus het faciliteren van een infrastructuur die dit kan onderhouden waar (mono) materialen vrij kunnen bewegen van product naar product, van gebruiker naar gebruiker. Uiteraard gaat dit gepaard met de digitale transformatie en kunnen wapenfeiten als een app en big data niet ontbreken.
De circulaire transitie in zicht.
Niet alleen werken ze aan een infrastructuur maar zijn ze ook net zoals Edison nieuwe materialen aan het testen die geschikt zijn voor circulaire stromen, recentelijk zijn ze op inspiratie van de koffiedik case met de Rabobank een pilot gestart om sinaasappelschillen circulair te maken. Seenons is daarom een echte uitvinder en koploper in het ontdekken van nieuwe stromen. Benieuwd naar Seenons en kunnen ze eventueel ook wat voor jou betekenen? Klik dan hier en ontdek Seenons!
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.