afvalzak

De vuilniszak, duurzaam of niet?

admin    2 min
Vuilniszakken | De Vuilbak

De vuilniszak

Iedereen kent de vraag: wat kwam eerst, de kip of het ei? Maar weet iedereen ook of de vuilniszak eerder dan de vuilnisbak kwam. Men had tot 1960 een metalen vuilnisemmer, maar het legen van de emmers was zwaar werk. Om de vuilnismannen te ontlasten is de vuilniszak ontstaan.

Maar we leven inmiddels niet meer in de jaren ’60. Desondanks deze tijdsprong naar voren met alle innovaties en duurzame ambities van dien is de afvalzak nog steeds de standaard gebleven. De gebruikelijke grijze afvalzak ligt waarschijnlijk maandelijks in je winkelmandje. Uiteraard wordt deze grijze afvalzak gemaakt van plastic. Om deze reden krijgen wij vaak de vraag of het gebruik van een afvalzak eigenlijk wel duurzaam is.

Bestaan duurzame vuilniszakken?

Een lang verhaal kort, een vuilniszak is duurzaam mits er rekening wordt gehouden met de zak die wordt ingezet per afvalstroom. Anno 2020 bestaan er vuilniszakken met allerlei kleuren, zakken uit verschillende materialen en zelfs bio-afbreekbare zakken. De simpele grijze afzak bestaat niet meer in deze complexe en duurzame wereld. Daarom hebben we ze voor jullie op een rijtje gezet!

1. De Grijze Vuilniszak

Grijs is de kleur voor restafval. Deze zak gevuld met restafval verdwijnt in de verbrandingsoven en daarom is het belangrijk zoveel mogelijk je afval te scheiden en zo weinig mogelijk restafval te produceren.

2. De Gele Vuilniszak

Geel is de kleur voor glas. Deze zak gaat naar de glasfabriek, waar weer nieuw glas wordt gemaakt. Glas kan eindeloos gerecycled worden.

3. De Oranje Vuilniszak

Oranje is de kleur voor pmd, wat staat voor plastic, metaal en drinkpakken. Naast de oranje vuilniszak, wordt er ook gebruik gemaakt van een doorzichtige zak die speciaal gemaakt is voor deze afvalstroom. Beiden kunnen gebruikt worden.

4. De Groene Vuilniszak

Groen is de kleur van GFT. Een stroom die direct terug naar de natuur gaat daarom is een plastic zak not done. Het is daarom essentieel om een bio-based of composteerbare zak te gebruiken.

5. De Blauwe Vuilniszak

Blauw is de kleur voor papier. Bij deze afvalstroom is een vuilniszak niet noodzakelijk indien je een binnenbak hebt. Papier is licht, stinkt- en plakt niet. Wil je toch graag een vuilniszak? Gebruik dan een papieren zak of herbruikbare katoenen zak. Voor onze afvalbakken gebruiken wij ook deze kleuren, maar in de praktijk wordt er soms afgeweken van deze kleuren. Des te beter dat je met onze afvalbakken de juiste kleuren kunt gebruiken die overeenkomen met de kleuren van de zakken zodat afval scheiden een eitje wordt.

Wil je een duurzame vuilniszak kopen die past bij de juiste stroom? Kijk dan op de site www.debries.eu en bestel de vuilniszak die jij nog niet gebruikt. 

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.