Planten op de werkvloer? Moet je doen!

Bob    3 min

Planten op de werkvloer staan natuurlijk hartstikke gezellig. En je kunt je achter een grote plant af en toe lekker verschuilen voor die praatgrage collega. Maar er zijn meer goede redenen om te kiezen voor planten op kantoor. Zo blijken planten te zorgen voor minder ziekteverzuim. Say what?! Ja, echt waar! Hieronder lees je hoe dat zit én wat je met je plantenafval doet.

Eerst de feiten. Uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras, blijkt dat het hebben van planten op de werkvloer zes belangrijke voordelen heeft. Planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid, een comfortabeler binnenklimaat, een aantrekkelijkere werkomgeving, een positievere gemoedstoestand, een grotere tevredenheid over het eigen functioneren én, samenhangend met alles hiervoor, minder ziekteverzuim. En niet een klein beetje; het ziekteverzuim van mensen die in een ruimte met planten werken, ging van 36% naar 16%. Al deze voordelen zorgen ervoor dat de aanschaf en het onderhoud van de planten al binnen een jaar terugverdiend kunnen zijn. Dat is nog eens makkelijk, én mooi, besparen!  

Gratis groente kweken

Leuk dus die planten, maar nog leuker is het als je zelf (gratis!) je eigen planten kunt kweken. Nóg leuker wordt het als je ook wat eetbaars kunt kweken. Nou, dat is, om in plantentermen te blijven, een peulenschil. Van het afval van groente en fruit dat je normaal gesproken weggooit, kun je namelijk zelf nieuwe planten kweken. Zo laat je uit de zaadjes van bijvoorbeeld tomaten, paprika of courgette nieuwe plantjes groeien. En als je een teentje knoflook in de aarde stopt, gooit er vanzelf een knoflookplantje. Maar ook het snijafval van groente is heel goed te gebruiken. Zet het onderste gedeelte van de stronk van bijvoorbeeld sla of bleekselderij in een schaaltje met water, en vervolgens groeien er vanzelf nieuwe bladeren aan. Wanneer de stronk wortels krijgt, kun je hem opnieuw in de aarde planten.

Van GFT naar voeding voor je plant

Heb je planten en GFT-afval, dan heb je een ideale combinatie in huis. Met planten kan je namelijk op een circulaire manier van je GFT-afval afkomen. Hoe? Door je GFT-afval om te zetten in compost. We raden je niet aan om een composthoop op de zaak te beginnen, want dat kan zorgen voor nare geurtjes en ongedierte. Wat wel goed werkt, is een wormenbak. Een wormenbak houdt zichzelf in balans. De wormen eten het GFT-afval op en zorgen daarmee voor compost. En dat vinden je planten weer lekker.

Help, mijn plant legt het loodje!

Blijken je vingers toch niet zo groen te zijn of heb je een veeleisende plant waarmee het niet klikt? Dan kan het gebeuren dat er eens een plant sneuvelt. Is hij echt overleden, gooi hem dan bij het GFT-afval. Zit er nog iets van leven in, dan kun je de plant naar het plantenasiel brengen. Vrijwilligers met groene vingers doen er alles aan om jouw plant weer op te laten bloeien. Je kan hier trouwens ook weer tot leven gewekte plantjes kopen voor een schappelijke prijs.

Waar laat je plant-gerelateerd afval? 

Bij het verzorgen van een plant kan af en toe ander afval vrijkomen. Denk aan flessen met insectenbestrijdingsmiddel of een kapotte gieter. Wij zetten een paar veel voorkomende afvalsoorten op een rijtje en vertellen je bij welke afvalstroom ze thuishoren. 

  • Plastic potjes waarin planten worden verkocht: bij PMD of PD afval.
  • Bloempot van hard kunststof of emmer: bij hard kunststof op het afvalbrengstation.
  • Terracotta potjes: terracotta of stukken terracotta mogen niet bij het GFT afval. Terracotta is een natuurlijk materiaal, maar composteert niet. Zet deze potjes bij het grofvuil of scheid ze bij je restafval.
  • Lege plastic verpakking van chemicaliën: lege verpakkingen mogen bij het PMD of PD afval. Zitten er nog restanten in, doe ze dan bij het restafval.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.