Hoeveel afval

Metaal of blik bij je plastic afval of toch niet?

Marloes Aarns    2 min

Metaal of blik bij je plastic afval of toch niet?

Sinds een paar jaar weet je niet beter, als het goed is tenminste, dan dat ook je blikjes bij het plastic afval mogen. Maar let op, sinds dit jaar is dat bij sommige afvalverwerkers veranderd. Op sommige plaatsen bestaat het plastic afval alleen nog maar uit plastic verpakkingen en drankkartons en hoort je blik er niet meer bij.

De blikjes van je doperwten of mais vallen bij sommige afvalverwerkers niet meer onder het PMD of PMB afval. Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval. Als je blik of metaal bij het restafval gooit, betekent dat niet dat ze niet meer gerecycled worden. Het verschil zit hem hier namelijk in bronscheiding versus nascheiding. Welk systeem voor jouw organisatie van toepassing is, kun je navragen bij je afvalinzamelaar.

 

Nascheiding

De afvalinzamelaars die met nascheiding werken, sorteren de diverse afvalstromen na het inzamelen zelf verder uit. Zij maken dus aan de achterkant verschillende stromen van plastic en metaal. In dit geval wordt de complete PMD-stroom in één keer ingezameld. In de nascheidingsinstallatie wordt vervolgens het blik met magneten uit het plastic gehaald. De technieken zijn inmiddels zo goed ontwikkeld dat de installaties heel goed verschillende afvalstromen kunnen sorteren.

Bronscheiding

De afvalinzamelaars die met bronscheiding werken, scheiden aan de voorkant. Dat betekent dat het afval op de locatie waar het ontstaat, bij je thuis of op je werk, gescheiden wordt. In deze gevallen hou je dus zelf het blik weg uit de stroom plastic afval. Het voordeel van scheiden aan de bron is dat de afvalstromen schoner blijven, uiteraard mits er goed gescheiden wordt. Ook heeft bronscheiding voordelen in de bewustwording. Bijvoorbeeld op scholen, zien kinderen zo direct heel goed hoeveel verpakkingen ze gebruiken.

Statiegeldstromen

Zowel voor plastic petflesjes als voor blikjes van bijvoorbeeld bier of frisdrank geldt er tegenwoordig een statiegeldsysteem. Dat betekent dat je ook deze stroom apart moet inzamelen. Met ons speciale Throw for Charity pakket, kun je jouw afvalbak eenvoudig ombouwen voor de verschillende afvalstromen: plastic, statiegeld blik en statiegeld petflesjes. De statiegeldstromen worden apart ingezameld en de opbrengst van het statiegeld wordt overgemaakt naar een door jou uitgekozen goed doel. Elk jaar krijg je een certificaat met de totale opbrengst. Wil je het statiegeld zelf houden, dan kun je deze stroom natuurlijk ook meegeven met je boodschappenbezorger.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.