koffie dat langzaam wegtrekt

Koffiebekers en Duurzaamheid: Een Heldere Blik op de Situatie

Bob    2 min
koffiebeker die word gevuld door een barista

De Realiteit van SUP: Feiten Die We Niet Kunnen Ontkennen

In de wereld van koffiedrinkers zijn er een aantal harde feiten waar we niet omheen kunnen. We hebben een onverminderde liefde voor koffie, maar de weg die onze geliefde drank aflegt naar onze lippen staat onder druk. Sinds 1 januari 2024 zijn Single Use Plastic (SUP) koffiebekers niet meer toegestaan. Een maatregel die de wereld ten goede komt, maar waarbij de uitvoering nog zoekende is.

ILT’s Besluit: Handhaving Op Pauze

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft namelijk besloten voorlopig niet te handhaven, in afwachting van een structurele oplossing die wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet. Het gevolg is een grijze zone van onduidelijke wetgeving en gebrek aan handhaving, wat leidt tot een tekort aan duurzame en betaalbare oplossingen.

Recycling Uitdagingen: De Mix van Afval

Het probleem wordt verder gecompliceerd door het feit dat recycling van ingezamelde koffiebekers in 95% van de gevallen niet mogelijk is. Een bonte mix van afval, zoals roerstaafjes, klokhuizen, bananenschillen en papiertjes, verhindert een efficiënt recyclingproces. Alleen een monostroom, waarbij de bekers geen ander afval bevatten, komt in aanmerking voor recycling.

Oplossing in Zicht: Herbruikbare PP Beker

Maar er is licht aan het einde van de tunnel, en het komt in de vorm van een zware herbruikbare beker gemaakt van Polypropyleen (PP). Deze keuze biedt niet alleen de laagste milieu-impact, maar draagt ook bij aan een betere wereld voor de volgende generaties, dit is ook waar staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat toe oproept. Uiteraard is een goed inzamelmiddelen adequate reiniging van essentieel belang om de duurzaamheidsdoelstellingen te waarborgen.

pp koffiebekers

Duurzaam Alternatief: Papieren Bekers met FSC-hout

Voor wie liever vasthoudt aan de bekende weg, maar toch iets duurzamers wil doen, is investeren in de meest duurzaam geproduceerde papieren bekers een begrijpelijke keuze. Denk hierbij aan FSC-hout als materiaal en zoek naar partners die circulaire oplossingen bieden, waarbij de bekers na gebruik weer gerecycled kunnen worden als hygiënepapier. Uiteraard zijn onze inzamelmiddelen hier ook uitermate geschikt voor! Het wachten op nieuwe regels van het kabinet is in dit geval verstandig, zodat de investering direct aansluit op de toekomstige duurzaamheidseisen.

Conclusie: Duurzame Keuzes Voor een Betere Koffiecultuur

Of je nu kiest voor een herbruikbare beker van PP of investeert in duurzaam geproduceerde papieren bekers, het is de stap naar een bewustere, duurzamere koffiecultuur die de wereld nodig heeft. Met deze keuzes draag je bij aan een betere wereld, waarin koffie niet alleen een genot is, maar ook een positieve impact heeft op het milieu.

Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent en dan nemen wij contact met je op!