Gooi jij je frietzakjes, kauwgom en zakdoekjes achteloos op de grond of stoor jij je ook zo aan zwerfafval? Zwerfafval is afval dat op straat, in parken, bossen, stranden en andere openbare plaatsen wordt achtergelaten. Het omvat allerlei soorten afval, zoals plastic flessen, blikjes, sigarettenpeuken, papier, snoepverpakkingen, enzovoort. Dat is niet alleen lelijk, (en mogen we zeggen hufterig?), het is ook een serieus probleem. Zwerfafval hoopt zich namelijk op en leidt tot verontreiniging van de bodem, het water en de lucht. Ook voor dieren is zwerfafval een grote vijand, ze zien het aan als voedsel en krijgen hierdoor afval in hun maag.
Landelijke opschoondag
Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor het opruimen van zwerfafval. Een daarvan is de landelijke opschoondag; een initiatief van NL Schoon. Deze dag, die dit jaar op 18 maart plaatsvindt, heeft als doel om mensen bewust te maken van het probleem van zwerfafval én om samen het afval op te ruimen. Het is een geweldige manier om bij te dragen aan een schonere omgeving en om samen met anderen wat goeds te doen voor je omgeving. Je kunt op de website je eigen opschoonactie aanmaken. Ook kun je een eigen schoongebied aanmaken. In beide gevallen krijg je een gratis opschoonpakket. Wat pak jij op?
Wat kom jij allemaal tegen op straat?
Om je alvast voor te bereiden op wat je allemaal tegen kunt komen bij jouw opschoonactie, hebben we hieronder een lijstje gemaakt van de top 10 meest voorkomende soorten zwerfafval:
- Plastic flessen
- Blikjes
- Sigarettenpeuken
- Plastic tasjes
- Kauwgom
- Snoepverpakkingen
- Papieren zakdoekjes
- Plastic bestek
- Plastic rietjes
- Koffiebekers
Denk na!
Er zijn verschillende oplossingen om zwerfafval te verminderen. Met het invoeren van statiegeld op plastic flessen en blikjes worden mensen bijvoorbeeld al aangemoedigd om hun afval op de juiste manier weg te gooien en stimuleer je tegelijkertijd het recyclen. Maar dat is niet genoeg. Het is ook zaak dat mensen bewuster omgaan met hun afval. Mits gescheiden ingezameld, is afval namelijk een waardevolle bron voor nieuw grondstoffen.
Het verminderen van zwerfafval is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om dit probleem aan te pakken. Door bewust te zijn van je afvalgedrag en door je afval op de juiste manier weg te gooien, draag jij concreet bij aan een schonere en gezondere omgeving. Jij doet toch ook mee?
Interesse in onze Afvalbakken?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag met een advies op maat.