Het productieproces van een BINBIN afvalbak

Bob    3 min

Je hebt inmiddels al gezien hoe tof de BINBIN afvalbakken eruit zien. Je weet vast ook al hoe handig en duurzaam ze zijn in gebruik. Maar weet je ook al hoe zo’n bak nou precies gemaakt wordt? Wij vertellen je het graag!

Zodra jij een bestelling hebt geplaatst op onze website, zetten we deze direct door naar onze producent. We produceren onze BINBIN-afvalbakken in Nederland om de CO2-uitstoot voor transport zo veel mogelijk te beperken. Zo begint jouw bijdrage aan een betere wereld al, nog voordat je je afvalbak in huis hebt.

Een duurzaam stalen basis

De basis van de bak bestaat uit staal. Wij hebben gekozen voor een bak van staal, omdat 88% van het staal in de wereld is gemaakt van oud staal. Zo starten we al met een duurzaam product! Dit staal wordt bij ons afgeleverd als een enorme rol. Uit het staal snijden we met een lasersnijder platen op maat. De rol staal wordt zo efficiënt mogelijk gebruikt, zodat er weinig restanten overblijven. De platen worden op maat gezet van de bestelde afbak(ken). Dit is een heel secuur werkje, want straks moet de bovenkant (hoed) natuurlijk precies op de bak passen.

Alle onderdelen tellen

Tegelijkertijd worden ook alle andere onderdelen van jouw bak(ken) gemaakt. De bak bestaat uit ringhouders, scharnieren, tussenschotten en natuurlijk de voorkant, achterkant en onderkant. Al deze componenten worden aan elkaar gelast, totdat er 1 stevig geheel ontstaat. De bodem en de tussenschotten zorgen voor de stevigheid van de bak.

Poedercoaten voor een hippe look

De volgende stap is het poedercoaten van de afvalbakken in de juiste kleur. Daarmee wachten we even totdat we voldoende bakken hebben van één kleur. De coatruimte wordt namelijk volledig stofvrij gemaakt voor iedere kleur. Daarom wil je (net als in een drukkerij) graag in één keer zo veel mogelijk bakken in dezelfde kleur coaten. Het is superbelangrijk dat de bak eerst 100% goed ontvet is. Pas als het staal volledig vetvrij is, kan het coaten beginnen. We hebben gekozen voor duurzame poedercoating omdat dit een sterke laag vormt om de bakken. Bovendien is poeder coaten een stuk milieuvriendelijker dan spuitlak. Nu krijgt jouw BINBIN Afvalbak al echt dat Dutch Design effect.

Hoeden van bamboe (of wat anders!)

Onze BINBIN afvalbakken hebben een hoed, geen deksel. De hoed wordt door de hoedenmaker gemaakt van bamboehout. Het bamboehout wordt uitgezaagd uit platen. Net als bij de afvalbak, hebben we hiervoor zeer nauwkeurig uitgewerkte productietekeningen. Het uitzagen gaat volledig geautomatiseerd met een cnc machine (computer numerical control machine). Daardoor hebben alle hoeden exact dezelfde maat en passen ze precies op de bakken die elders in Nederland worden geproduceerd. De hoeden krijgen een ijzersterke laklaag. De bakken moeten tenslotte wel een paar jaar meegaan! We hebben heel bewust gekozen voor bamboe, want:

  • 1m2 bamboe slaat jaarlijks 267,2 kg CO2 op!
  • Bamboe groeit 5-120 cm per dag.
  • Bamboe gebruikt minder water dan normaal hout.
  • Bamboe is oersterk.
  • De hoed kan worden gerecycled naar spaanplaat, mdf of osb.

Inmiddels maken we ook hoeden van plastic flesdoppen. Dat doen we in samenwerking met WasteCraft. En zelfs van BlueWrap (verpakkingsmateriaal uit ziekenhuizen) kunnen we mooie stevige hoeden maken. heb jij nog een afvalstroom die je niet kwijt kunt? Misschien kunnen wij er een hoed van maken! 

Bamboeresten

Bij het zagen van de bamboeplaten ontstaat altijd wat restafval. Van dit resthout, wat onze fabrikant opspaart, wordt uiteindelijk spaanplaat, mdf of osb gemaakt. Zelfs het zaagsel wordt opgevangen en gebruikt als brandstof voor de fabriek. Want het zal je niet ontgaan zijn; grondstoffen verspillen, daar houden wij niet van!

Check, check, doublecheck!

Als je bak klaar is, controleren we of iedereen alles goed heeft gedaan. De hele productie is mensenwerk en daarom checken we het graag nog even.

Assemblage

Heb jij gekozen voor volledige assemblage van de bak? Dan gaan we snel aan de slag om alles op de juiste plek te bevestigen. De magneetstickers worden op de bak gezet, de fractiesjablonen in de mallen gepakt en de lids worden vastgeschroefd. Klaar? Dan komt de bak jouw kant op!

Meer weten over de Afvalbak?

De afvalbakken zijn zeer gemakkelijk schoon te maken en erg robuust. De afvalbak is alles wat je van een professionele bak voor afval in de zorg mag verwachten – en meer. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor De Afvalbak van groot belang, daarom zijn alle producten van 98% recyclebare materialen gemaakt.

Benieuwd wat wij kunnen doen om je te helpen met een oplossing op maat voor jouw afval in de zorg? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies of een pilot op maat. Wij helpen je graag verder!