Insecten en schimmels: superhelden die de planeet redden

Bob    2 min

In een wereld met toenemende milieuproblemen en plasticvervuiling, komt hulp uit de meest onwaarschijnlijke hoek: insecten en schimmels, de ware superhelden van de natuur.  Schimmels waar je blij van wordt? Dat klinkt niet direct logisch. Toch is er reden om superblij te zijn met schimmels. Ok, niet allemaal, maar sommige schimmels kunnen helpen bij het oplossen van ons plastic probleem. Ook is er een manier gevonden om biologisch afbreekbaar plastic te maken van insecten. Say what?! Ja, echt waar. In deze blog vertellen we je graag meer over de wonderbaarlijke krachten van de natuur.

Schimmels die plastic consumeren

Ergens diep in de dichte regenwouden van Ecuador, leeft een schimmel genaamd Pestalotiopsis microspora. En het opvallende is dat de schimmel blijkt te leven van polyurethaan, oftewel plastic. De schimmel werd ontdekt door Yale studenten tijdens een excursie naar de Amazone. Ze ontdekken tijdens deze trip nog meer plastic-etende organismen, maar deze schimmel is (vooralsnog) de enige die op enkel en alleen plastic kan overleven. En sterker nog; er is ook geen zuurstof nodig om het voedsel te verteren. Dat betekent dat je in theorie de schimmel onder een berg plastic afval zou kunnen zetten om zich er op een milieuvriendelijke manier doorheen te vreten. De verwachting is dat er nog meer schimmels ontdekt kunnen worden die plastic eten. Een veelbelovende ontwikkeling!

Insecten als plastic producenten

Maar dat is niet het enige opmerkelijke nieuws. Wetenschappers hebben ook een innovatieve methode ontdekt om plastic te maken vanuit insecten. Ja, je leest het goed: insecten, die vaak als ongedierte worden beschouwd, kunnen een sleutelrol spelen in de strijd tegen plasticvervuiling. Het gaat hierbij om zwarte soldatenvliegen; vliegen die in grote hoeveelheden overal ter wereld gekweekt worden. Het gaat bij die kweek vooral om de larven die vol zitten met voedingsstoffen voor de diervoederindustrie. De volwassen insecten waren tot nu toe nutteloos, maar blijken ingezet te kunnen worden als grondstof voor multifunctionele bioplastics. Het plastic dat zo wordt geproduceerd, is niet alleen biologisch afbreekbaar, het biedt ook een veelbelovend alternatief voor traditionele op aardolie gebaseerde plastics.

de insect waar plastic van gemaakt word (zwarte soldatenvlieg). In artikel insecten en schimmels

Een hoopvolle toekomst

De ontdekking van schimmels die plastic consumeren en insecten die plastic produceren, bieden een hoopvolle blik op de toekomst. Onze eigen natuur blijkt eens te meer over verbazingwekkende krachten te beschikken die we kunnen inzetten om onze wereld te redden. Door gebruik te maken van de natuurlijke processen van insecten en schimmels, bevorderen we een circulaire economie. Zo wordt plastic niet langer een bedreiging voor onze ecosystemen, maar juist een waardevolle hulpbron.

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!