modulaire BINBIN afvalbak

Afval scheiden met modulaire afvalbakken

Rogier Hofstee    3 min
Splitter

De afvalbranche is volop in beweging en onvoorspelbaar

Afval scheiden blijft een doorgaand proces. De afvalbranche is volop in beweging en daardoor onvoorspelbaar. De hoeveelheid afval blijft vrijwel gelijk, maar de afvalstromen worden alleen maar meer. Dit maakt het lastig om de juiste afvalbak aan te schaffen. Telkens een bak bijkopen is duur. Daar hebben wij van de Afvalbak een oplossing op bedacht. In deze blog leggen wij uit waarom onze splitsbare afvalbakken toekomstgericht zijn en hoe ze bijdragen aan de circulaire economie.

Verschillende afvalstromen 

De afvalbranche is volop in beweging en daardoor ook behoorlijk onvoorspelbaar. Afvalstromen zullen in de toekomst gaan schuiven. Denk bijvoorbeeld aan de afvalstroom PMD (plastic, metaal, drankpakken). Door de komst van statiegeld op kleine PET flesjes, kun je deze afvalstroom nu splitsen in PET flesjes en PMD. In 2023 hebben blikjes ook statiegeld gekregen; nog een splitsing? Of gaat blik in dezelfde bak als PET flesjes en moet alleen de communicatie worden aangepast? Bij de modulaire bakken van de Afvalbak kan het allebei in een handomdraai.

Het grappige is dat ook de inzamelaar van het afval of de grondstof gaat veranderen. Het PMD gaat straks nog mee met de afvalinzamelaar, maar de PET flesjes en blikjes gaan mee met de bezorging van Albert Heijn, Jumbo, Picnic, Hanos, Sligro of iets dergelijks.

Nog een goed voorbeeld is het scheiden van PMD en restafval. Op dit moment wordt dit los van elkaar ingezameld, maar er is een grote kans dat in de toekomst de stromen weer samengevoegd worden. Dit komt doordat de hoeveelheid restafval blijft verminderen. We sorteren steeds meer afvalstromen uit het restafval. De kleine hoeveelheid die overblijft kan door effectieve nascheiding alsnog gesorteerd worden.

Waarom afval scheiden? 

Het Landelijk Afval Plan (LAP), het beleid van de overheid, schrijft voor dat bedrijven minimaal 75% van hun afval moeten scheiden. Om dit waar te maken, is het belangrijk om de juiste afvalbakken neer te zetten. Daarbij wil de overheid in 2050 naar een circulaire economie. Dit houdt in dat er op den duur geen afval meer bestaat, maar dat alle grondstoffen steeds weer gerecycled en gebruikt worden.

Restafval wordt ieder jaar duurder

Ook is het scheiden van afval goedkoper dan het inzamelen van alleen maar restafval. Dit komt door de afvalbelasting op restafval. De afgelopen jaren is de belasting op restafval gestegen van iets meer dan €13,- per 1.000 kilogram in 2018 naar iets meer dan €32 euro in 2020. In de toekomst zal dit bedrag uiteindelijk oplopen tot wel €150,-! Alle grondstoffen die recyclebaar zijn, zullen geen afvalbelasting krijgen. Bij deze recyclebare producten kun je denken aan plastic en papier. Door het scheiden van afval en het reduceren van restafval ben je als bedrijf dus veel goedkoper uit.

Modulaire afvalbakken 

De verschillende soorten afvalstromen zullen in de toekomst blijven schuiven. Stromen worden samengevoegd of juist opgedeeld. Daarom is het handig dat je beschikt over een afvalbak die modulair is. Op die manier is de afvalbak makkelijk aan te passen aan de behoefte die er op dat moment is. Met de modulaire bakken van de Afvalbak hoef je niet bij elke nieuwe afvalstroom een nieuwe afvalbak aan te schaffen. Met slechts een hele kleine investering in een paar communicatiemiddelen, opening of binnenbak ben je good to go! De afvalbakken van BINBIN zijn zo ontwikkeld dat ieder sorteervak  intern gesplitst kan  worden waardoor een nieuwe bak nooit nodig is. Voeg ook gemakkelijk stromen samen door de splitters uit de bakken te verwijderen. Voor de komende 10 jaar ben je flexibel in het afval dat je moet sorteren!

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.