Week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie

admin    3 min
Week van de circulaire economie

Circulaire economie

Maandag zeven tot en met zaterdag twaalf februari 2022 is het weer Week van de Circulaire Economie. Dé jaarlijkse campagneweek waarin circulair ondernemen in Nederland centraal staat. Tijdens deze week zetten ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en andere organisaties hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium en professionals ontmoeten elkaar om ervaringen te delen. Allemaal als stimulans en motivatie voor het einddoel: Nederland circulair in 2050.

Kennis en ervaring delen

Sceptici zullen zeggen: is dat nou nodig zo’n speciale actieweek? Zéker wel, zeg ik. Elke aandacht voor de circulaire economie is nuttig en zinvol. We hebben dan wel met elkaar afgesproken om in Nederland in 2050 een circulaire economie gerealiseerd te hebben, maar om dat te bereiken, is er nog veel nodig. Elk middel dat ondernemers, overheden en instellingen kan inspireren om circulaire stappen te zetten, is dus welkom. Daarnaast is het ook gewoon leuk om succes stories, maar ook minder geslaagde zetten, te horen en te delen. Waarom zou elke organisatie voor zichzelf opnieuw het wiel uitvinden? De weg naar een circulaire economie bewandelen we samen. Er is geen individuele winst te halen, elke winst is winst voor ons allen. Dit is bij uitstek een onderwerp om kennis over te delen. Bedrijven die al langer bezig zijn met duurzaamheid, kunnen starters inspirerende tips geven om zelf aan de slag te gaan. Van elke innovatie leren we met z’n allen.

Afval bestaat niet

Afval, en daarmee afval scheiden en inzamelen, is een cruciale factor in een circulaire economie. In een 100% circulaire economie bestaat afval namelijk niet. En dan hebben we het over restafval dat in de verbrandingsoven verdwijnt. Andere afvalstromen, denk aan papier, glas, blik, plastic, koffiedik, folies of verpakkingsmateriaal, is allemaal opnieuw te gebruiken. Als de diverse afvalstromen gescheiden worden ingezameld kunnen ze worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Zo krijgt een product steeds een nieuw leven en ontstaat een gesloten kringloop.

Besparen op afvalkosten

Bij De Afvalbak hebben we een schat aan informatie, kennis en expertise in huis op het gebied van afval scheiden en inzamelen. Met onze producten, circulaire afvalbakken met verschillende compartimenten, helpen we organisaties op weg naar een circulaire economie. Wij maken het makkelijk én mooi om verschillende afvalstromen gescheiden in te zamelen. Daarmee besparen we grondstoffen en CO2-uitstoot. Op dit vlak is er trouwens wel individuele winst te behalen. Want hoe minder restafval je hebt, hoe meer je bespaart op je afvalkosten. Te recyclen afvalstromen hebben waarde, het laten verwerken (lees: verbranden) van restafval kost geld. Hoe beter je je afval scheidt, hoe voordeliger je uit bent.

Hulp bij het starten met afval scheiden

Organisaties die willen starten met het scheiden van afval, staan wij graag bij met hulp en advies. Wij komen bijvoorbeeld graag bij je langs voor een bedrijfsscan. Samen bepalen we dan wat in jouw organisatie de grootste afvalstromen zijn en hoe je de inzameling hiervan kunt inrichten. We adviseren hoeveel compartimenten jij nodig hebt in je afvalbakken en we bepalen per afvalbak wat de beste plek is om deze neer te zetten. Ook kunnen we je voorzien van een breed scala aan communicatiemiddelen om het afval scheiden in jouw organisatie een vliegende start te geven.

 

Interesse in onze Afvalbakken?

Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.