Van Afvalbak naar BINBIN

Bob    9 min

Het verhaal van BINBIN begon met een zoektocht met een simpel doel: duurzame afvalscheidingsbakken voor een evenementenlocatie. Een bak met goede looks, een leuke prijs en een circulair karakter. Hoe moeilijk kon het zijn? Tot onze grote verbazing bleek dit onmogelijk. Tja, dan moet je het zelf maar gaan maken! En zo geschiedde.

Na een lange, tevergeefse zoektocht naar de ideale afvalbak, besloten De Afvalbak-oprichters Remco Smits en Philip Lamers dat het beter kon. Philip werkte bij het Hilversumse hotel- en congrescentrum Gooiland, Remco was uitbater van de Gooise evenementenlocaties The Upper Deck en Finley Het Witte Huis. Philip was op zoek naar afvalscheidingsbakken om te kunnen voldoen aan het Green Key-keurmerk. Noodgedwongen bestelde hij bakken bij een afvalverwerker. Maar deze waren veel te duur en ook nog niet mooi. Dat bracht het tweetal op het idee om het zelf te gaan doen. Maar dan beter.

Remco stond niet direct te springen. “Afvalbakken, dat leek me niet erg sexy. Maar ’s avonds dacht ik er nog eens over na. Ik ging wat onderzoeken en zag dat het webadres Deafvalbak.nl nog vrij was. Toen dacht ik: als we ze circulair en ook nog eens echt mooi maken, is het wel een goed verhaal.” De twee bundelden de adviezen van facilitair managers, afvalverwerkers en topinterieurarchitecten en combineerden die met hun gezamenlijke 30 jaar ervaring in hospitality.  Zo ontstond de eerste afvalbak.

Remco en Philip de oprichters naast de afvalbak
assortiment van original afvalbakken

De Original: de eerste afvalbak van gerecycled staal met een bamboe hoed

Eind 2019 was de presentatie van het allereerste product van De afvalbak: De Original. Een afvalbak van gerecycled staal met een hoed van duurzaam bamboe. Sexy, Plug ’n Play en Circulair. Het concept sloeg in als een bom. Het jaar 2020 ontvouwde zich dan ook direct als een vruchtbaar jaar en hierdoor groeide het bedrijf enorm. Remco: “De eerste bak kwam op het NS- hoofdkantoor te staan, met de hoed in de gele NS-kleur. Inmiddels zijn ook grote bedrijven zoals RedBull, CSU, Keune, Center Parcs, Het Nutshuis, Croonwolters&dros, De Telegraaf, Protest en Schiphol afval aan het scheiden met onze afvalbakken, staan ze op veertig evenementenlocaties van Next Venue, wordt er volledig circulair in Europa geproduceerd, draaien wij grote transitietrajecten en staan er 250 artikelen in onze catalogus.”

De Globular: de verbeterde, lichtere versie

 

Sinds die vliegende start is er veel veranderd. Het eerste model afvalbak, de Original, woog meer dan 50 kilo. Bovendien waren drie gescheiden compartimenten soms niet genoeg. Remco: “Als een bedrijf papier, pmd, gft en restafval wilde scheiden, was daar al een vak te weinig.” Daarom werd in 2021 het model de Globular geboren. “Een bak die aanzienlijk lichter was. Standaard voorbereid voor de optie om wieltjes te krijgen. Geen zware binnenbakken meer die onzinnig veel staal kosten, maar een ring waar de zakken inhangen.” En misschien wel de mooiste uitvinding van de nieuwe afvalbak: hij is modulair van binnenuit. “Dat betekent dat iedere opening is te splitsen. Zo kan een bak met drie openingen ook gebruikt worden voor zes afvalstromen. Zeker in deze tijd, waarin scheiden bij de bron toch de allerbeste manier van afvalscheiden is en de regels jaar op jaar worden aangescherpt, een enorm handige optie.”

assortiment globular afvalbakken van BINBIN

Het succes zit in de afvalbak

Na de verbeteringen aan de bak, was het een logische stap om alles wat niet compatible is met het circulaire en modulaire systeem van de Globular niet meer verder door te ontwikkelen. Van de bakken van het eerste uur werd afscheid genomen. De Original, de Circular en de Modular zijn inmiddels uitgefaseerd en de Globular en de Generation zijn verder doorontwikkeld.  Wat verklaart nou het succes van De Afvalbak? Nou, de naam zegt het al: de bak zelf.

Maikel van Dijk (Marketing Director): “De bak is hufterproof, heeft handvatten en wieltjes, zodat hij makkelijk te verplaatsen is. De fabricage gebeurt in Tsjechië, de assemblage in Nederland. Zo voorkomen we onnodige CO2-uitstoot door transport over de hele wereld. Klanten kunnen hun eigen kleur of logo laten aanbrengen, zodat de bak in elk interieur past. De simpelste afvalbak kost €225,- excl. btw, de grootste met drie openingen €695,- excl. btw. Dat betekent veel gebruiksgemak, nog meer duurzaamheid en een fancy uiterlijk voor een goede prijs.” 

Echt Dutch Design van Bas Pruyser

Design was vanaf het prille begin megabelangrijk voor De Afvalbak. We zijn dan ook trots dat Bas Pruyser, de ontwikkelaar van de Capitol: de groene en gele afvalbakken die je heel veel in het straatbeeld ziet, zich bij ons heeft aangesloten. Remco: “De ontwerper was zo enthousiast over de basis van het design van de Globular, dat hij zijn expertise aanbood om ons huidige assortiment afvalbakken te verbeteren. Kleine subtiele aanpassingen maakten de bakken steviger en het gebruik praktischer.”

Nog groter aanbod

Door de samenwerking met Bas is er ook een nieuw product ontstaan: de BINBIN ByeBye, een perfecte bak voor op het station, de luchthaven, bij bushaltes en op andere openbare doorstroomruimten. Ook is er inmiddels een serie solide buitenbakken aan het assortiment toegevoegd met de naam de Generation. Deze bakken zijn gemaakt van dik staal, voorzien van een slot en binnenbakken. Boven op de bak wordt vaak Sedum gelegd voor een groene uitstraling in de openbare buitenruimte. Het resultaat? Een mooi totaalplaatje van een stevige bak die ook nog eens groen is.

ByeBye afvalbak bij een bushokje

Bakken voor de zorg

De Globular Pedal is een bak waarvan we altijd hadden gezegd dat we hem NOOIT gingen maken, vertelt Maikel. “Zoals dat werkt met iets waarvan je zegt dat je het NOOIT gaat doen, het concept van een bak met een pedaal bleef knagen. Toen een groot ziekenhuis ons uitdaagde om een bak met een pedaal te maken, hebben we uiteindelijk de juiste ingenieur gevonden die een dergelijk systeem hufterproof kon maken. Dat was het laatste zetje wat we nodig hadden om de Globular Pedal te lanceren; een bak waarbij op iedere opening een pedaal kan worden aangebracht.” Binnen diezelfde klantengroep –de zorg– werd ook gevraagd om een open bak die vastgezet kan worden aan de grond en aan de voorzijde geopend kan worden.

Zo werd de BINBIN Public geboren; het strakke Dutch Design van de Globular, met deurtjes aan de voorkant en een prachtige voet die vrij eenvoudig kan worden vastgezet op een rechte betonnen ondergrond. Voor evenementen kan de BINBIN Public ook worden geleverd met wieltjes: de BINBIN Public Wheelie. 

BINBIN Public bij een airport

Bakken met een nieuwe naam: BINBIN

Onder het merk De Afvalbak werden de eerste 5.000 bakken in de markt gezet. Totdat er interesse voor het product kwam vanuit Duitsland. Een afvalbak met een Nederlands merk dat veel Duitsers niet echt goed begrepen, zag er raar uit. Der Mulleimer was al snel als domeinnaam geclaimd, maar hoe moest dat dan met Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië en de rest van de wereld? De Afvalbak bleek geen goede merknaam te zijn voor een internationale doorbraak. Na veel brainstormen kwam uiteindelijk de nieuwe merknaam van de afvalbakken op papier: BINBIN

BINBIN versus De Afvalbak

Een naamswijziging is niet niets en brengt risico’s met zich mee. De Afvalbak had in Nederland al een grote naamsbekendheid opgebouwd en potentiële klanten wisten de website al goed te vinden. Dat in combinatie met onze rol als kennispartner, heeft ertoe geleid dat De Afvalbak in Nederland een van de resellers van BINBIN is geworden. BINBIN is de producent en leverancier van de afvalbakken, De Afvalbak is een sales- en marketingorganisatie die afvalbakken inkoopt bij BINBIN en advies geeft aan eindklanten. De Afvalbak levert naast de BINBIN producten ook producten zoals de PETMan, de Canman en afvalzakken.

De collega’s van De Afvalbak geven advies over afvalinzameling en doen afvalscans bij bedrijven en instellingen. Op basis van die adviezen en scans worden de bakken geplaatst. In 2023 zijn we zelfs gestart met een Academy, waarin we mensen uitleg geven over de circulaire economie, de ecologische voetprint die wij in Nederland veroorzaken en wat wij er aan kunnen doen om onze voetprint zo klein mogelijk te maken. Want wist jij dat Nederland de jaarlijks beschikbare grondstof en energie vaak al in april volledig heeft verbruikt? Wil je weten hoe dat zit? Neem even contact met ons op, we leggen het je graag allemaal haarfijn uit!

Een Marketing en Sales organisatie dus. Marketing en Sales ook bewust in die volgorde. Wij zijn marketing driven. Wij willen een mooi en slim (modulair van binnenuit) product in de markt zetten, wat circulair is geproduceerd en waarmee ondernemingen hun steentje kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Spreken die principes je aan? Passen de bakken in jouw interieur? Dan verkopen we onze bakken natuurlijk graag aan je. En dan verkopen we er precies genoeg of liever één te weinig, dan één te veel. Want grondstof is grondstof en we willen niet onnodig veel afvalbakken bij jou op kantoor zetten. 

Waar staan we nu? 

Inmiddels heeft BINBIN een mooi assortiment aan duurzame producten. De Globular 40, 60 en 90 serie, de Globular 60 Pedal, de Public en Public Wheelie, de Generation 2 en 3 en last but not least de ByeBye. De BINBIN Home is een nieuw product voor de thuismarkt, dat we in 2024 zullen introduceren. Inmiddels zijn we zeer succesvol in Duitsland en België en hebben we een agentschap voor Frankrijk. In 2023 zijn de eerste leveringen naar Zuid Afrika gegaan en in 2024 gaan we de export naar andere landen verder verkennen. 

BINspiration

In 2023 verraste BINBIN vriend en vijand (of eigenlijk alleen vrienden, vijanden hebben we niet) op de Vakbeurs Facilitair met een wandeling door de circulaire wereld. Deze wandeling eindigde in een 3D bioscoop waar de huidige situatie in de wereld pijnlijk duidelijk werd. Het concept: BINSPIRATON. Laat je inspireren om net even andere keuzes te maken in het leven. Klimaatproblemen, grondstofproblematiek, vooroordelen tussen ontwikkelingslanden en rijke landen, maar ook eenvoudige keuzes zoals: eet je een ijsje uit een hoorntje of uit een bakje met een lepeltje? Creëer je afval of juist niet? Ben je bewust van wat je koopt. Koop gericht. Want uiteindelijk moeten we naar een wereld zonder afval en die begint bij het niet kopen van afval. Refuse. Reduce. Reuse. Repurpose. Recycle.

Samen naar een betere wereld voor de volgende generaties.