Circulaire economie

Circulair ondernemen

admin    3 min
Circulair ondernemen

Circulair ondernemen; elke stap telt

In 2050 moet heel Nederland circulair zijn. Dat klikt ambitieus, en dat is het misschien ook, maar toch kun je vrij eenvoudig stappen zetten in circulair ondernemen. En het mooie is; elke stap telt. Je hoeft niet in één keer volledig circulair ondernemer te worden, maar met elke stap die je zet, draag je concreet bij aan de weg naar een circulaire economie.

Circulair ondernemen betekenis

Wat is circulair ondernemen nou precies? In basis is een circulair bedrijf een bedrijf dat niets verloren laat gaan. Je wil zo lang mogelijk doen met wat je hebt en zorgt dat je nadenkt over wat je inkoopt. Circulaire ondernemingen voeren hun onderneming op basis van een circulair product- of dienstenaanbod. Dat betekent dat de producten volledig hergebruikt kunnen worden en/of volledig gemaakt zijn van hergebruikte grondstoffen. In een circulaire economie ga je bewust om met grondstoffen. Ze worden langer en steeds opnieuw gebruikt, producten hebben een langere levensduur, zijn makkelijk te repareren en ook weer makkelijk uit elkaar te halen om de grondstoffen opnieuw te gebruiken.

Waarom circulair ondernemen?

Circulair ondernemen is -nog- niet verplicht, maar bij De Afvalbak vinden we eigenlijk dat je je wel verplicht zou moeten voelen om op zijn minst te streven naar zo circulair mogelijk ondernemen. Omdat de wetgeving het in de toekomst van je gaat vragen, maar vooral vanuit verantwoordelijkheid naar de wereld die we achterlaten. We hebben namelijk geen keus. Op deze manier doorgaan met grondstoffen kan niet. Er is schaarste, de aarde raakt uitgeput, we moeten wel zorgen voor hergebruik en recycling van die waardevolle grondstoffen die we hebben. Besparen op gebruik van nieuwe grondstoffen verkleint de CO2-uitstoot en stimuleert bovendien innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Circulair ondernemerschap in de praktijk

Als circulair ondernemer denk je na over de grondstoffen die je gebruikt. Producten van samengestelde plastics zijn bijvoorbeeld vrijwel niet te recyclen. Kies dus altijd voor producten van één soort plastic of van materialen die eenvoudig te demonteren zijn, zodat er schone afvalstromen overblijven. Ook denk je goed na over je verpakkingsmateriaal; zo min mogelijk en her te gebruiken of te recyclen. Andere mogelijkheden zijn het aanbieden van abonnementen, waarbij je klant jouw product niet koopt maar leent en je dus zeker weet dat je de grondstoffen weer terug krijgt. Of laat je klanten hun oude producten bij je inleveren, zodat jij ze kunt opknappen en als refurbished product kunt aanbieden. Met een beetje creativiteit kun je veel mogelijkheden verzinnen die ook nog commercieel interessant zijn.

Circulair in bedrijf

Circulaire ondernemers hebben een bedrijfsvoering waarin afval niet bestaat. Alle grondstoffen die gebruikt worden, worden gerecycled of opnieuw gebruikt. Een circulaire economie wordt niet voor niets ook wel aangeduid als een kringloopeconomie. Afval scheiden speelt hierbij een belangrijke rol. Door waardevolle grondstoffen, in de vorm van afval, gescheiden in te zamelen en aan te bieden voor recycling, blijven de grondstoffen behouden en krijgen ze een nieuw leven als nieuw product.

Eenvoudig grondstoffen gescheiden inzamelen

Afval scheiden speelt dus een belangrijk rol in de transitie naar een circulaire economie. Een modulaire afvalscheidingsprullenbak maakt het afval scheiden op de werkvloer heel gemakkelijk. Bij De Afvalbak helpen we je graag om het afval scheiden binnen jouw organisatie makkelijk en aantrekkelijk te maken. De modulaire BINBIN afvalscheidingsprullenbak kun je precies indelen voor die afvalstromen die bij jou het meest voorkomen. Pmd, papier, gft, restafval of koffiebekers? Kan allemaal! Veranderen de afvalstromen? Dan kun je jouw BINBIN’s op elk moment makkelijk aanpassen aan alle eisen en wensen van jouw organisatie én je inzamelaar.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.