theezakjes en koffiepads GFT scheiden

Theezakjes en koffiepads? Bij het GFT-afval!

Marloes Aarns    1 min

Gft scheiden: etensresten, bloemen, snoeiafval en meer

Wat is gft afval? GFT staat voor groente fruit en tuinafval, ook wel bekend als groen afval. In de afvalbak gft mogen alle plantaardige en dierlijke resten. Denk aan groente en fruit, etensresten, eieren, eierschillen, oud brood, kaaskorsten zonder plastic en zelfs vlees en visresten. Ook klein snoeiafval uit de tuin, uitgebloeide bloemen, onkruid, takken en dode kamerplanten mogen in de afvalbak voor groen afval. En, misschien onverwacht, ook keukenrol, tissues en wc-papier mogen in de afvalbak gft. In 2023 wordt deze lijst nog verder uitgebreid!

Theezakjes en koffiepads? Bij het GFT-afval!

Theezakjes en koffiepads mogen sinds dit jaar (2023) bij het GFT-afval. Huh, was dat nog niet zo dan? Nee, officieel hoorden theezakjes en koffiepads bij het restafval. Theezakjes en koffiepads werden namelijk vaak gemaakt van plastic of papier met een plastic coating. Daarom waren ze niet geschikt voor compostering. Maar nu wel!

Volledig composteerbaar

Enkele jaren geleden hebben de Nederlandse koffie-en theeproducenten al een afspraak gemaakt met de Rijksoverheid om alle koffiepads en theezakjes volledig composteerbaar te maken. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. De zakjes en kopjes moesten tenslotte wel sterk genoeg zijn. Er is dus flink getest en gesleuteld om de zakjes en pads praktisch bruikbaar én volledig composteerbaar te maken. En het goede nieuws is: dat is gelukt. Bij een recente steekproef was al 93% van de theezakjes composteerbaar en 97% van de koffiepads.

Van koffie naar compost
Deze nieuwe afvalstroom gaat naar verwachting elk jaar maar liefs 88 miljoenkilo extra compost opleveren. Dat is goed nieuws voor de land- en tuinbouw, want hier groeien planten en gewassen goed op. Dus neem nog een lekker kopje thee en het zakje, hup, bij het GFT! Oh ja; wel even opletten; koffiecups moeten apart gerecycled worden.

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.