CSRD, wat moet je ermee?

Bob    3 min

Duurzaam ondernemen is al lang geen vreemd begrip meer. Net als de klimaatdoelen en een ESG- (Environment, Social, Government) beleid. Maar ben je ook al bezig met de aanstaande CSRD wetgeving? De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe wetgeving vanuit de Europese Unie. Deze nieuwe richtlijn verplicht vanaf 2024 steeds meer bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn is een essentieel onderdeel van de Green Deal van de Europese Unie.

De CSRD in een notendop

Volgens de CSRD-richtlijn moeten grote bedrijven rapporteren over verschillende duurzame aspecten, waaronder CO2-uitstoot, sociaal kapitaal en de impact van het bedrijf op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de hele keten. Soortgelijke wetgeving bestaat al voor grote, beursgenoteerde bedrijven, onder de naam Non Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD is een uitbreiding hierop voor niet-beursgenoteerde bedrijven. Vooralsnog gaat de regelgeving alleen gelden voor grote bedrijven (grof gezegd: meer dan 250 medewerkers en/of meer dan 40 miljoen omzet per jaar en/of meer dan 2- miljoen op de balans). Op de website van MVO Nederland kun je uitgebreid lezen wat de CSRD inhoudt.

 

Wat staat er in een duurzaamheidsrapportage?

In een duurzaamheidsrapportage staat alles over je behaalde resultaten op het gebied van duurzaamheid. Denk aan informatie over energiebesparing, reductie van CO2-uitstoot, besparing op grondstoffen en hergebruik van materialen. In de CSRD wetgeving moet je dit in kaart brengen voor de hele keten, wat een flinke klus kan zijn. Deze verplichting geldt voor de meeste bedrijven nu nog niet, maar de verwachting is wel dat de categorie bedrijven steeds verder uitgebreid zal worden. Het is dus zinvol om alvast na te denken over hoe je zoiets ingeregeld kunt krijgen.

Wat kun je nu al doen?

Om vooruit te lopen op de wetgeving, is het zaak om in kaart te brengen waar je straks (eventueel) allemaal aan moet voldoen. Bekijk per onderwerp hoe je daarover aan de benodigde data komt en zorg dat hier een gestroomlijnde datastroom ontstaat. Maak mensen verantwoordelijk voor deze rapportages. Dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zo kun je met je afvalinzamelaar goede afspraken maken over de rapportages die je krijgt over het aantal kilo’s ingeleverde afvalstromen. Als je een systeem hebt bedacht om je data te verzamelen, is het van belang om nulmetingen te houden. Zo krijg je snel inzicht in of je duurzame stappen zet.

Stappen zetten

Nu je nulmetingen hebt, ga je je processen in kaart brengen en verbeteren. Waar kun je energie en water besparen, welke grondstoffen kun je vervangen voor duurzamere, hoe verbeter je je afvalbeheer? Welke afvalstromen kun je nog scheiden om de hoeveelheid restafval nog verder te verminderen?  Zorg ook dat je collega’s weten wat er van ze verwacht wordt. Maak duidelijk wat ze moeten doen, bijvoorbeeld op het gebied van afval scheiden. Zorg voor duidelijke signing en handige afvalscheiding bakken waar mensen eenvoudig hun verschillende afvalstromen kwijt kunnen.

 

Wij helpen je graag

Als je al je processen op orde hebt en je manier van rapporteren ook, dan krijg je steeds beter inzicht in je duurzame vorderingen. Op deze manier ben je de wetgeving een stap voor en ben je voorbereid op de toekomst. Wij denken graag met je mee over afval scheiden en hoe jij je hiermee kunt voorbereiden op de aankomende wetgeving. Neem gerust even contact met ons op met al je vragen over afval sorteren, samen zijn we op weg naar circulair.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.