Is er iets veranderd?
Een aantal jaren geleden hebben we feiten en fabels over afval scheiden op een rij gezet. Nu een paar jaar later nemen we deze gegevens nog eens onder de loop om te kijken wat er is veranderd.
Feiten en fabels rondom afval scheiden
Iedereen is steeds meer bezig met duurzaamheid. De klimaatdoelstellingen van Parijs zijn bijna overal een hot topic. We streven naar een circulaire economie in 2050. Een economie waarin afval niet bestaat en alle grondstoffen worden gerecycled. Afvalscheiding speelt hierin een essentiële rol. Maar hoe zit het nu precies met dat afval scheiden en wordt al dat afval niet aan de achterkant alsnog op één grote hoop gegooid? Wij zetten de feiten en fabels voor je op een rij.
1. Afval scheiden is nutteloos: al die verschillende stromen komen toch op één hoop terecht
Dit is een absolute fabel. Een groot deel van het ingezamelde en gescheiden afval is namelijk te recyclen. Het zou doodzonde zijn om dat niet te doen. Juist door de afvalstromen gescheiden te houden, maken we van afval nieuwe grondstoffen. Oud glas wordt nieuw glas, oud papier wordt nieuw papier en gft-afval wordt compost. Er wordt wel eens een lading ingezameld afval afgekeurd, maar dat komt meestal doordat de stroom te erg vervuild is. Omdat er te veel rommel bij zit die niet in de juiste container is gegooid. Als je bijvoorbeeld plastic bij het gft-afval gooit, is de stroom zo vervuild dat recycling niet mogelijk is. Het afval wordt dan met het restafval verbrand. Superzonde. Hoe beter we samen scheiden, hoe beter we kunnen recyclen.
2. Afval scheiden is duur
Ook dit is een fabel. Natuurlijk kost het huren van containers geld, maar het levert ook veel op. Restafval is de duurste afvalsoort om in te laten zamelen. Dit omdat deze stroom het meest belastend is voor het milieu. Wanneer je je afval niet goed scheidt en alles bij het restafval gooit, zit de container snel vol en heb je hoge kosten voor de inzameling en verwerking. Herbruikbare afvalstromen, zoals papier en karton, zijn stukken goedkoper om in te zamelen. Bovendien zorgt het recyclen van verschillende soorten afval ervoor dat we belangrijke grondstoffen behouden. Afvalscheiding bespaart dus niet alleen kosten, het spaart ook het milieu.
3. Afval scheiden kost veel tijd
Nee, dit is een fabel. Het opstarten van het gescheiden inzamelen en onderzoeken welke afvalstromen gescheiden kunnen worden, kost inderdaad tijd. Maar als het proces eenmaal loopt, hoef je weinig aandacht meer te schenken aan het scheiden van afval.
4. Plastic kan niet goed worden gerecycled
Dit is een fabel. Zowel plastic verpakkingen als harde kunststoffen zijn geschikt voor recycling. Niet voor niets importeren landen zoals China graag ons afval. Afval bestaat namelijk voor vrijwel 100% uit waardevolle grondstoffen. Eeuwig zonde om dat allemaal af te laten voeren naar het verre oosten, want die grondstoffen hebben we in onze Nederlandse economie ook hard nodig. Wat wel heel belangrijk is, is om de plastics goed te scheiden. Plastic is er in allerlei verschillende samenstellingen. En elke soort plastic is alleen recyclebaar met dezelfde soort. Dus dat emmertje of speelgoedfietsje? Dat kan niet bij het PMD-afval, maar hoort bij de stroom harde kunststoffen.
5. Al die verschillende afvalbakken heeft geen zin. Nascheiding is net zo effectief
Het afval scheiden aan ‘de voorkant’, bij jou op locatie, heet ‘voorscheiding’. In sommige plaatsen of landen doen ze aan ‘nascheiding’. Al het afval wordt dan tegelijk opgehaald en pas ‘aan de achterkant’, bij de verwerking, gescheiden. Het is een fabel dat nascheiding net zo effectief is als voorscheiding. Nascheiding is namelijk niet altijd mogelijk. Metalen blikken zijn bijvoorbeeld met een magneet voor 95% uit overig afval te vissen, maar papier, glas, textiel en gft-afval niet. Zonder afvalscheiding gaan veel waardevolle grondstoffen verloren. Papier en karton schimmelt als het nat is, waardoor de houtvezels ongeschikt zijn om nieuw papier van te maken. De technieken voor nascheiding verbeteren, maar scheiden bij de bron blijft voor nu het meest effectief.
6. Ik betaal afvalstoffenheffing, dus afval scheiden is niet nodig
Ook dit is een fabel. De belasting op afval stimuleert duurzame afvalwerking, maar dat staat los van het inzamelproces. Zonder het scheiden van afval is afvalverwerking minder efficiënt en dus duurder.
7. We produceren meer dan 500 kilo afval per persoon per jaar
Een feit. Volgens onderzoek van het CBS produceerde de gemiddelde Nederlander in 2021 zo’n 521 kilo afval. In 2019 was dit nog 492 kilo per persoon. Dit is afval dat is opgehaald en ingeleverd bij de milieustraat. Rond de 60% van al dit afval is gescheiden ingeleverd. Meer dan 75% van het papier en glas wordt gescheiden ingeleverd, bij het gft is dat 65%. Per persoon komt er gemiddeld nog 170 kilo afval bij het restafval terecht; zo’n 35 vuilniszakken per persoon per jaar. Hier valt dus nog een hoop winst te behalen.
8. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid bij afval scheiden
Dat is een feit. Veel afval komt bij bedrijven vandaan. Het is voor bedrijven daarom verplicht om zoveel mogelijk afval gescheiden aan te bieden. Het meeste bedrijfsafval komt uit de voedingsmiddelen- en genotmiddelenindustrie; zo’n 8,2 miljoen ton. Het gaat hier vooral om organisch afval dat vrijwel volledig hergebruikt wordt. Een andere grote afvalveroorzaker is de papier-, olie- en metaalindustrie. Het afval hiervandaan wordt voor ongeveer 91% hergebruikt, waarvan 76% door recycling en 15% door energieterugwinning. De groei van afval in de industrie is minder groot dan de productiestijging. Goed nieuws, want dit betekent dat er minder afval vrijkomt bij de productie.
9. Ik moet afvalbakken verplicht afnemen bij mijn afvalverwerker
Ook dit is niet waar. Er zijn diverse partijen in Nederland die afval inzamelen, en zij leveren vaak ook afvalbakken. Maar het is niet verplicht om die bakken af te nemen. Doe je dat wel, dan worden de kosten van de afvalbakken vaak in je afvalverwerkingscontract opgenomen. Vergelijk het met een telefooncontract met toestel: met zo’n contract ben je meestal meer geld kwijt dan wanneer je de telefoon los koopt. Het is meestal goedkoper om afvalbakken apart af te nemen. Bovendien kun je dan ook zoeken naar een design dat je aanstaat.
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.