Afval in de natuur - Zwerfafval

Afval in de openbare ruimte: hoe is zwerfafval te voorkomen?

admin    3 min
circulaire transitie nederland 2050 afval

Afval op straat

Het is je vast niet ontgaan; het toenemende afval op straat. De plastic soep is steeds vaker in het nieuws en we kunnen niet meer om de schade die het zwerfafval veroorzaakt heen. Wat zijn de gevolgen van het zwerfafval en hoe kunnen wij van De Afvalbak helpen om het zwerfafval tegen te gaan? We leggen het je uit.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is het afval dat door de mens op straat achtergelaten wordt. Veelvoorkomende soorten afval zijn bijvoorbeeld blikjes, flesjes, verpakkingsmateriaal en kauwgom. Veel van deze afvalsoorten blijven lang op straat liggen. Een blikje drinken kan tot wel 50 jaar blijven liggen. Ook kauwgom heeft lang nodig voordat het verdwenen is; zo’n 20 jaar.

Wat zijn de gevolgen en problemen zwerfafval?

Het eerste probleem is dat het blijven liggen van afval in de openbare ruimtes heel slecht is voor het milieu. Het zwerfafval kan zichzelf niet afbreken en wordt meegenomen door rivieren. Dit wordt ook wel de plastic soep van zwerfafval genoemd. Vooral plastic wordt niet zomaar afgebroken en belandt in kleine stukjes, microdeeltjes, in bijvoorbeeld vissen. Deze vissen worden vervolgens opgegeten door de mens, waardoor wij dit zwerfafval uiteindelijk ook binnenkrijgen.

Ook raken vogels en vissen in het zwerfafval verstrikt. Het zwerfafval wordt door de dieren aangezien als voedsel en eten het vervolgens op. Hierdoor sterven er veel dieren aan de problemen van het zwerfafval. Zwerfafval kan daarbij van negatieve invloed zijn op de verkeersveiligheid.

Naast de problemen voor het milieu en de dieren ziet zwerfafval er ook niet netjes uit. Openbare ruimtes zien er onverzorgd uit wanneer er veel zwerfafval ligt. Een schone omgeving is belangrijk om de openbare ruimtes aangenamer te maken.  Het niet scheiden van afval zorgt er daarbij ook voor dat dit niet verwerkt kan worden tot nieuwe grondstoffen.

Hoe kunnen we zwerfafval opruimen?

Zwerfafval wordt niet zomaar gerecycled. Hiervoor moet het gescheiden worden in de juiste afvalbakken. Als dit afval wel gescheiden wordt, worden er uiteindelijk weer nieuwe producten van gemaakt. Netjes opruimen van zwerfafval is essentieel voor het recycle-proces. Het plaatsen van bakken met voldoende volume is daarom erg belangrijk, zeker in openbare ruimtes. Op onze website hebben we een lijst met tips over hoe je het beste afval kunt scheiden in openbare ruimtes. 

Maak een einde aan zwerfaval met de bakken van BINBIN

Afvalbakken plaatsen is een van de grootste manieren om het zwerfafval tegen te gaan. Onze bakken maken het scheiden van afval zowel binnen als buiten eenvoudig en toegankelijk. Door de speciale signing is het heel makkelijk om het afval te kunnen scheiden. In openbare ruimtes hoeft men daarom weinig moeite te doen om het afval in de juiste bak te deponeren; je ziet meteen in welke bak het afval thuishoort. Daarbij kunnen de afvalbakken aan de grond vastgemaakt worden, wat ideaal is voor openbare ruimtes. Doordat wij design op maat aanbieden is er voor elke ruimte een geschikte bak.

Wist je dat het werken met groen rondom je afvalbak een psychologisch effect heeft? Daarom zijn onze BINBIN Generation Outdoor bakken voorzien van een sedum dak.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.