Zo houd je jouw GFT-afval fris en insectenvrij deze zomer

Bob    3 min

Ah, de zomer! Een geweldige tijd om te genieten van de zon, het buitenleven en heerlijk eten van de BBQ. Maar zoals ‘elk voordeel zijn nadeel heb’, kan het warme weer ook leiden tot vervelende problemen. Ooit te maken gehad met maden in je groene afvalbak? Daar word je niet blij van! Zeker niet als je er niet op tijd bij bent en de madenfamilie is uitgegroeid tot een vliegenzwerm. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om deze ongemakken te voorkomen en je GFT-afval schoon en geurvrij te houden.

1. Maak je GFT-binnenbak regelmatig schoon

Een van de belangrijkste stappen om onfrisse geurtjes en insecten weg te houden van je GFT-afval is het regelmatig schoonmaken van de binnenbak. Spoel de bak om de paar dagen uit met water en een mild schoonmaakmiddel om eventuele achtergebleven etensresten te verwijderen. Zorg ervoor dat de binnenbak volledig droog is voordat je er weer GFT-afval in doet.

2. Houd het vochtgehalte onder controle

Te veel vocht in je GFT-afval kan de groei van bacteriën versnellen en onaangename geurtjes veroorzaken. Leg een oude krant op de bodem van de binnenbak om overtollig vocht op te nemen. De krant helpt ook bij het voorkomen van doorlekken en maakt het schoonmaken van de bak gemakkelijker.

3. Overweeg een deksel op je GFT-bak

Zo simpel kan het zijn: door een deksel op je GFT-bak te doen, hou je insecten en ongedierte buiten. Zorg ervoor dat het deksel goed sluit om te voorkomen dat er nare geurtjes ontsnappen. Zet de deksel wel af en toe op een kier. Dit bevordert de luchtcirculatie en vertraagt het rottingsproces, waardoor geurproblemen worden verminderd.

4. Gebruik mottenballen of kruiden

Mottenballen staan bekend om hun vermogen om motten af te weren, maar die truc werkt ook bij andere insecten in je GFT-afval. Hang een paar mottenballen in een zakje aan de binnenkant van de afvalbak. De sterke geur houdt insecten op afstand. Een alternatief voor mottenballen zijn kruiden zoals munt, tijm of lavendel. Plaats enkele takjes van deze geurige kruiden in je GFT-bak om insecten op een natuurlijke manier af te weren. Ook een paar takken klimop in je afvalbak vinden insecten niet leuk.

Een deksel op de GFT afval stroom om insecten en ongedierten buiten te houden

5. Zorg voor een goede locatie van je GFT-container

Eigenlijk heel logisch: een plekje vol in de zon, laat voedselresten extra snel rotten. Plaats je GFT-container dus zoveel mogelijk op een koele en schaduwrijke plek.. Door de container op een koele plek te houden, minimaliseer je de kans op ongewenste geurtjes en insecten.

Kortom; het is niet zo moeilijk om ongewenst leven in je GFT-afval onder controle te houden. Regelmatig schoonmaken, vocht onder controle houden, een deksel gebruiken, mottenballen of kruiden toevoegen en een goede locatie kiezen, zijn allemaal effectieve manieren om insecten, ongedierte en onfrisse geurtjes te voorkomen. Zo geniet je van een zomer zonder overlast! Voor wat betreft je GFT afval dan, voor die buurman die voor de 6792e keer de Engelbewaarder draait? Ja, sorry, daar hebben wij ook geen tips voor. 😉

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.