Textiel afval

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel staat voor de deur

Marloes Aarns    2 min

producentenverantwoordelijkheid textiel

Er wordt al lang over gesproken, maar de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor de textielbranche lijkt er nu dan echt aan te komen. Naar verwachting gaat de UPV Textiel in de eerste helft van 20223 in. Dat betekent dat producenten en importeurs van onder meer kleding verantwoordelijk worden voor het inzamelen, hergebruiken en recyclen van de producten die ze op de markt brengen. En dat betekent een flinke aanpassing voor modeketens zoals Zara en Newyorker.

Beleidsprogramma Textiel

Het beleidsprogramma Textiel, in 2020 gepresenteerd door staatssecretaris Van Veldhoven van infrastructuur en Waterstaat, geeft stappen en tussendoelen om uiteindelijk in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. De acties zijn gericht op drie onderwerpen: de ontwerp- en productiefase, de gebruiksfase en de afdankfase. De UPV is vooral van toepassing op de afdankfase. Door het afgedankte textiel weer in te zamelen, kan het hergebruikt of gerecycled worden.

Winkels moeten zelf inzamelen

Producenten en importeurs van kleding, bed-, bad- en tafeltextiel op de Nederlandse markt worden met de UPV verantwoordelijk voor het inzamelen, hergebruiken en recyclen van alle textielproducten die ze op de markt brengen. Ze moeten daarvoor zelf een inzamelsysteem opzetten. Bovendien moeten ze monitoren hoeveel textiel ze afzetten en ook weer inzamelen.

Goede voorbeelden

Veel winkelketens hebben al een systeem opgezet om gebruikt textiel in te zamelen. Zo kun je bij elk HEMA filiaal gebruikte handdoeken, dekbedovertrekken of kleding inleveren zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Ook bij H&M en C&A kun je overtollige kleding of textiel inleveren in de winkels. Alles wat hier ingeleverd wordt, wordt gesorteerd op kwaliteit en vervolgens tweedehands weer verkocht, gebruikt om andere producten zoals schoonmaakdoekjes van te maken of versnipperd tot textielvezels en gebruikt om bijvoorbeeld isolatiemateriaal van te maken. Bij vrijwel alle winkels waar je oude kleiding kunt inleveren, krijg je daar een kortingsbon voor terug. Dubbel winst dus!

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.