Piepschuim afval

Piepschuim afval, weg ermee!

Marloes Aarns    2 min
Piepschuim afval

polystyreen

Piepschuim, ook wel bekend als polystyreen, wordt veel gebruikt in allerlei verschillende producten. Denk aan verpakkingen, maar ook als isolatie. Een handig product dus, maar toch zien we het liever niet. Piepschuim is namelijk een slecht recyclebaar materiaal en een grote veroorzaker van zwerfafval.

Wat is er mis met piepschuim?

Het grootste probleem met piepschuim afval is dat het vaak terecht komt in de zogenaamde plasticsoep. Piepschuim is licht van gewicht en wordt makkelijk meegenomen door wind en golven. In de oceanen blijft het jaren ronddrijven met alle gevolgen van dien. Dieren raken er in verstrikt of zien het aan voor voedsel waardoor ze overlijden.

Wat zijn alternatieven voor piepschuim?

Het goede nieuws is: piepschuim is eenvoudig te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Denk maar aan papieren verpakkingen, biologisch afbreekbare verpakkingen en herbruikbare verpakkingen. En gelukkig gebeurt het ook steeds vaker, als verpakkingsmateriaal zien we steeds vaker karton of plastic luchtzakjes. Bij De Afvalbak gebruiken we uiteraard ook heel bewust geen piepschuim bij het verzenden van onze afvalbakken.

Wat doe je met piepschuim afval?

Toch zul je nog best regelmatig piepschuim tegengekomen. Wat doe je er dan mee? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de hoeveelheid piepschuim afval die je hebt. Heb je af en toe een stukje piepschuim, dan mag dat bij het restafval. Heb je grote hoeveelheden piepschuim, neem dan contact op met je afvalinzamelaar om tot een oplossing te komen. Afvalinzamelaars zoals Beelen, maar ook bijvoorbeeld Prezero of Milieu Service Nederland, hebben oplossingen voor piepschuim.

Wat gebeurt er met ingezameld piepschuim?

Ingezameld piepschuim wordt gebruikt om weer nieuw piepschuim van te maken. Daarvoor is het wel belangrijk dat het apart en schoon wordt ingezameld. Vervuilde vleesschaaltjes horen hier dus niet bij. Het ingezamelde piepschuim gaat door een shredder en wordt vermalen tot kleine korrels. Dit is de grondstof voor nieuw piepschuim. Wanneer je goed inzamelt, hoeft piepschuim dus geen grote belasting voor het milieu te zijn.

Kortom, piepschuim is een lastig materiaal. Het is weliswaar te recyclen, maar het blijft tegelijkertijd een grote bron van rest- en zwerfafval. Het is dus vele malen beter om het gebruik van piepschuim te voorkomen door het te vervangen voor andere materialen. Heb je toch met piepschuim te maken, zorg dan dat je het goed gescheiden houdt en gescheiden aanbiedt voor recycling.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.