De recycle-reis: het stappenplan naar zakelijk afvalrecycling

Bob    4 min

Het belang van recycling wordt steeds groter in onze samenleving, en het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol. Door te beginnen met recycling kun je met jouw organisatie niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook kosten besparen en je groene imago versterken. Wil je graag beginnen met recyclen, maar weet je niet hoe? In deze blog vind je alle stappen om te beginnen met recycling.

Stap 1: De afvalwijzer checken

Voordat je begint met recycle reis, is het belangrijk om te weten welke materialen recyclebaar zijn. Een handige eerste stap is het raadplegen van de afvalwijzer, een online hulpmiddel dat je informeert over het scheiden van afval en de bijbehorende regelgeving in jouw regio. Zo krijg je een goed overzicht van de verschillende soorten afval en de juiste manier van scheiden.

Stap 2: Zakelijk afval in kaart brengen

Om effectief te kunnen recyclen, is het belangrijk om te weten welke soorten afval er in jouw bedrijf vrijkomen. Maak een inventarisatie van het afvalproces binnen je bedrijf en identificeer de verschillende materialen die worden weggegooid. Dit kan variëren van papier en karton tot plastic, glas, elektronica en organisch afval. Door een duidelijk beeld te krijgen van het afval dat vrijkomt, kun je gerichter te werk gaan bij het opzetten van afvalmanagement. Geen idee waar te beginnen? Wij helpen je hier graag met deze inventarisatie!

Stap 3: Samenwerken met andere bedrijven

Samenwerking met andere bedrijven in jouw omgeving kan voordelen bieden op het gebied van recycling. Door gezamenlijke inspanningen kunnen jullie de kosten delen en efficiënter omgaan met recycle mogelijkheden. Kijk of er lokale initiatieven zijn waarbij bedrijven samenwerken, zoals gezamenlijke inzamelacties op een bedrijventerrein. Door krachten te bundelen, kunnen bedrijven een grotere impact hebben op het gebied van duurzaamheid.

Stap 4: In gesprek gaan met afvalinzamelaars

Om je recycling ook echt in de praktijk te brengen, moet je een contract afsluiten met een lokale afvalinzamelaar en/of recyclingbedrijf. Zij kunnen je adviseren en alles vertellen over de mogelijkheden voor afvalverwerking en recycling in jouw regio.

Stap 5: Plaats afvalbakken op centrale plekken

Een effectieve manier om recycling te stimuleren binnen je bedrijf, is door afvalbakken op strategische locaties te plaatsen. Zoek naar centrale plekken waar veel mensen langs komen en die voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn. Zet hier modulaire afvalbakken neer voor specifieke materialen, zoals papier, plastic, glas en batterijen. Zorg ervoor dat duidelijk is welk afval in welke opening hoort en dat er duidelijke instructies zijn voor het juist scheiden van afval.

Een strategische plek waar gemakkelijker gerecycled kan worden

Stap 6: Maak doelstellingen

Om je bedrijfsrecyclingprogramma te meten en te verbeteren, is het belangrijk om concrete doelstellingen te stellen. Denk hierbij aan het verminderen van de hoeveelheid restafval of het verhogen van het percentage gerecyclede materialen. Door doelstellingen te formuleren en regelmatig de voortgang te evalueren, kun je de impact van je inspanningen meten en waar nodig aanpassingen maken.

Stap 7: Betrek werknemers en zorg voor duidelijke communicatie

Het succes van een bedrijfsrecyclingprogramma hangt sterk af van de betrokkenheid van medewerkers. Informeer jouw collega’s over het belang van recycling en de specifieke maatregelen die binnen jouw organisatie worden genomen. Hoe makkelijker je ze het maakt, hoe groter het succes. Zorg dus dat het afval scheiden een eitje is. Dit doe je door duidelijke communicatie rondom en op de bakken. Wij helpen je graag met magneetstickers voor op de bakken, posters en meer.

Stap 8: Verken mogelijkheden voor upcycling en hergebruik

Naast recycling kun je ook kijken naar mogelijkheden voor upcycling en hergebruik van materialen. Door creatief te denken, kun je afval omzetten in waardevolle producten of materialen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gerecyclede materialen in productontwerpen of het doneren van overtollige materialen aan lokale organisaties of scholen. Het verkennen van deze mogelijkheden kan niet alleen de hoeveelheid afval verminderen, maar ook nieuwe kansen bieden voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Conclusie

Beginnen met bedrijfsrecycling heeft een positieve impact op zowel het milieu als de bedrijfsvoering. Door bovenstaande stappen te volgen, help je jouw organisatie op weg naar effectief afvalmanagement. Begin jouw recycle reis vandaag nog en lukt het je niet alleen? Wij helpen je graag!

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.