Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid
Nederland wil in 2050 een circulaire economie gerealiseerd hebben. In een circulaire economie bestaat er geen afval. Door afval goed te scheiden en apart in te zamelen, blijven grondstoffen behouden en kunnen ze opnieuw ingezet worden als grondstof voor nieuwe producten. De Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid (UPV) is een middel om de transitie naar een circulaire economie in de Europese Unie te ondersteunen.
Wat is producentenverantwoordelijkheid?
Producentenverantwoordelijkheid betekent dat producenten of importeurs (mede) verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die ze op de markt brengen (bron: afvalcirculair.nl). Deze verantwoordelijkheid geldt voor verschillende categorieën, waaronder verpakkingen en wegwerpplastic. Om aan de verplichtingen van de verantwoordelijkheid te voldoen, kunnen producenten of importeurs een inname- en verwerkingsstructuur opzetten. Een voorbeeld hiervan is het statiegeldsysteem op plastic flessen.
En hoe zit dat met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid?
De Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) is eigenlijk een strengere variant van de producentenverantwoordelijkheid. Er gelden UPV’s voor autobanden, autowrakken, batterijen en accu’s, elektrische en elektronische apparatuur, verpakkingen en vlakglas. Sinds 2019 is er ook de richtlijn voor single use plastic. Het gevolg hiervan is dat wegwerplepeltjes, rietjes en andere wegwerpplastics vanaf juli 2021 in heel Europa verboden zijn.
Zit er nog meer regelgeving aan te komen?
In 2023 gaat het besluit Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel gelden. Dat betekent dat producenten van kleding verantwoordelijk worden voor de inzameling, recycling en afvalverwerking van de producten die ze op de markt te brengen. Zij moeten ook zelf gaan betalen voor de organisatie hiervan. Op dit moment zijn gemeenten nog verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankt textiel. In 2023 verschuift die verantwoordelijkheid dus naar de producent. Het doel van deze regeling is zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling.
En de andere branches?
Het is nog onduidelijk of er nog meer of andere UPV’s aan staan te komen. Wat wél duidelijk is, is dat we met zijn allen streven naar een circulaire economie. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de regels rondom afval steeds strenger zullen worden, voor alle branches en alle organisaties.
Wat kan ik nu al doen?
Producentenverantwoordelijkheid ligt ‘aan de achterkant’, bij de producten die je op de markt brengt. Maar ook als er (nu nog) geen UPV voor jouw branche geldt, kun je zorgen dat je je zaken aan de voorzijde al op orde hebt. Door op de productieplaats, maar ook op kantoren, te streven naar nul restafval. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want afval scheiden kan heel gemakkelijk zijn. Met de modulaire, circulaire afvalbakken van BINBIN bijvoorbeeld.
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.