iemand in het restaurant die eten in plastic verpakt

Plastic meegeven? Beter niet! 

Bob    2 min

Verkoop jij poke bowls in plastic bakjes in de kantine? Of heb je een horecagelegenheid met coffee to go? Dan moet je vanaf 1 juli waarschijnlijk wat gaan veranderen. Vanaf 1 juli mag je namelijk geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer meegeven. Klanten moeten dan extra betalen voor deze wegwerpproducten óf hun eigen alternatief meenemen. Deze nieuwe maatregel komt voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en moet het gebruik van plastic verpakkingen verminderen en bedrijven stimuleren duurzame alternatieven aan te bieden.

Geen gratis bekertjes meer

Bij het afhalen of laten bezorgen van eten en drinken, moeten klanten vanaf 1 juli extra betalen voor plastic wegwerpbakjes en bekers. Ondernemers mogen deze wegwerpartikelen niet meer gratis aanbieden. Daarnaast moeten ze een duurzaam alternatief aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld een herbruikbare beker met statiegeld zijn die je weer terug moet brengen. De klant kan ook zelf een bakje of beker meenemen en die laten vullen. Het is dan ook slim om alvast na te denken over je portionering. Hoe zorg je dat iedereen even veel krijgt als je klanten hun eigen bakjes meenemen? En vul je een meegebrachte mok tot de rand, ongeacht hoe groot die mok is?

iemand in het restaurant die eten in plastic verpakt

In de praktijk

De regel gaat gelden voor alle wegwerpbekers en bakjes met plastic. Denk aan meeneemkoffie, maar ook broodjes uit de kantine of afhaalmaaltijden, snacks en drankjes. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel extra geld ze rekenen voor het wegwerpservies. Dit bedrag staat apart op de bon. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Bewuste keuzes

Deze verplichting dwingt bedrijven om bewuste keuzes te maken en de impact op het milieu te verminderen. Samen gaan we van wegwerp naar hergebruik, waardoor we bijdragen aan een duurzamere, circulaire economie. Dit is essentieel, want alleen al in Nederland belanden elk dag 19 miljoen plastic bekers of bakjes in de prullenbak, terwijl ze maar één keer gebruikt worden. Dit is zonde van het materiaal én schadelijk voor het milieu. Veel van dit afval belandt namelijk in de berm of op straat en uiteindelijk dus in de plasticsoep in onze oceanen.

Meer weten? Kijk op: https://minderwegwerpplastic.nl/

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.