Batterijen afval

In vuur en vlam van batterijen en accu’s

Marloes Aarns    2 min
Batterijen en accus afval

Brandgevaarlijk

De batterij van je telefoon of powerbank is standaard deel van je dagelijkse uitrusting. Net zo makkelijk als je je huissleutel in je zak stopt, doe je dat ook met batterijen en accu’s. Toch zijn hier wel wat risico’s aan verbonden.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat apparaten met batterijen of accu’s brandgevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Batterijen en accu’s bevatten namelijk chemicaliën. Wanneer deze apparaten beschadigd raken, kunnen de chemicaliën vrijkomen en in brand vliegen.

Hoe voorkom je brand door accu’s of batterijen?

Er zijn wel een paar regels waarmee je je batterijen beschermt tegen beschadigingen. Niet gezegd dat het zo nooit meer mis gaat, maar je maakt de kans in ieder geval kleiner. Gebruik bijvoorbeeld alleen de juiste opladers voor je apparaten en zorg ervoor dat je de batterijen en accu’s niet overlaadt. Laat je telefoon dus niet de hele nacht aan de oplader liggen. En zeker niet aan een ‘neppe’ Chinese oplader. Als je merkt dat een batterij of accu warm wordt of begint te lekken, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en zorg voor een veilige inzameling.

Zamel batterijen en accu’s gescheiden in

Het is belangrijk om oude of beschadigde batterijen en accu’s apart in te zamelen voor recycling. Gooi ze nooit bij het restafval, want dan vormen ze een groot risico voor degenen die het afval verwerken en voor de omgeving waarin het afval wordt gestort. Bovendien blijven bij aparte inzameling waardevolle stoffen behouden voor recycling.

Wat doe je met oude batterijen en accu’s?

Oude batterijen of accu’s kun je opsparen en inleveren bij de gemeentelijke milieustraat of in de inzamelbakken die in elke supermarkt staan. De inzamelpunten zorgen ervoor dat de batterijen en accu’s op een veilige manier worden verwerkt en gerecycled. Heb je grotere afvalstromen van batterijen en accu’s, dan kun je hiervoor aparte afspraken maken met je afvalinzamelaar.  

 

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!