Oud papier is een van de meest bekende afvalstromen van Nederland. Al decennialang scheiden we braaf ons oude papier en karton. Thuis, maar ook op de zaak. Gelukkig maar, want papier is uitstekend opnieuw te gebruiken als nieuw papier. Voorwaarde daarvoor is wel dat de kwaliteit van het oud papier goed is. En dat betekent dat niet al het papierafval bij het oud papier mag.
Pizzadozen
Een hot topic bij het scheiden van papierafval is de veelvoorkomende discussie of pizzadozen nou wel of niet bij het oud papier mogen. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: als de pizzadoos schoon en vrij is van vetvlekken, mag deze bij het oud papier worden weggegooid. Als de doos bevuild is met etensresten of vet, hoort deze bij het restafval.
Vervuild papier en karton
Het lijkt misschien logisch om vervuild papier en karton bij het oud papier te gooien, maar dit is niet de juiste manier van afvalscheiding. Papier en karton dat vies is geworden door bijvoorbeeld voedselresten, vetvlekken of chemicaliën, kan de kwaliteit van het gerecyclede papier verminderen. Het is daarom belangrijk om vervuild papier en karton bij het restafval te gooien. Voorbeelden van vervuild papier dat niet bij het oud papier mag, zijn dus die pizzadozen met vetvlekken, vieze zakdoekjes en keukenpapier met voedselresten.
Kassabonnetjes en co
Hoewel kassabonnetjes vaak van papier zijn gemaakt, mogen ze niet bij het oud papier worden weggegooid. Dit komt doordat kassabonnetjes meestal een coating bevatten die niet recyclebaar is. Dus kassabonnetjes? Bij het restafval! Wat nog meer niet bij het oud papier mag? Behang, bakpapier en ander vetvrij papier, enveloppen met bubbeltjesplastic, foto’s en drinkpakken. Maar die laatste, die gooide je natuurlijk al lang bij het PMD afval.
Wat gaat er wel bij het oud papier?
Gelukkig kan veruit het grootste gedeelte van het papierafval wel gewoon bij het oud papier. Denk aan schone dozen, eierdozen, enveloppen (ook met venster), kranten, reclamefolders, brochures en tijdschriften, wc-rolletjes, schone servetten of keukenrol, print- en kopieerpapier en cadeau- en inpakpapier. Na de inzameling wordt alles wat niet in het papier thuishoort, zoals nietjes, verwijderd. En dan krijgt jouw oud papier een nieuw leven als nieuw papier!
BINBIN helpt jou communiceren
Veel afval wordt nog verkeerd gescheiden. Niet uit onwil, maar uit onwetendheid. Goede communicatie over wat in welke bak hoort, is dan ook essentieel. Het goede nieuws is: wij helpen je hier mee. Wij kunnen je voorzien van allerlei communicatiematerialen die je kunt inzetten in de organisatie. Van magneetstickers op de afvalbakken tot nieuwsbrieven en posters. Wij maken het jou makkelijk om je collega’s voor te lichten en te stimuleren om hun afval goed te scheiden. Zo realiseren we samen een betere afvalscheiding en zetten we concrete stappen op weg naar een circulaire economie.
GFT
GFT
Groente, fruit en klein tuinafval wordt ook wel gft-afval genoemd en kan gezien worden als materiaal dat composteerbaar is. Hoe zuiverder gft-afval wordt ingezameld, hoe beter het te verwerken is tot kwaliteitscompost. Etensresten, koffieresidu of bloemen — het valt allemaal onder gft-afval en kan ook op kantoor apart worden ingezameld. Hoewel dit misschien niet de eerste afvalstroom is waar je aan denkt bij bedrijfsafval, is het toch echt een belangrijke bron van nieuwe energie. Waar veel mensen werken ontstaat ook veel gft-afval. Door dit slim in te zamelen draag je bij aan een betere wereld.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom GFT

Bekers en Cups
Bekers en cups
Wegwerpbekers zijn misschien niet de meest ideale gebruiksvoorwerpen, simpelweg omdat ze voor eenmalig gebruik zijn. Toch zijn bekers niet het grootste probleem als het aankomt op de groeiende afvalberg. De kartonnen bekers met polyethyleen-coating kunnen namelijk heel goed gerecycled worden tot bijvoorbeeld toiletpapier. Door ze apart in te zamelen, verkort je het verwerkingstraject en leg je minder druk op het milieu.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom bekers/cups

PMD
PMD
PMD-afval duidt de groep plastic, metaal en drinkpakken aan. Deze afvalstroom is groot binnen huishoudens en bedrijfsomgevingen. Veel verpakkingen worden namelijk gemaakt van plastic of metaal en de stapel PMD-afval stapelt zich dan ook snel op. Gelukkig is dit materiaal doorgaans erg geschikt om gerecycled te worden. Zo ontstaan grondstoffen die weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Bovendien kan het materiaal in deze afvalstroom na de bronscheiding – het moment dat jij het apart inzamelt – ook nog bij een nascheiding – het moment waarop een verwerkingsbedrijf het PMD-afval machinaal verwerkt – nog verder gescheiden worden. Zo worden metalen verpakkingen bijvoorbeeld weer gebruikt in de metaalindustrie en worden plastic verpakkingen verwerkt tot recycled plastics. Helemaal circulair.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom PMD

Papier
Papier en karton
De afvalstroom papier en karton is met name in het bedrijfsleven een grote bron van afval. Onder deze afvalstroom verstaan we o.a. drukwerk, kartonnen dozen en andere kartonnen verpakkingen. Het is belangrijk om deze afvalstroom zo schoon mogelijk in te zamelen zodat het sorteerproces snel verloopt en het ingezamelde papier en karton weer gebruikt kan worden voor producten als printpapier of zakdoekjes. ‘Schoon’ in deze context betekent zowel niet verontreinigd als zo min mogelijk gemixt met materialen die niet binnen deze afvalstroom vallen, zoals metaal of plastic. Een goed voorbeeld hiervan is de welbekende gebruikte pizzadoos. Door het vet van de pizza is het karton dusdanig vervuild dat het niet meer bruikbaar is.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstromen papier en karton

Glas
Glas
Glasafval is het perfecte voorbeeld van een circulaire afvalstroom. Glas kan namelijk goed omgesmolten worden tot nieuw glas. Keer op keer — zonder kwaliteit te verliezen. Het gescheiden inzamelen van glas is inmiddels behoorlijk ingeburgerd maar op kantoor kan het nog beter. Zorg ervoor dat lege flessen waar geen statiegeld op zit niet in een hoek of onder een bureau belanden, maar verzamel ze centraal en voedt de cirkel met nieuwe grondstoffen.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom glas

Petflessen
Petflessen
Sinds 1 juli 2021 ontvang je statiegeld op ieder plastic flesje. Dit betekent dat je als bedrijf, onderwijsinstelling, horecagelegenheid of sportkantine iedere petfles weer in wil leveren. Met een speciale bak voor petflessen maak je dit zo makkelijk mogelijk en draag je ook nog eens bij aan een schone omgeving. Neem bijvoorbeeld ons Throw For Charity initiatief. Petflesjes worden dan apart ingezameld en de opbrengst van het statiegeld wordt overgemaakt naar een door jou uitgekozen goed doel.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom PET

Rest
Restafval
Onder restafval verstaan we eigenlijk alles wat niet thuishoort in de afvalstromen die gerecycled kunnen worden wanneer ze apart ingezameld worden. Toch betekent dit niet dat restafval niet verwerkt kan worden tot nieuwe duurzame energie en grondstoffen.Sterker nog, steeds meer duurzame energie wordt vervaardigd uit het verbrandingsproces van restafval. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, stoom en warmte. Na het verbrandingsproces blijven bovendien waardevolle resten achter die óók weer gebruikt kunnen worden voor de zwaardere industrie. Kortom, afval is nooit écht afval.
Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Rest

Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.