Blik statiegeld

Blikjes in je afval? Die zijn geld waard!

Marloes Aarns    2 min
Blik statiegeld

Het zat er al een poosje aan te komen, maar nu is het dan echt zeker: er komt statiegeld op blikjes. De invoerdatum hiervoor wordt april 2023. Heb jij al nagedacht over hoe je dat in jouw organisatie gaat organiseren?

In totaal worden er in Nederland zo’n 200 miljoen blikjes per jaar verkocht. Daarvan belanden er op dit moment nog jaarlijks zo’n 150 miljoen in het milieu. Reden voor staatssecretaris Stientje van Veldhoven om de statiegeldregeling door te voeren. Net als voor kleine plastic flesjes, wordt het statiegeld op blikjes straks € 0,15. Het doel van de regeling is om de blikjes in te zamelen en te recyclen, zodat ze niet als zwerfafval op straat belanden.

Blikjes? In een eigen vak van de afvalbak!

Een nuttige maatregel dus, die weer stappen zet op weg naar het realiseren van een circulaire economie. Maar hoe ga je dat doen in de praktijk? En komt met deze maatregel een extra afvalstroom bij die je apart moet aanleveren voor inzameling. Gelukkig hoeft dat niet heel ingewikkeld te zijn. Bij de afvalbak werken we met modulaire afvalbakken. Onze topper, de BINBIN, is modulair van binnenuit. Wanneer je afvalstromen wijzigen, kun je eenvoudig het binnenwerk van de bak aanpassen. Zo kun je een van de inzamelopeningen aanpassen naar een statiegeldfractie. Door fractiesjablonen en magneetstickers op de bak te plakken, is het voor iedereen direct duidelijk wat er in de bak hoort.

Twee stromen in één vak 

Verzamel je al statiegeldflesjes apart in, dan kun je er ook voor kiezen om dat vak van de afvalbak te splitsen in twee halve afvalstromen. Het enige wat je dan doet, is een splitter bestellen om het vak op te delen. Ook nu zorgen fractiesjablonen en magneet stickers ervoor dat duidelijk is wat in welk deel van de bak thuishoort. Op deze manier heb je één vak van je afvalbak met twee statiegeldstromen.

Inleveren voor statiegeld

Zit de bak vol? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen met jouw statiegeldstromen. Je kunt de ingezamelde flesjes en blikjes zelf inleveren bij een statiegeldpunt of je kunt ze meegeven met jouw boodschappenbezorger. Easy does it.

Sparen voor het goede doel

Je kunt er ook voor kiezen om jouw statiegeld te schenken aan een door jou uitgekozen goed doel. Hiervoor heeft De Afvalbak Throw for Charity opgericht. Alle petflesjes en blikjes die jouw organisatie inzamelt via Throw for Charity, geef je mee met jouw boodschappenbezorger. Deze registreert het ingezamelde statiegeld en boekt het totaalbedrag een keer per jaar over naar Throw for Charity. Wij boeken jouw opbrengst, onder supervisie van een advocaat een notaris, door naar het door jou gekozen goede doel. Jij krijgt een certificaat dat je op kunt hangen op kantoor en kunt delen op jouw socials. De ideale manier om supermakkelijk het goede doel te steunen én jouw mvo-beleid zichtbaar te maken voor de buitenwereld.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.