Glas recyclen

Glas recyclen

Marloes Aarns    2 min

De glasbak is al decennialang een bekend gezicht in het Nederlandse straatbeeld.

Gelukkig maar, want glas kan voor 100% worden gerecycled. Van het ingezamelde glas worden nieuwe glazen verpakkingen gemaakt. Wist je dat glas de meest duurzame verpakking is die er bestaat?

Glas apart inzamelen

Alle reden dus om je glas gescheiden in te zamelen. Thuis doe je dat vast wel, maar heb je ook wel eens aan gedacht om op kantoor of binnen jouw organisatie glas apart te bewaren? Dat zou je wel moeten willen, want hiermee lever je een wezenlijke bijdrage aan het behoud van grondstoffen en dus ook aan jullie eigen MVO-beleid. Door glas gescheiden in te zamelen en aan te bieden voor verwerking, bespaar je op waardevolle grondstoffen. Glas is namelijk een uniek materiaal dat eindeloos kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Eeuwig zonde dus om dat waardevolle glas te laten verdwijnen bij het restafval.

 

Niet alles mag in de glasbak

Het apart inzamelen van glas kan op verschillende manieren. Je kunt het apart bewaren in een vak van je modulaire afvalbak. Zodra het vak vol is, stuur je een collega naar de glasbak. Of je loopt zelf, ook goed voor je stappendoel. 😉 Hebben jullie veel glasafval? Dan kun je een apart contract afsluiten met een afvalinzamelaar. Tip: niet al het glas is geschikt voor recycling. Hittebestendig glas zoals ovenschalen, gloeilampen en ruiten van auto’s zijn niet geschikt voor recycling omdat ze een andere samenstelling hebben dan standaard glaswerk. Het is daarom belangrijk om alleen lege glazen verpakkingen zoals flessen, potten en potjes apart in te zamelen en in de glasbak te gooien.

 

Smelten en opnieuw gebruiken

Na het inzamelen wordt het glas gescheiden op kleur en vermalen tot kleine stukjes. Het is belangrijk om wit glas en gekleurd glas gescheiden te houden. Nieuw kleurloos of wit glas kun je namelijk alleen maar maken van kleurloos glas, zonder gekleurde scherven erin. De scherven worden vervolgens gemengd met nieuw glas en verhit tot hoge temperaturen om te worden omgevormd tot nieuwe glazen verpakkingen. Bij het recyclen van glas zijn geen nieuwe grondstoffen nodig, waardoor het een zeer duurzame en milieuvriendelijke optie is. Zodra het gebruikte glas weer in de glasbak belandt, begint de kringloop weer opnieuw!

 

Statiegeld? Niet in de glasbak!

Wist je trouwens dat niet al het glas gerecycled hoeft te worden? Je bierflesjes worden tot wel 40 keer gewoon opnieuw gevuld. Uiteraard worden ze wel eerst zorgvuldig schoongemaakt. Statiegeldflesjes zijn dus een nog milieuvriendelijkere oplossing dan wegwerpflesjes. Houd dus ook je stroom statiegeld goed gescheiden en lever dit apart aan voor inzameling, bijvoorbeeld bij je boodschappenbezorger.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.